Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη στη Wall, με ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο - Στο +1,4% ο S&P 500, ο Nasdaq +2%

Ισχυρά κέρδη στη Wall, με ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο - Στο +1,4% ο S&P 500, ο Nasdaq +2%
Ανοδικές μεταβολές στη Wall Street...
Άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα τους στον εν εξελίξει κύκλο σύσφιξης εκ μέρους της Federal Reserve αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα…
Μεταξύ των εισηγμένων που πρόκειται να ανακοινώσουν κέρδη ή ζημίες περιλαμβάνονται οι Microsoft, Tesla, IBM, Visa και Mastercard.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κινήθηκε στο +0,76%, στις 33.629 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +1,2%, στις 4.019 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +2%, στις 11.364 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρέθηκε στις 19,8 μονάδες.
αφσδ_1.JPG
Στο ταμπλό, τη άνοδο σημείωσε η Salesforce με άλμα + 3% μετά από δημοσίευμα της WSJ ότι η Elliott Management Corp. έκανε μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων στην εταιρεία.
Ακολουθούν Intel με +3,6% και Apple με άνοδο 2,35%.
Στον αντίποδα, μετοχές με απώλειες είναι οι Procter & Gamble (-1,4%) και Amgen(-1%).
Επίσης, η Goldman Sachs Group (-2,14%), United Health Group (-0,2%) και Merck (-0,055%).
Οι μετοχές της Evoqua Water Technologies κατέγραψαν άλμα ανώ του 15,23% στον απόηχο της συμφωνίας εξαγοράς της εταιρείας από την Xylem Inc. με ανταλλαγή μετοχών.
Στον αντίποδα, οι μετοχές της Xylem έχασαν 8%.
Πτώση 1,54% σημείωσε ο τίτλος της Baker Hughes, παρά την ανακοίνωση της εταιρεία για παραγγελίες-ρεκόρ 8 δισ. δολ. για το δ' τρίμηνο.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,52% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,22%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε οριακή πτώση στα 81,62 δολ.

ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε για τρίτη μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,1% στα 1.928 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0866 δολ.

Προς τη σωστή κατεύθυνση κλίνει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον διοικητή της Federal Reserve Christopher Waller.
Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, η Fed μπορεί να μειώσει το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων της.
Βέβαια, «δεν είναι ώρα να κηρύξουμε τη νίκη στον πληθωρισμό, συγκρίνοντας τη νομισματική πολιτική με ένα αεροπλάνο που ανέβηκε ψηλότερα γρήγορα και τώρα είναι έτοιμο για μια σταδιακή κάθοδο.
Πρέπει να διανύσουμε πολύ δρόμο για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο 2%».
«Επομένως επί του παρόντος υποστηρίζω μια αύξηση 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC στο τέλος αυτού του μήνα» κατέληξε ο Waller, που εξακολουθεί να βλέπει μια «ήπια προσγείωση» για την οικονομία, σενάριο που θα έβλεπε «πρόοδο στον πληθωρισμό χωρίς να βλάψει σοβαρά την αγορά εργασίας».
Παράλληλα, ευάλωτες στην απογοήτευση είναι οι αμερικανικές μετοχές έναντι των ευρωπαϊκών, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμά της η Citigroup...
Ειδικότερα, τo 2022, οι ευρωπαϊκές μετοχές βίωσαν εκροές πάνω από 113 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός το οποίο συνάδει με την ιστορική πραγματικότητα «διορθώσεων» παρελθόντων ετών.
Από την άλλη, στις ΗΠΑ, πράγματι, οι εισροές σημείωσαν επιβράδυνση, ωστόσο δεν μετεβλήθησαν σε εκροές.
Αυτό συνέβαλε ώστε η «Ευρώπη» να τυγχάνει διαπραγμάτευσης με discount 25% έναντι των ΗΠΑ, έναντι discount 15%, που… είθισται.
Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που η Citigroup δίνει πλέον σύσταση Overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές και Underweight για τις ΗΠΑ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (Leading Economic Index) του Conference Board υποχώρησε 1,0% τον Δεκέμβριο, στις ΗΠΑ, μετά την καθοδικά αναθεωρημένη πτώση του Νοεμβρίου κατά 1,1%.
Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για υποχώρηση του δείκτη κατά 0,7% σε δημοσκόπηση του Reuters.
 
Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, κοντά σε bull market o Stoxx 600 - Ο DAX στο +0,2%


Άνοδο σημειώσαν τα  ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα εταιρικά αποτελέσματα να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Στο ταμπλό, πρωταγωνίστησαν  οι μετοχές της τεχνολογίας και του real estate, ενώ ο Stoxx 600 βρίσκεται πολύ κοντά σε bull market, καθώς έχει ενισχυθεί 18% από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου 2022.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,46% στις 15.102 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,18% στις 7.784 μονάδες.
Στις 7.032 μονάδες με πτώση 0,1% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε αύξηση 0,2% στις 25.821 μονάδες.
Καταγραφή_54.JPG
Το ευρώ σημείωσε άλμα (2%, 1,09 δολ./ευρώ) μετά τη δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Klaas Knot την Κυριακή ότι η κεντρική τράπεζα πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο και ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και τους επόμενους μήνες.
Οι επενδυτές θα αναζητήσουν περισσότερα στοιχεία για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde μιλήσει αργότερα μέσα στην ημέρα.

Στα μάκρο, συγκρατημένη άνοδο κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, στις -20,9 μονάδες από - 22,2 τον Δεκέμβριο.
Η άνοδος ήταν καλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε άνοδο 1,4 ποσοστιαίων μονάδων στις -22,4 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης