Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Τότε θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα – Δεν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία

Μητσοτάκης: Τότε  θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα – Δεν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και την ενεργειακή κρίση
Σχετικά Άρθρα
Ειδήσεις είχε η συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός με τον δημοσιογράφο Fareed Zakaria την Πέμπτη (19/1/2023).
Ο πρωθυπουργός, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μετά τις εκλογές -για τις οποίες είπε ότι θα γίνουν την ίδια περίοδο- θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές τους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων απάντησε σε ερωτήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ενέργεια και το μεταναστευτικό.

Οι εκλογές

«Πιστεύω στον πραγματισμό και σε μια δημοκρατία που λειτουργεί σωστά. Πολλές από τις πολιτικές μας αποφάσεις επίσης είναι προοδευτικές.
Πρέπει να επικεντρωθούμε στην πράσινη μετάβαση.
Αντισταθήκαμε στον πειρασμό να κάνουμε παροχές που μπορεί να στοιχίσουν όπως η μείωση του ΦΠΑ και ακολουθήσαμε έναν συνετό δρόμο παροχών.
Στις εκλογές οι ψηφοφόροι θα έχουν να συγκρίνουν τα 4 χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν λαϊκιστική και τα 4 χρόνια της δικής μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία

Για τα ελληνοτουρκικά, το Καστελόριζο και για το αν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός: «Όχι δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία και παρότι έχουμε δει πολλή ένταση τα τελευταία χρόνια. Το Καστελόριζο είναι ένα όμορφο νησί και είχαμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν.
Πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία σαν ώριμοι ενήλικες και να λύσουμε τις βασικές μας διαφορές όπως είναι το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου αλλά πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα με τους γείτονές μας.
Το κάναμε με την Ιταλία και θα το κάνουμε με την Αλβανία. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μας με βάση το διεθνές δίκαιο και όταν δεν απειλείς τους γείτονές σου και αφήνεις ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν είναι βοηθητικό να εργαλειοποιείς τα εθνικά ζητήματα για εσωτερικούς λόγους γιατί δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη.
Πιστεύει κανείς ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την ακεραιότητα της Τουρκίας ή ότι η Τουρκία απειλεί τα νησιά αν λάβει κανείς υπόψη του το Κυπριακό;
Είχαμε εισβολή και ένα μέρος του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή.
Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές -που είναι ενδιαφέρον ότι μάλλον θα γίνουν την ίδια στιγμή και στις δυο χώρες και δεν ξέρω τι κυβέρνηση θα προκύψει- υπάρχει τρόπος να μειωθεί η ένταση και στις δυο χώρες. Ακόμα και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πρέπει να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο.
Έχω μιλήσει πολλές φορές με τον Erdogan και είχαμε δύσκολες στιγμές αλλά δεν θεωρώ ότι είναι απίθανο να βρούμε λύση.

Μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα η μετανάστευση έγινε πρόβλημα γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε πολιτική «ανοικτών συνόρων». Εμείς προστατεύσαμε τα σύνορά μας και έτσι θέσαμε λιγότερες ζωές σε κίνδυνο.
Αν δείτε σήμερα τα νησιά μας θα διαπιστώσετε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών. Σήμερα είναι λιγότεροι από χίλιοι και δίνουμε άσυλο και δίνουμε δουλειές σε όσους το επιθυμούν… Έχουμε επιβάλλει μια σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.
Τόνισε επίσης ότι «έχουμε ένα δύσκολο γείτονα. Και έτσι πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνά μας».

Ουκρανία

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός είπε ότι «στηρίξαμε την χώρα σε κάθε επίπεδο και στρατιωτικό. Η Ευρώπη πλήρωσε το κόστος στην ενέργεια».
Θύμισε, ότι πείστηκαν οι εταίροι μας να δεχτούν την πρότασή μας για πλαφόν στην χονδρική της τιμής του φυσικού αερίου και τόνισε ότι αν βγαίνει κάτι καλό από τον φοβερό αυτό πόλεμο είναι ότι θα κινηθούμε πιο γρήγορα στην πράσινη μετάβαση.
Είπε ακόμα ότι ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι πιο ενεργός και θα γίνει πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για την περιοχή μας. Ξέρουμε, ωστόσο, τόνισε, ότι οι ΑΠΕ είναι το μέλλον.

Ενεργειακή κρίση και έρευνες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις έρευνες που γίνονται για φυσικό αέριο και τόνισε ότι ταυτόχρονα δημιουργούμε αποθηκευτικούς χώρους για φυσικό αέριο έτσι ώστε να παρέχουμε στις γειτονικές μας χώρες.
«Είναι δύσκολο να επενδύσουμε στην πυρηνική ενέργεια στην χώρα μας» απάντησε, σε σχετικό ερώτημα καθώς είναι και ακριβή τεχνολογία και είμαστε μια σεισμογενής χώρα.
Είπε επίσης ότι υπάρχει εξομάλυνση στις τιμές του φυσικού αερίου και σημείωσε ότι έχουμε ηθική αλλά και εθνική υποχρέωση να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Οι αναθεωρητικές δυνάμεις πιστεύουν ότι μπορούν να επεκταθούν χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης