Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Μόνο «νεκρός» δεν είναι ο χρυσός – Γιατί θα «απογειωθεί» στο τέλος του 2023

BofA: Μόνο «νεκρός» δεν είναι ο χρυσός –  Γιατί θα «απογειωθεί» στο τέλος του 2023
Ο πόλεμος που κήρυξε η Federal Reserve στον πληθωρισμό, όπερ σημαίνει υψηλότερα επιτόκια, ενδυνάμωσε το δολάριο, το οποίο, ως γνωστόν, τελεί σε σχέση αντιστρόφως ανάλογη με τον χρυσό, αλλά...
Σχετικά Άρθρα
Ο χρυσός κατέγραψε ήπια κέρδη το 2022 και, εν μέσω Αρμαγεδδώνος, αποδείχθηκε ένα από τα πλέον ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Παρ’ όλα αυτά, στις τάξεις των μετεχόντων στην αγορά επικρατεί η πεποίθηση πως το πολύτιμο μέταλλο, ως asset, είναι νεκρό.
Κόντρα σε αυτή την άποψη, η Bank of America, με πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα, συνηγορεί με την πεποίθηση πως τα επόμενα έτη ο χρυσός θα μετεξελιχθεί σε εκ των ων ουκ άνευ asset για τα χαρτοφυλάκια.
Υπενθυμίζεται πως το κίτρινο μέταλλο ήρθε αντιμέτωπο με πολλούς και διάφορους αντίθετους ανέμους τη χρονιά η οποία πέρασε.
Ο πόλεμος που κήρυξε η Federal Reserve στον πληθωρισμό, όπερ σημαίνει υψηλότερα επιτόκια, ενδυνάμωσε το δολάριο, το οποίο, ως γνωστόν, τελεί σε σχέση αντιστρόφως ανάλογη με τον χρυσό.
Η BofA είπε ότι αυτή η δυναμική «προκάλεσε μια επιφύλαξη, ωστόσο το να μιλάμε για θάνατο του χρυσού είναι κάπως πρόωρο.
Οι αναλυτές της BofA, λοιπόν, είναι bullish για τον χρυσό το 2023 και θεωρούν πως η κατάσταση, δηλαδή το ανοδικό momentum, θα παραμείνει έτσι για πολλά χρόνια, λόγω του μακροοικονομικού σκηνικού.
Σε αυτό το πλαίσιο, το κίτρινο μέταλλο μπορεί να αποδειχθεί ισχυρός διαφοροποιητικός παράγων για τα απανταχού χαρτοφυλάκια.

Τι προτάσσει, όμως, το μακροπεριβάλλον;

Ο επικεφαλής της αμερικανικής οικονομίας της Bank of America, Michael Gapen, είπε ότι αναμένει ήπια ύφεση το 2023 και ότι η μείωση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να χαλαρώσει την αυστηρή νομισματική της πολιτική.
«Αναμένουμε ότι η ύφεση θα είναι ήπια για τα ιστορικά δεδομένα, θα διαρκέσει δύο έως τρία τρίμηνα, πριν τελειώσει, στο τέλος του έτους.
Με τον πληθωρισμό να μειώνεται και την ανεργία να αυξάνεται, πιστεύουμε ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πολιτικής από τον Δεκέμβριο του 2023».
Πολλοί διαφωνούν με αυτή την άποψη, ωστόσο, ανεξάρτητα από τον λόγο, για το pivot της Fed εκτιμάται πως αυτό θα είναι bullish σημάδι για τον χρυσό.
Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν προσφέρει αποδόσεις, επομένως η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αυξάνει το κόστος ευκαιρίας, το οποίο με τη σειρά του δεν παρέχει κίνητρο για αύξηση της έκθεσης στο κίτρινο μέταλλο.
Αυτός ήταν ένας λόγος για τον οποίο οι κινήσεις των τιμών ήταν τόσο υποτονικές το 2022.
Επίσης, με τη μεγάλη ανάπτυξη του bitcoin τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί άνθρωποι δήλωσαν ότι ο χρυσός ήταν νεκρός.
Αλλά η BofA σημείωσε ότι ο χρυσός και τα κρυπτονομίσματα ακολουθούν πολύ διαφορετικές τροχιές και έχουν γίνει ουσιαστικά ασύνδετα assets.
Παλαιότερα, πιστευόταν πως περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin (BTC) θα μπορούσαν να κανιβαλίσουν τη ρευστότητα από την αγορά χρυσού.

Πέρα από τα παραπάνω το ενημερωτικό σημείωμα της BofA αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη αύξηση της αγοράς χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες και επεσήμανε ότι ορισμένες χώρες απομακρύνονται από το δολάριο.
Ο χρυσός μπορεί να εξυπηρετήσει πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του να χρησιμεύσει ως μέσο πληρωμής και αποθήκευση αξίας.
Μετριάζει επίσης τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου.

Με τον κόσμο να γίνεται πολυπολικός, το τελευταίο σημείο είναι σημαντικό για τις κεντρικές τράπεζες, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές.
Υπενθυμίζεται πως, ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχε μειώσει τις διαθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε την έκθεση στον χρυσό».
Πάντως, εντέλει, η BofA καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πάρει το πόδι της από τον επιταχυντή και θα επιστρέψει στη χαλαρή νομισματική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης