Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάνει έδαφος για τέταρτο μήνα το δολάριο καθώς η Fed πατάει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων - Ο ρόλος των εμπορικών ροών για ευρώ και γιεν

Χάνει έδαφος για τέταρτο μήνα το δολάριο καθώς η Fed πατάει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων  - Ο ρόλος των εμπορικών ροών για ευρώ και γιεν
Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύεται σε επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά τον Μάιο του 2022
Το δολάριο έχει χάσει έδαφος έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων τον πρώτο μήνα του 2023 καθώς η Federal Reserve δεν διαδραματίζει πλέον κεντρικό ρόλο στις αγορές συναλλάγματος και οι επενδυτές επικεντρώνονται στις πολιτικές άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Η στρατηγική της Fed για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων στο πλαίσιο της συσφιξης της νομισματικής πολιτικής γοήτευσε τους επενδυτές τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, πυροδοτώντας κύμα τοποθετήσεων στο αμερικανικό νόμισμα.
Αλλά καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει επιβραδύνει σταδιακά τις αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, το νόμισμα υποχώρησε.
Το δολάριο υποχώρησε 1,5% τον Ιανουάριο έναντι έξι βασικών νομισμάτων, ανοιγοντας το δρόμο ώστε  να καταγράψει την τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση του.
Τώρα διαπραγματεύεται σε επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά τον Μάιο του 2022.

Τι θα κάνουν οι άλλες κεντρικές τράπεζες

Αυτή η πιο επιθετική προοπτική βοήθησε στην ενίσχυση τόσο του γιεν όσο και του ευρώ, τα οποία έχουν επιστρέψει στα ισχυρότερα επίπεδά τους από την άνοιξη του 2022.
Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα από τη Fed, την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσαν να παράσχουν περαιτέρω ενδείξεις για το εάν η Fed θα παραδώσει την ηγετική της θέση φέτος.
«Το 2022 ήταν η χρονιά όπου όλα ευθυγραμμίστηκαν για το δολάριο.
Η Fed ήταν επικεφαλής της εκστρατείας της αυξησης των επιτοκίων ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πολιτικές μηδενικού Covid στην Κίνα ισοδυναμούσαν με ευνοϊκούς όρους εμπορίου.
Όλα αυτά τα πράγματα έχουν ξετυλιχτεί ταυτόχρονα», δήλωσε ο Alan Ruskin, επικεφαλής διεθνούς στρατηγικής της Deutsche Bank.

Ο ρόλος των εμπορευματικών ροών 

Το υψηλό κόστος για πρώτες ύλες όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο έκανε το 2022 δύσκολο για οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές εμπορευμάτων όπως η Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία.
Ο λόγος των τιμών εισαγωγής προς τις τιμές εξαγωγής —γνωστός ως «εμπορικοί όροι (terms of trade)» — ήταν θλιβερός , δείχνοντας ότι όλο και περισσότερο κεφάλαιο εγκαταλείπει αυτές τις αγορές, αποδυναμώνοντας τις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες.
Αλλά ο φετινός χειμώνας ήταν ζεστός και αυτή η τάση δεν προχώρησε όσο αναμενόταν, διατηρώντας τη ζήτηση για φυσικό αέριο υπό έλεγχο.
«Η εξέλιξη των όρων του εμπορίου έχει στραφεί πολύ προς όφελος της Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας — των χωρών εισαγωγής εμπορευμάτων.
Τώρα έχουν πολύ καλύτερες προοπτικές από ό,τι πριν», δήλωσε ο Shahab Jalinoos, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην Credit Suisse.
Οι χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων έχουν επίσης μετατοπίσει τις προσδοκίες για ανάπτυξη εκτός των ΗΠΑ.
Η Deutsche Bank αναθεώρησε την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2023 την πρόβλεψή της για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη προς τα πάνω, από τις προσδοκίες για συρρίκνωση 0,5% σε επέκταση 0,5% το 2023.
«Η αποθήκευση φυσικού αερίου έχει αυξηθεί και οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται.
Ο πληθωρισμός μειώνεται και η αβεβαιότητα μειώνεται - τουλάχιστον προς το παρόν.
Line chart of % change over past six months showing Dollar’s peers rebound
Ως εκ τούτου, μπορούμε να αφαιρέσουμε την ύφεση από τις προβλέψεις μας για το 2023, να προσαρμόσουμε τον πληθωρισμό χαμηλότερα και να μειώσουμε το έλλειμμα», δήλωσε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Mark Wall.
Το άνοιγμα της Κίνας
Οι συνθήκες βελτιώνονται επίσης στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την πολιτική της για μηδενικό Covid, μια κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει την οικονομία της αφού πέρυσι είδε μια από τις πιο αδύναμες επιδόσεις της στην ιστορία.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις του εκ νέου ανοίγματος στην αγορά συναλλάγματος είναι πιθανό να είναι μικτές, καθώς η ισχυρότερη ανάπτυξη μπορεί επίσης να ωθήσει τη ζήτηση για εμπορεύματα υψηλότερα, οδηγώντας τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Αναπτυσσόμενες αγορές

Η κεντρική θέση του δολαρίου στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά σήμαινε ότι όταν ανέβηκε πέρυσι, άσκησε πίεση στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες αγορές που συχνά πληρώνουν για εισαγωγές σε δολάρια και δανείζονται σε αυτό το νόμισμα εκτοξεύοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Η αντιστροφή της τάσης φέτος συνέβαλε στην ανάκαμψη, με ένα καλάθι αναπτυσσόμενων νομισμάτων της αγοράς να αυξάνεται κατά 2,4% το 2023.
Η πορεία του αμερικανικού νομίσματος είναι συνδεδεομένη με το πώς θα αναδιαταχθεί το τοπίο στην αγορά εμπορευμάτων με κυριάρχη αυτή των ενεργιακών προϊόντων να είναι κυρίαρχη καθώς η πληρωμή αγαθών σε άλλο νόμισμα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης