Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δρομολογείται η ανατροπή: Οι BRICS σχεδιάζουν το δικό τους κοινό νόμισμα – Καίριο πλήγμα για το δολάριο

Δρομολογείται η ανατροπή: Οι BRICS σχεδιάζουν το δικό τους κοινό νόμισμα – Καίριο πλήγμα για το δολάριο
Το θέμα της δημιουργίας νομίσματος BRICS θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ένωσης στα τέλη Αυγούστου 2023, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
Μετά την πρωτοβουλία Βραζιλίας – Αργεντινής για τη δημιουργία κοινού νομίσματος, συνολικά οι χώρες των BRICS φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν σε μία δραστική τομή, που συνιστά καίριο πλήγμα για το δολάριο.
Το θέμα της δημιουργίας νομίσματος BRICS θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ένωσης στα τέλη Αυγούστου 2023, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αγκόλα Joao Lourenco.
«Ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση έρχονται πρωτοβουλίες, που μόλις πρόσφατα αναφέρθηκε, για την ανάγκη να σκεφτούμε τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος στο πλαίσιο των BRICS, κατά την επόμενη σύνοδο που θα διεξαχθεί στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής στα τέλη Αυγούστου και όπου θα προσκληθεί μια ομάδα αφρικανικών κρατών, συμπεριλαμβανομένου, όπως καταλαβαίνω, του προέδρου Lourenco», δήλωσε ο Lavrov.
«Οι σοβαρές χώρες με αυτοσεβασμό καταλαβαίνουν πολύ καλά τι διακυβεύεται», σημείωσε ο Lavrov. «Βλέπουν την αυθαιρεσία των κυρίων του τρέχοντος διεθνούς νομισματικού συστήματος και θέλουν να δημιουργήσουν τους μηχανισμούς τους για να εξασφαλίσουν βιωσιμότητα που θα προστατεύεται από την εξωτερική επιδράσεις», πρόσθεσε.

Η αρχή έγινε με Βραζιλία - Αργεντινή

Χαρακτηριστικό είναι το εγχείρημα για την δημιουργία ενός καλαθιού νομισμάτων από τη Ρωσία και την Κίνα και άλλες χώρες των BRICS προκειμένου να εκκαθαρίζονται οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές εκτός δολαρίου αλλά και η συμφωνία ορισμένων κρατών του Περσικού Κόλπου για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου σε γιουάν ή άλλη νομίσματα.
Σημαντική είναι σε αυτή την κατεύθυνση η δοκιμαστική χρήση του ψηφιακού γιουάν από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας στο Χονγκ Κογκ την προηγούμενη εβδομάδα.

Νέο νομισματικό μπλοκ της Λατινικής Αμερικής

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, Βραζιλία και Αργεντινή αρχίζουν προπαρασκευαστικό έργο για τη δημιουργία κοινού νομίσματος, σε μία προσπάθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου νομισματικού μπλοκ του πλανήτη.
Οι δύο κορυφαίες οικονομίες της Νότιας Αμερικής θα συζητήσουν το εν λόγω σχέδιο στη σύνοδο κορυφής στο Μπουένος Άιρες αυτή την εβδομάδα και θα προσκαλέσουν και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής για να συμμετάσχουν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023.

Και το όνομα αυτού…

Αρχικά, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πως το νέο νόμισμα, που η Βραζιλία αποκαλεί «Sur» (νότιος), θα μπορούσε να ενισχύσει το περιφερειακό εμπόριο και να περιορίσει την εξάρτησή της από το αμερικανικό δολάριο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στους FT.
Σε μία πρώτη φάση θα υπάρχει παράλληλα με το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο Αργεντινής.
«Θα αρχίσει μία συζήτηση σχετικά με τις παραμέτρους που χρειάζεται ένα ενιαίο νόμισμα, μεταξύ των οποίων δημοσιονομικά ζητήματα, το μέγεθος της οικονομίας και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Sergio Massa.
Στην αρχή θα είναι ένα διμερές σχέδιο, όμως η πρωτοβουλία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ

«Η Αργεντινή και η Βραζιλία θα προσκαλέσουν και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Μία νομισματική ένωση σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική θα μπορούσε να εκπροσωπήσει το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, εκτιμούν οι FT.
Συγκριτικά, η μεγαλύτερη νομισματική ένωση αυτή τη στιγμή, η Ευρωζώνη, εκπροσωπεί το 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους δολαρίου.
Υπάρχουν και κάποιες άλλες νομισματικές ένωσης, όπως η CFA που χρησιμοποιείται από ορισμένες αφρικανικές χώρες και είναι συνδεδεμένη με το ευρώ και η ένωση Ανατολικής Καραϊβικής που χρησιμοποιεί το δολάριο, οι οποίες όμως εκπροσωπού πολύ μικρότερο μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας

Μία ή δύο χώρες ενδέχεται να ενταχθούν στους BRICS το 2023 και η Σαουδική Αραβία είναι η πιο πιθανή υποψήφια, εκτιμά την ίδια ώρα η Ρωσία.
Υπενθύμισε ότι η επέκταση της ένωσης αποτελεί προτεραιότητα της προεδρίας της Νότιας Αφρικής το 2023.
«Η πιθανότητα επέκτασης των BRICS είναι μάλλον υψηλή. Αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι μαζική αποδοχή κρατών.
Αν γίνει επέκταση φέτος, θα είναι μία ή δύο χώρες», είπε.
«Μεταξύ των χωρών που συζητούνται από τα κράτη BRICS και που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα, η Σαουδική Αραβία έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες», είπε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι η ένωση επεξεργάζεται κριτήρια για την αποδοχή νέων μελών.
Αυτές οι παράμετροι, σύμφωνα με τα λόγια του, αναμένεται να περιλαμβάνουν την ηγετική θέση μιας χώρας στην περιοχή της και το βάρος της στην παγκόσμια οικονομία, ειδικά «σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια».
Με βάση αυτά τα κριτήρια, η Σαουδική Αραβία φαίνεται η πιο πολλά υποσχόμενη υποψήφια.

Η θέση της στους G20

«Μπορεί να ειπωθεί ότι η Σαουδική Αραβία κατέχει ηγετική θέση στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα με το να είναι μέλος των G20, αυτή η χώρα είναι βασικός ηγέτης στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και συνεργάζεται με τη Ρωσία εντός του OPEC+ αρκετά εποικοδομητικά», είπε. εξήγησε.
Ένα άλλο κριτήριο για την ένταξη στoυς BRICS θα μπορούσε να είναι η κατάσταση της οικονομίας μιας χώρας.
«Μπορεί να σημειωθεί ότι εν μέσω των υψηλών τιμών ενέργειας, η Σαουδική Αραβία επιδεικνύει αρκετά καλές επιδόσεις από την άποψη της οικονομικής ανάπτυξης είπε, προσθέτοντας ότι το Ριάντ μπορεί να προσθέσει μια σειρά από νέους τομείς στις δραστηριότητες της ένωσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μεταξύ κρατικών ταμείων, «που μπορεί να γίνει ισχυρή δύναμη στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές».
Σύμφωνα με τον ειδικό, μια άλλη επιλογή για τους BRICS το 2023 είναι η παραμονή του ως έχει με όσους επιθυμούν να ενταχθούν σχηματίζοντας μια ένωση BRICS+, όπως στον OPEC+.
Σημείωσε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον για την ένταξη στις BRICS είναι ένα είδος απάντησης στο μεγαλύτερο άνοιγμα της ένωσης και το ενδιαφέρον της για επέκταση που καταδείχθηκε υπό την προεδρία της Κίνας το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης