Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Καυτά ερωτήματα για το διαγωνισμό μίσθωσης του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης - Μονομαχία Ρέστη-Vivion

Αποκάλυψη: Καυτά ερωτήματα για το διαγωνισμό μίσθωσης του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης - Μονομαχία Ρέστη-Vivion
Οι έξι υποψήφιοι - Οι προσφορές και η απόσυρση των τεσσάρων
Ένας διαγωνισμός με πολλά ερωτήματα διεξήχθη για την μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης που είναι ΝΠΙΔ και ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τελικό νικητή (από ότι προκύπτει μέχρι στιγμής) τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη από κοινού με την εταιρία D MELIA.
Τα ακίνητα βρίσκονται στην περιοχή Μεγάλο Καβούρι της Βουλιαγμένης το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα φιλέτα real estate της Ελλάδας.
Ο διαγωνισμός για τον οποίο εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σε δόσεις και προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλειοδοτούντων αλλά και ερωτήματα για τη δυνατότητα καταβολής του ύψους του τιμήματος δεδομένης της αναπροσαρμογής του ετήσιου μισθώματος κατά 8,75% πάνω από το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Οι υποψήφιοι

Κατά τη διαδικασία αποσφράγισης και ελέγχου των δικαιολογητικών συμμετοχής που έγινε την Πέμπτη 8/12/2022 κατέθεσαν προσφορές τα εξής σχήματα:

1. Η εταιρία PFIC Ltd – Κύπρος
Δ/ντής Παναγιώτης Αγαπίου

2. V.RESTIS – DMELIA ΕΠΕ
Βίκτωρ Ρέστης – Δήμητρα Μαράντου

3. TORIASE PUBLIC Co Ltd – Κύπρος
Δ/ντης Ανδρέας Καϊλής – Η Toriasse είναι θυγατρική της Ισραηλινής πολευθνικης Vivion Group

4. FG EUROPE A.E.
Όμιλος Φειδάκη

5. Όμιλος INTRAKAT

6. Ο εφοπλιστής ΒΟΥΔΟΥΡΟΓΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ που έχει τις εταιρίες PARAGON SHIPPING – BOX SHIPS – ALLSEAS MARINE)

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εταιρεία TORIASE PUBLIC υπάρχει υπήκοος Ισραήλ, ο οποίος μισθώνει ήδη μια εκ των τεσσάρων βιλών που βρίσκονται στο ορφανοτροφείο για τα επόμενα 16 χρόνια ενώ οι εφοπλιστές Ρέστης και Βουδούρογλου μισθώνουν μια ακόμα Βίλα.

Το πήγαινε-έλα της διαδικασίας

Σύμφωνα με τη διακήρυξη στις 14 Δεκεμβρίου θα άνοιγαν οι αρχικές προσφορές και θα ακολουθούσε πλειοδοτική διαδικασία.
Στη διαδικασία αυτή πρώτη εταιρία αναδείχθηκε η Toriasse αλλά ο διαγωνισμός κατά ένα παράδοξο τρόπο συνεχίστηκε καθώς στις 5.1.2023 η Επιτροπής του Ορφανοτροφείου κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ. του Ορφανοτροφείου αποφάσισε την συνέχιση της διαδικασίας προσφορών πράγμα που δεν προβλεπόταν στους όρους που δημοσιεύτηκαν.
Η νέα διαδικασία διεξήχθη στις 12.1.2023.
Στη διαδικασία δεν συμμετείχαν παρά μόνο δύο υποψήφιοι δηλαδή η Toriasse και η Βίκτωρ Ρέστης – D Melia.

H Επιτροπή Διαγωνισμού ανακοίνωσε ότι θα λάμβανε βελτιωτικές προσφορές έως τις 12 το μεσημέρι και η υψηλότερη προσφορά υπεβλήθη από την Toriase ακριβώς πριν τις 12:00 και ήταν ετήσιο μίσθωμα €2.845.000.
Αμέσως μετά και χωρίς να έχει υπάρξει παράταση της διαδικασίας υπέβαλε προσφορά το σχήμα του Βίκτωρα Ρέστη και ήταν 2,9 εκ ευρώ.
Η Toriasse διαμαρτυρήθηκε ότι η προσφορά ήταν εκπρόθεσμη εκτός διαδικασίας και τότε η Επιτροπή Διαγωνισμού στην οποία συμμετείχε και ο γνωστός δικηγόρος Νικόλας Κανελλόπουλος εντός πέντε λεπτών συνεδρίαση και ενέκρινε αναδρομικά την παράταση της προθεσμίας για ακόμη μισή ώρα ως τις 12:30μμ.
Ωστόσο στο διαγωνισμό προβλεπόταν ότι παράταση θα έπρεπε να δοθεί μια ώρα πριν τη λήξη της διαδικασίας προσφορών.

Το τίμημα το μεγάλο «καπέλο» αναπροσαρμογής

Παρ όλα και με τις επιφυλάξεις των Ισραηλινών συνεχίστηκε μέχρι τις 12:30 η διαδικασία και εκεί νικητήρια αναδείχθηκε η πλευρά Ρέστη με τίμημα 3,4 εκ ευρώ έναντι 3,35 εκ ευρώ των Ισραηλινών.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την εξέλιξη αυτή οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια καθώς πέραν του ζητήματος ακυρότητας διαδικασιών που έθεσαν δεν αποκλείεται να εγείρουν και ζήτημα μη πλήρωσης των προϋποθέσεων και ατελών νομιμοποιητικών εγγράφων από την πλευρά Ρέστη.
Σημειώνεται πάντως ότι ο διαγωνισμός δεν προέβλεπε διαδικασία ενστάσεων αλλά μόνο προσφυγής στη δικαιοσύνη πράγμα που δεν είναι σαφές να θα πράξουν οι Ισραηλινοί.

Πέραν των όποιων κινήσεων των Ισραηλινών πάντως είναι σαφές πως οι περισσότεροι των υποψηφίων που αποτελούν ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα και οντότητες θα παρακαλοθούν τις εξελίξεις και δεν αποκλείεται να παρέμβουν δικαστικά. Και αυτό διότι η προσφορά Ρέστη- DMELIA συνοδεύεται από ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος 8,75% πάνω από το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και μηδενικό πληθωρισμό (πράγμα εντελώς απίθανο) στη δεκαετία το ετήσιο μίσθωμα στα δέκα χρόνια θα είναι τουλάχιστον 7,23 εκ ευρώ το χρόνο και στα 20 χρόνια θα εκτιναχθεί στα 16,7 εκ ευρώ.
Δηλαδή στα είκοσι πρώτα έτη ο μισθωτής θα έχει πληρώσει με μηδενικό πληθωρισμό 170 εκ ευρώ μισθώματα και μέσο ετήσιο πληθωρισμό 1% περί τα 200 εκ ευρώ !!! χωρίς να λαμβάνονται υπό όψιν και οι επενδύσεις που θα κάνει για να αξιοποιήσει το μισθίο.
Σημειώνεται ότι σύμβαση είναι για 99 χρόνια.

Το προφίλ των δύο μονομάχων

Σε ότι αφορά στους δύο που διαγκωνίστηκαν μέχρι τέλος επισημαίνεται ότι η Toriasse είναι θυγατρική του Vivion Group (συμφερόντων του Ισραηλινού Αμίρ Νταγιάν) το οποίο έχει παγκοσμίως portfolio ακινήτων πάνω από 5,4 δις ευρώ και εσχάτως έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην ελληνική αγορά.
Από την άλλη πλευρά ο Βίκτωρ Ρέστης είναι γνωστός στην Ελληνική αγορά.
Η εταιρεία με την οποία εμφανίστηκε από κοινού είναι μια ΕΠΕ με έδρα τη Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου και εκπροσωπείται από την κα Δήμητρα Μαράντου.
Η τελευταία εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Βίκτωρα Ρέστη σε ΔΣ εταιριών στις οποίες έχει μετοχική παρουσία ο εφοπλιστής.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2021 η D MELIA ΕΠΕ είχε κύκλο εργασιών (κυρίως από πωλήσεις υπηρεσιών στο εξωτερικό) 361 χιλιάδες ευρώ έναντι μόλις 69 χιλιάδες το 2020.
Ταυτόχρονα εμφάνισε καθαρά κέρδη 32 χιλιάδες ευρώ από ζημίες 18 χιλιάδων ευρώ ενώ η καθαρή της θέση στις 31/12/2021 ήταν 72 χιλιάδες ευρώ.
Το εντυπωσιακό από τις οικονομικές καταστάσεις του 2021 είναι πως η D MELIA έχει υποχρεώσεις 1,13 εκ ευρώ από 470 χιλιάδες το 2020 γεγονός που εγείρει εύλογα ερωτηματικά δεδομένου ότι έχουμε αύξηση υποχρεώσεων περί τις 650 χιλιάδες όταν ο τζίρος όλης της χρονιάς είναι 360 χιλιάδες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης