Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Σε επίπεδα ρεκόρ η ζήτηση πετρελαίου λόγω Κίνας και Ρωσίας

IEA: Σε επίπεδα ρεκόρ η ζήτηση πετρελαίου λόγω Κίνας και Ρωσίας
Η ζήτηση για πετρέλαιο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναμένεται να εκτιναχθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, καθώς η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς της για τον Covid-19, σε μια κίνηση που μπορεί να ωθήσει τις τιμές του αργού υψηλότερα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ειδικότερα, η ζήτηση για πετρέλαιο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας το ιστορικό υψηλό των 101,7 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με την πρώτη μηνιαία έκθεση της ΙΕΑ για το πετρέλαιο το 2023.
«Δύο καταλύτες κυριαρχούν στις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου για το 2023: η Ρωσία και η Κίνα», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η ισχυρή ζήτηση θα δοκιμάσει «τις ισορροπίες καθώς η ρωσική προσφορά επιβραδύνεται λόγω των κυρώσεων».
Η προσφορά πετρελαίου από τη Ρωσία είχε «διατηρηθεί σταθερή» τον Δεκέμβριο στα 11,2 εκατομμύρια b/d, παρά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού.
Η ΙΕΑ είπε ότι σχεδόν το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης της κατανάλωσης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα, παρόλο που «η μορφή και η ταχύτητα» της επαναλειτουργίας της χώρας παραμένουν αβέβαιες.
Οι περιορισμοί του κορωνοϊού στην Κίνα, οι οποίοι μείωσαν την οικονομική δραστηριότητα πέρυσι, σήμαιναν ότι η κινεζική ζήτηση πετρελαίου το 2022 μειώθηκε για πρώτη φορά από το 1990, στα 390.000 b/d.
Ωστόσο, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τον Νοέμβριο, ακολουθούμενη από την απότομη απόφαση του Πεκίνου να εγκαταλείψει το καθεστώς μηδενικής Covid στις αρχές Δεκεμβρίου, είχε ήδη ενισχύσει την κινεζική κατανάλωση, ανέφερε η IEA.
Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 470.000 b/d σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του IEA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης