Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα ύψη τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών παρά την πτώση της τιμής φυσικού αερίου

Στα ύψη τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών παρά την πτώση της τιμής φυσικού αερίου
Τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά σε σχέση με των άλλων προμηθευτών
Σχετικά Άρθρα
Στα ύψη παραμένουν τα τιμολόγια των νοικοκυριών τους τελευταίους έξι μήνες παρότι οι τιμές ενέργειας κατρακυλούν χάρη στην καθοδική πορεία τιμής φυσικού αερίου.
Ο ρυθμιστής των τιμολογίων ρεύματος είναι το ΥΠΕΝ που έχει « κλειδώσει» την μέση τιμή από 0,105 έως τα 0, 220 ανεξάρτητα από τις συνθήκες που διαμορφώνεται στην αγορά. Το άτυπο «πλαφόν» του Κώστα Σκρέκα έχει κάνει εύκολη τη ζωή των προμηθευτών που κάθε 20 του μήνα ανανεώνουν την τιμή της MWh του επόμενου μήνα.
Οι προμηθευτές έχουν ρίξει την τιμή του ρεύματος από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο από 66% έως 74%. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι τιμές των βασικών προμηθευτών διαμορφώνονταν από 679 έως 799 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2023 η τιμή του ρεύματος κυμαίνεται από 199 έως 265 ανά MWh.
Αντίθετα τα νοικοκυριά δεν έχουν καρπωθεί τις νέες χαμηλές τιμές της ενέργειας αφού η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αξιοποιεί μέρος των χρημάτων των φορολογούμενων προς όφελος των προμηθευτών.
Τα νοικοκυριά που έχουν κάνει επιλογή το Γ1 της ΔΕΗ μετά την κρατική επιδότηση η αξία της Kwh θα παραμείνει στα 0,159 λεπτά. Τα νοικοκυριά που διαθέτουν το My Home Open της ίδιας εταιρείας μετά την κρατική επιδότηση διαμορφώνεται στα 0,155 λεπτά ανά KWh. Η ΔΕΗ προσφέρει χαμηλό τιμολόγιο σε σχέση με τον ανταγωνισμό και δεν χρειάζεται να μπαίνουν στον πειρασμό των μετακινήσεων.
Να σημειωθεί ότι στην αγορά υπάρχουν κάποια προγράμματα με χαμηλότερη τιμή αλλά τα νοικοκυριά επιλέγουν την σταθερότητα του παρόχου της ΔΕΗ καθώς η μετακίνηση ανά μήνα από τον έναν πάροχο στον άλλο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία διότι οι διαφορές είναι μικρές και δεν διαμορφώνουν κάποια ουσιαστική διαφορά στο τελικό τιμολόγιο.

Τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου των προμηθευτών


Πιο αναλυτικά στα ΕΛΤΑ μετά την επιδότηση των 40 ευρώ ανά MWh ή 4 λεπτά η τελική τιμή χρέωσης πέφτει στα 0,220 λεπτά ανά KWh. H ΗΡΩΝ με βάση τα εμπορικά προγράμματα που διαθέτει στην αγορά μετά την επιδότηση οι τιμές ανά Kwh θα κυμανθούν από 0,130 έως 0,219 λεπτά.
Η εταιρεία Φυσικό Αέριο προσφέρει τιμολόγιο από 0,220 έως 0,230 ανά KWh.
H ELIN Energy από 0,145 έως 0,185, η ELPEDISON διαθέτει ευρεία γκάμα προγραμμάτων και η τελική τιμή κυμαίνεται από 0,105 έως 295 λεπτά ανα KWh , η NRG από 0,180 έως 0,216 , η PROTERGIA από 0,208 έως 225 λεπτά ανά KWh, η ΖΕΝΙΘ από 0,154 έως 0,160 λεπτά ανά KWh.

Η κρατική επιδότηση που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον ΥΠΕΝ έχει στο επίκεντρο τον μεγαλύτερο προμηθευτή της χώρας που είναι η ΔΕΗ.
Έτσι παραμένει αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η τιμή της KWh παραμένει ψηλά για τα νοικοκυριά....


Πέρυσι τον Φεβρουάριο του 2022 η χονδρεμπορική μέση τιμή ανά MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν στα 62,5 ευρώ όταν φέτος οι προμηθευτές την προσδιόρισαν από τα 200 έως τα 260 ευρώ.
Δηλαδή είναι τετραπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.
Την ίδια στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 55 ευρώ ανά MWh την περασμένη Παρασκευή ενώ τον Φεβρουάριο του 2022 η τιμή του από τα 80 ευρώ ανέβηκε στα 120 ευρώ ανά MWh λόγω του πολέμου της Ουκρανίας.
Οι κερδοσκοπικές διαθέσεις των παραγωγών ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα όταν για σήμερα η τιμή της χονδρεμπορικής τιμής είχε άνοδο κατά 38,8%.
Ανήλθε στα 226,36 ευρώ ανά MWh παρότι η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί κάτω από 60 ευρώ. Οι τιμές ενέργειας στην εγχώρια αγορά παραμένουν υψηλές διότι οι παραγωγοί δεν θέλουν να αποχωριστούν τα κέρδη τους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης