Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο Bill Gates επιμένει ότι είναι καλό... να τρώμε συνθετικό κρέας και έγινε από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες;

Γιατί ο Bill Gates επιμένει ότι είναι καλό... να τρώμε συνθετικό κρέας και έγινε από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες;
Γιατί έχει επενδύσει στην αγορά γης, πού αποσκοπεί; Το σχεση έχει το κρέας με την εκπομπή αερίων του θεσμοκηπίου;
Σχετικά Άρθρα
Ο συνιδρυτής της Microsoft που έγινε δισεκατομμυριούχος και νυν επαγγελματίας… φιλάνθρωπος Bill Gates δήλωσε ότι ελπίζει ότι τα συνθετικά προϊόντα κρέατος θα αποτελέσουν τελικά μια «πολύ καλή» επιλογή για τους καταναλωτές, παρόλο που το μερίδιο των εν λόγω προϊόντων στην αγορά «κρέατος» είναι μικρό.
«Νομίζω ότι τελικά αυτά τα προϊόντα θα είναι πολύ καλά, παρόλο που το μερίδιό τους είναι μικρό σήμερα», δήλωσε ο Gates σε ένα forum στο Reddit σχετικά με μια ερώτηση σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με το CNBC.
Ο Gates επισήμανε ότι καινοτόμες προσπάθειες όπως το Beyond Meat και το Impossible Foods, που αφορούν συνθετικές μορφές τροφίμων που κυμαίνονται από εναλλακτικής προέλευσης από Berger έως κοτομπουκιές και η εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων Upside Foods, η οποία παίρνει ζωικά κύτταρα για να καλλιεργήσει συνθετικό κρέας σε εργαστηριακό περιβάλλον, είναι κρίσιμα βήματα για τη μείωση της κατανάλωσης ζώων.
Ο ακτιβιστής για το κλίμα επεσήμανε τις πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις για την αποφυγή του κρέατος όπως η χορτοφαγία ή η διατροφή βίγκαν και σημείωσε, «αυτό είναι υπέροχο», αλλά υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα επιλέξουν να αφαιρέσουν το κρέας από τη διατροφή τους.
«Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι θα το κάνουν αυτό», είπε, σημειώνοντας ότι τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος ήταν απαραίτητες επιλογές για να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος.
Impossible Foods
Κλιματική αλλαγή

Ο ΟΗΕ φέτος προειδοποίησε ότι δεν έχουν ληφθεί επαρκώς τα μέτρα που προβλέπονται στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015 για μείωση της παγκόσμιας προειδοποίησης.
Παρόλο που ο Gates επισημάνε ότι «ακόμα πιστεύει ότι μπορούμε να αποφύγουμε ένα τρομερό αποτέλεσμα».
Οι μελέτες ποικίλλουν όταν πρόκειται για την επίδραση που έχει η κτηνοτροφία στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με εκτιμήσεις να κυμαίνονται από περίπου 10 έως 20% των παγκόσμιων εκπομπών, αν και οι περισσότερες μελέτες την αναφέρουν ως κύριο συντελεστή στην κλιματική αλλαγή.
«Ο ρυθμός της καινοτομίας επιταχύνεται πραγματικά, παρόλο που με τα τρέχοντα χρονοδιαγράμματα δεν θα αποφύγουμε να υπερβούμε τους 1,5 [βαθμούς Κελσίου] (όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρατίας του πλανήτη», είπε ο Getes απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο επαρκώς ανταποκρίνεται ο κόσμος στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Το κλειδί για το κλίμα είναι να γίνουν τα καθαρά προϊόντα τόσο φθηνά όσο τα βρώμικα προϊόντα σε κάθε τομέα εκπομπών - αεροπλάνα, σκυρόδεμα, κρέας κ.λπ.», σημείωσε.
«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να ζητήσουμε από όλες τις χώρες του κόσμου να αλλάξουν.
Εάν κοστίσει πολύ επιπλέον, δεν θα τα καταφέρουμε».
«Χρειαζόμαστε υποστήριξη για το κλίμα και από τις δύο πλευρές (του κομματικού φάσματος) στις ΗΠΑ και σε όλες τις χώρες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «το να μείνουμε αισιόδοξοι είναι καλό πράγμα».
Fake meat | Australian Good Meat
Το χαρτοφυλάκιο με την καλλιεργήσιμη γη

Την ίδια ώρα, τον Ιανουάριο, το αμερικανικό περιοδικό The Land Report, που κάθε χρόνο εκδίδει τη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στις ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι ο Bill Gates και η σύζυγός του Melinda έχουν ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ιδιωτικής καλλιεργήσιμης γης στη χώρα, αξίας άνω των 690 εκατ. δολαρίων.
Σύμφωνα με το The Land Report, ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στις ΗΠΑ είναι ο πρόεδρος της Liberty Media, John Malone, και ακολουθεί ο ιδρυτής του CNN, Ted Turner.
Ο Jeff Bezos της Amazon βρίσκεται στην 25η θέση, ενώ ο Bill Gates είναι στην 49η θέση και ανεβαίνει.


Τα σενάρια για την παρασκευή νέων ειδών τροφίμων

Όπως αποδεικνύεται, ο τρίτος πλουσιότερος άνδρας στον κόσμο έχει αποκτήσει μεγάλες εκτάσεις γης στο Ιλινόι, την Αϊόβα, τη Λουιζιάνα, την Καλιφόρνια και σε καμιά δεκαριά ακόμα πολιτείες.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι έχει στην κατοχή του τουλάχιστον 242.000 εκτάρια αμερικανικής γης.
Τα περισσότερα πράγματα με τα οποία ασχολείται ο Gates συνήθως δίνουν τροφή για σενάρια συνωμοσίας.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αγοράζει γη για να κάνει φουτουριστικά πειράματα για τη ζωή στις πόλεις ή για τη δημιουργία νέων τροφίμων.
Όμως ο λόγος μάλλον είναι πιο απλός: Πρόκειται για μία καλή επένδυση, με χαμηλές διακυμάνσεις, που δεν συνδέεται ιδιαίτερα με τα χρηματιστήρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιστάθμιση του πληθωριστικού κινδύνου.

Η διαφοροποίηση των assets

Άλλωστε, ο Bill Gates έχει περάσει χρόνια διαφοροποιώντας την ύψους 129 δισ. δολαρίων περιουσία του, μέσω της επενδυτικής του εταιρείας Cascade Investments.
Υπεύθυνος για την εταιρεία διαχείρισης των κεφαλαίων του όπως και για τα 50 δισ. ευρώ του Bill and Melinda Gates Foundation είναι ο Michael Larson.
Όπως έγραφε για αυτόν η Wall Street Journal το 2014 «ο κ. Larson βγάζει τα χρήματα και ο κ. Gates τα χαρίζει».
«Η αγροτική γη είναι μία ελκυστική επένδυση εδώ και χρόνια, καθώς βγάζει αξιόπιστες αποδόσεις για τους επενδυτές και τους ιδιοκτήτες μακροπρόθεσμα, εστιάζοντας κυρίως στην παραγωγή τροφής, ινών και καυσίμων για έναν κόσμο που πεινάει για πόρους», εξηγεί η Emily Norton της εταιρείας ακινήτων Savills.
«Οι επενδυτές τώρα δείχνουν όρεξη για το επόμενο υπόδειγμα της οικονομικής σκέψης, όπου διαχειριζόμαστε τη γη με τέτοιο τρόπο ώστε να της δίνουμε τόσα, ή και περισσότερα, από αυτά που της παίρνουμε», προσθέτει.

O αγρότης Bill...

Η αγροτική γη στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου ο Gates έκανε την τελευταία αγορά του, είναι πολύτιμη, με τιμές στα 10.000 με 15.000 δολάρια ανά εκτάριο.
«Ο Bill Gates, συνιδρυτής της Microsoft, έχει ένα alter ego. 'Τον Αγρότη Bill, τον τύπο που έχει στην κατοχή του περισσότερη αγροτική γη από οποιονδήποτε άλλο στην Αμερική», έγραψε ο διευθυντής του The Land Report, Eric O’Keefe.
Ο ίδιος ο Gates πάντως, όταν ερωτήθηκε για τις αγορές γης κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Reddit, είπε πως δεν έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, αλλά με την επιστήμη των σπόρων και την ανάπτυξη των βιοκαυσίμων.
«Ο αγροτικός τομέας είναι σημαντικός.
Με πιο παραγωγικούς σπόρους μπορούμε να αποφύγουμε την αποψίλωση των δασών και να βοηθήσουμε την Αφρική να αντιμετωπίσει τις κλιματικές δυσκολίες που έχει μπροστά της», επισήμανε.
Όμως, η τελική απόφαση ήρθε από την επενδυτική του εταιρεία.
Άλλωστε, η Cascade Investment είναι μέτοχος των εταιρειών φυτικού κρέατος Beyond Meat και Impossible Foods, καθώς και της εταιρείας αγροτικού εξοπλισμού John Deere.
Τα κτήματα του Gates στις ΗΠΑ - εκτάρια
Why Bill Gates is now the US' biggest farmland owner
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης