Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αγορές ιδίων μετοχών: Άλλες εταιρείες αγοράζουν στα ιστορικά υψηλά ενώ άλλες... αν και διατυμπανίζουν τη φθήνια τους....όχι

Αγορές ιδίων μετοχών: Άλλες εταιρείες αγοράζουν στα ιστορικά υψηλά ενώ άλλες... αν και διατυμπανίζουν τη φθήνια τους....όχι
Ποιες εισηγμένες έχουν μειώσει ρυθμό και δεν αγοράζουν ίδιες μετοχές
Δύο ταχύτητες καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις αγορές ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες εταιρείες.
Άλλες αγοράζουν με αμείωτο ίσως και πιο έντονο ρυθμό σε σύγκριση με το παρελθόν και άλλες έχουν σταματήσει ή αγοράζουν με το σταγονόμετρο.
Το πως αγοράζει κάθε εταιρεία πάντως δεν έχει να κάνει και τόσο με την πορεία της μετοχής.
Δεν παρατηρείται για παράδειγμα μείωση του ρυθμού σε μετοχές που έχουν «τρέξει».
Ίσως το αντίθετο...
Πιο αναλυτικά, η Μυτιληναίος η οποία πρόσφατα διέθεσε στη Fairfax 2,7 εκατ. ίδιες μετοχές στα 18,5 ευρώ ανά μετοχή, σήμερα βρίσκεται με 4,578 εκατ. ίδιες μετοχές ή το 3,2043% του συνόλου ενώ η τιμή της μετοχής έχει ξεπεράσει τα 23 ευρώ.
Μάλιστα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη της 26ης Ιανουαρίου πως θα λάβει απόφαση η γενική συνέλευση για αύξηση του άνω ορίου που σήμερα είναι στα 25 ευρώ και θα συνεχιστούν οι αγορές, στέλνοντας μήνυμα στην αγορά πως παραμένει φθηνή η μετοχή, όπως άλλωστε έδειξαν και τα αποτελέσματα.
Η Motor Oil σε σύγκριση με κάποιους μήνες πριν που η τιμή της μετοχής ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την τρέχουσα έχει επιταχύνει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων, προφανώς και λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων.
Σήμερα κατέχει το 2,06% του συνόλου και έχει μέση τιμή 17,128 ευρώ ανά μετοχή ενώ η τιμή στο Χ.Α. είναι στα 22,50 ευρώ και φλερτάρει με τα ιστορικά υψηλά που είναι δύο ευρώ υψηλότερα.
Καθημερινά γίνονται αγορές ιδίων και από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόσο από το δικό της λογαριασμό όσο και από την Τέρνα.
Πάντως αν και η μετοχή είναι σε υψηλά 15 ετών και insiders κάνουν αγορές μετοχών, όπως πρόσφατα το νέο εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., Πέτρος Σουρέτης, αλλά και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Μιχαήλ Γουρζής.
Η ΔΕΗ αν και είχε χάσει την ευκαιρία να κάνει χαμηλά αγορές ιδίων, κάνει προσεκτικές αγορές τους τελευταίους μήνες και έχει 7,02 εκατ. ίδιες μετοχές ή το 1,8385% του συνόλου

Ποιες εισηγμένες έχουν ρίξει ρυθμό

Η Fourlis έχει να κάνει αγορές ιδίων μετοχών από 30 Νοεμβρίου όταν αγόρασε περίπου 5 χιλ. ίδιες μετοχές με μέση τιμή 2,97 ευρώ και κατέχει το 3,3889% του συνόλου.
Σήμερα η μετοχή είναι στα 3,70 ευρώ.
Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων της ΕΧΑΕ έληξε τον περασμένο Δεκέμβρη και η εταιρεία έχει 2,498 εκατ. ίδιες μετοχές με μέση τιμή 3,3359 ευρώ και στο ταμπλό έχει τιμή 3,85 ευρώ.
Η Πλαστικά Θράκης έχει να κάνει αγορές από 1 Νοεμβρίου όταν πήρε τις τελευταίες με μέση τιμή 3,73 ευρώ.
Οι αγορές που έχει κάνει δεν χαρακτηρίζονται σημαντικές, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις που έχει κάνει η διοίκηση θα μπορούσε να συνεχίζει ακόμα και σήμερα τις αγορές με τη μετοχή να είναι στα 4,30 ευρώ.
Χωρίς αγορές είναι και η Intracom πλην λίγες που αγόρασε σε μία μεγάλη βουτιά της μετοχής και παρά το γεγονός ότι η διοίκηση εμφανίζεται αισιόδοξη, αγοράζουν οι βασικοί μέτοχοι και θεωρούν την αξία της σημαντικά μεγαλύτερη από την αποτίμηση.
Έχει σταματήσεις τις αγορές η ΕΚΤΕΡ, ενώ από 7 Δεκεμβρίου έχει να κάνει αγορές ιδίων και ο ΟΤΕ που κατέχει 4,75 εκατ. ίδιες μετοχές ή το 1,096% του συνόλου.
Η Space Hellas μετά και τη σημαντική υποχώρηση της μετοχής έκανε γενική συνέλευση με θέμα θέσπιση προγράμματος αγοράς ιδίων στις 20 Δεκεμβρίου αλλά δεν έχει προχωρήσει σε κάποια αγορά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης