Τελευταία Νέα
Διεθνή

QatarGate: Βαθύ λαρύγγι ο Panzeri για να μείνει έναν χρόνο φυλακή – Νέες συλλήψεις

QatarGate: Βαθύ λαρύγγι ο Panzeri για να μείνει έναν χρόνο φυλακή – Νέες συλλήψεις
O Panzeri αποκάλυψε πως έδωσε 120.000 με 140.000 ευρώ στον Βέλγο ευρωβουλευτή Mark Tarabella.
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Πληροφορίες για το πώς λειτουργούσε το κύκλωμα που είχε στήσει σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο δίνει ο «εγκέφαλος» του QatarGate, Antonio Panzeri, ο οποίος υπό την πίεση των βαρύτατων κατηγοριών και της προοπτικής για μια πολυετή κάθειρξη, αποφάσισε να συνεργαστεί και να υπογράψει μνημόνιο με τις βελγικές αρχές έτσι ώστε να πέσει «στα μαλακά».
Πράγματι, βάσει των διατάξεων για τον «μετανοημένο ύποπτο», ο Panzeri συμφώνησε να συνεργαστεί απόλυτα με τις εισαγγελικές αρχές, να αποκαλύψει τα πάντα σχετικά με το σκάνδαλο του QatarGate και ο ίδιος να τη «γλιτώσει» τελικά με μια ποινή ενός έτους είτε με μόλις έναν χρόνο φυλάκιση είτε με «βραχιολάκι».

Η συμφωνία

Σύμφωνα με το δικηγόρο του Panzeri, η συμφωνία προβλέπει ποινή φυλάκισης 5 ετών με αναστολή, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκτίσει τουλάχιστον έναν χρόνο της ποινής είτε στην φυλακή είτε με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, επιβολή προστίμου ύψους 80.000 ευρώ και κατάσχεση όλων των περιουσιακών του στοιχείων που αποκτήθηκαν με εγκληματικό τρόπο και που αποτιμώνται σε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.
«Έχει καταστραφεί, έχει κατάθλιψη και θέλει να βγει από αυτό το τούνελ» υποστήριξε ο δικηγόρος του, Laurent Kennes.

Νέες συλλήψεις

Αποτέλεσμα των αποκαλύψεων Panzeri ήταν οι ιταλικές αρχές να προχωρήσουν στη σύλληψη της φοροτεχνικού του, Monica Rossana Bellini στο Μιλάνο, κατόπιν εντάλματος σύλληψης που εστάλη στις ιταλικές αρχές από τους Βέλγους εισαγγελείς με τις κατηγορίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, διαφθοράς και εγκληματικής δράσης.
Κατά την Corriere della Sera, η σύλληψη της Belllini έγινε χθες Τρίτη 17/1 το βράδυ και ήδη κρατείται στις φυλακές του San Vittore ενώ τις επόμενες ημέρες η ιταλική Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημά των Βέλγων δικαστικών για την έκδοση της.
Βάσει του δημοσιεύματος, η Bellini ήταν μέρος του δικτύου που «ξέπλενε» τα υψηλά χρηματικά ποσά που έφταναν από το Κατάρ και το Μαρόκο ενώ φέρεται να ήταν η λογίστρια και η κόρη του Panzeri, Silvia.

Καίει τον Tarabella

Δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir αναφέρει ότι ο Panzeri αποκάλυψε πως έδινε χρήματα στον Βέλγο ευρωβουλευτή, ιταλικής καταγωγής, Mark Tarabella.
«Συνήθιζα να δίνω τα χρήματα στον Tarabella σε διάφορα μέρη.
Τα χρήματα ήταν σε χάρτινες σακούλες.
Ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.
Την επαφή γενικά την έκανα εγώ και καμιά φορά ο Giorgi.
Κάθε φορά, το ποσό ήταν περίπου 20.000 ευρώ.
Κάθε φορά, παραδίδαμε τα χρήματα με διαφορά δύο ή τριών μηνών και η τελευταία παράδοση ήταν πριν από έξι μήνες», φέρεται να υποστήριξε ο Panzeri.
«Όταν έγινε μια συνάντηση με τον Mark Tarabella, ο Giorgi και εγώ τον ρωτήσαμε εάν συμφωνούσε να υπερασπιστεί ορισμένες θέσεις και αν ήθελε να έχει διάφορα δώρα, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων» είπε ο Panzeri, ο οποίος κατά την Corriere della Sera, παραδέχθηκε πως έδωσε συνολικά στον Tarabella το ποσό των 120.000 με 140.000 ευρώ για να υπερασπιστεί θέσεις υπέρ του Κατάρ.

Αλλαγή στάσης

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο Tarabella αν και ήταν γνωστός για τις σκληρές του θέσεις απέναντι στα κράτη του Κόλπου για τη στάση τους ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρενέβη στις 14 Νοεμβρίου σε μια συνεδρίαση υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ευρωκοινοβουλίου και προς έκπληξη όλων, πήρε μια θέση υπέρ του Κατάρ.
Σε αυτή τη συνεδρίαση που έγινε μόλις 6 ημέρες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, παρών ήταν και ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Ali Bin Samikh Al Marri.

Δείχνει και Cozzolino

Κατά την ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο Panzeri «φέρεται να προέτρεψε τους εισαγγελείς να εξακριβώσουν και τη θέση του ευρωβουλευτή του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Andrea Cozzolino, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε καταβολή χρημάτων».
H Corriere della Sera αναφέρει πως ο Francesco Giorgi, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή είχε πει για αυτόν ότι «ασχολήθηκε με το Μαρόκο».

Το μνημόνιο του Panzeri

Με το μνημόνιο που υπέγραψε ο Panzeri (βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τα οποία αφορούν σε υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση καλείται να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:
- τον τρόπο λειτουργίας,
- τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη,
- τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν,
- τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,
- τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν.
Οι Βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι «είναι η δεύτερη φορά στη βελγική νομική ιστορία, από την εισαγωγή του λεγόμενου νόμου "pentiti" (σ.σ. pentiti regret, που αναφέρεται στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει τις έρευνες για τη μαφία), ότι οι διαδικασίες αυτές καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις, την υπόθεση χειρίστηκε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία».

Τι σημαίνει για την Καϊλή

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχη συμφωνία πιέστηκε πριν μερικές ημέρες να κάνει και η Εύα Καϊλή, κάτι που δεν προχώρησε.
Πλέον οι βελγικές αρχές υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να υπογραφεί μια αντίστοιχη συμφωνία, όπως αυτή του Panzeri.
Σημειώνεται πως η κα.Καϊλή θα παραστεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου αύριο Πέμπτη 19/1 προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραταθεί η προφυλάκισή της ή αν θα αποφυλακιστεί.
Πάντως, σήμερα Τετάρτη 18/1 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εκλέγει το νέο αντιπρόεδρο του, που θα αντικαταστήσει την κα.Καϊλή μετά την καθαίρεση της.
Η ψηφοφορία είναι μυστική και η εκλογή απαιτεί απλή πλειοψηφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης