Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Στο +17% η Mermeren λόγω του δημοσιεύματος του BN για εξαγορά της Παυλίδης Μάρμαρα

Στο +17% η Mermeren λόγω του δημοσιεύματος του BN για εξαγορά της Παυλίδης Μάρμαρα
Πρόκειται για μια σημαντική εξαγορά καθώς η Παυλίδης Μάρμαρα σημείωσε κέρδη 40 εκατ. ευρώ το 2021, και το λατομείο στα Σκόπια 15 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Κινητικότητα παρατηρήθηκε από το ξεκίνημα της συνεδρίασης στη μετοχή της Mermeren εξέλιξη που έδωσε την εντύπωση πως το δημοσίευμα του ΒΝ θα είχε άμεση επιβεβαίωση.
Η μετοχή ενισχύεται 17,09% στα 55,50 ευρώ με όγκο 1.211 τεμάχια, αλλά υπενθυμίζεται πως συνολικά μόνο το 10% διαπραγματεύεται στην Ελλάδα και μεγάλο μέρος κατέχει η Παυλίδης Μάρμαρα από την εξαγορά που είχε κάνει πριν περίπου 5 έτη.
Τώρα ήρθε η ώρα του ομίλου Παυλίδης να πουλήσει στο fund Εlements Capital Partners.
H συμφωνία εξαγοράς αφορά την Παυλίδης Μάρμαρα, την εισηγμένη Mermeren Combinat (λατομείο Σκόπια) καθώς και τα φωτοβολταϊκά της Παυλίδης από το ΕCM.
Το τίμημα της εξαγοράς δεν έχει γίνει γνωστό εξαιτίας των συμφωνιών εμπιστευτικότητας και οι ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα της 13ης Ιανουαρίου 2023.
Πρόκειται για μια σημαντική εξαγορά καθώς η Παυλίδης Μάρμαρα σημείωσε κέρδη 40 εκατ. ευρώ το 2021, και το λατομείο στα Σκόπια 15 εκατ. ευρώ- ενώ η επένδυση της Παυλίδης έχει σχεδόν αποσβεσθεί μετά την εξαγορά το 2018 καθώς ετησίως απέδιδε σημαντικά μερίσματα.
Υπενθυμίζεται ότι η Meremeren είχε εξαγοραστεί έναντι 73 εκατ. ευρώ.

Τι ανέφερε από 10 Ιανουαρίου 2023 το Bankingnews.gr

Πρόταση εξαγοράς σοκ προς την Παυλίδης Μάρμαρα και την Mermeren Kombinat από fund Aμερικανογαλλικών συμφερόντων

Πρόταση εξαγοράς φέρεται να έχει δεχθεί ο όμιλος Παυλίδη Μάρμαρα, ο οποίος κατέχει λατομείο μαρμάρων στα Σκόπια (Mermeren) καθώς και λατομεία σε Ελλάδα – Βουλγαρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews από τραπεζικές πηγές, η Δραμινή εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με fund Aμερικανογαλλικών συμφερόντων σχετικά με την Mermeren, ωστόσο ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις αφορούν το σύνολο των δραστηριοτήτων του ελληνικού ομίλου, δίχως αυτό να επιβεβαιώνεται.
Το 2017, η Παυλίδης Μάρμαρα είχε εξαγοράσει την Mermeren από την Stone work (κοινοπραξία της Goldman sachs -ΝBGI private equity fund) έναντι τιμήματος 73 εκατ. ευρώ. Έκτοτε, η Mermeren, έχει αποδώσει σημαντικά κέρδη και υψηλές μερισματικές αποδόσεις – ενώ η εταιρεία διαθέτει το 10% των μετοχών (ελληνικά πιστοποιητικά-ΕΛΠΙΣ) στο χρηματιστήριο Αθηνών.

To λατομείο που έχει αλλάξει «χέρια» δυο φορές

Το λατομείο στην γειτονική χώρα παράγει εξαιρετικής ποιότητας και σπανιότητας μάρμαρα ( Ariston – Sivec ) και πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές, κυρίως πρός τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Υπενθυμίζεται ότι, η Mermeren είχε μεταβιβαστεί από την Κυριακίδης Μάρμαρα το 2009 προς την Stone work holdings – την οποία εξαγόρασε η Παυλίδης - ενώ η συμφωνία παραχώρησης και εκμετάλλευσης των πόρων του λατομείου που συνάφθηκε το 2000 και 2001 με το κράτος των Σκοπίων έχει διάρκεια ισχύος τριάντα χρόνια.
Ο κλάδος των μαρμάρων ο οποίος προ πανδημίας παρουσίαζε εξαιρετικές επιδόσεις εξαιτίας της υψηλής κατανάλωσης από την αγορά της Κίνας, σταδιακά έχει περιορίσει τις εργασίες του, ωστόσο η Παυλίδης με τις εξαγωγές προς 40 χώρες, αλλά και την δραστηριοποίηση στις ΑΠΕ έχει καταφέρει να εξισορροπήσει τις όποιες απώλειες από την αγορά της Κίνας και να διατηρεί διψήφια ποσοστά ανάπτυξης.
Την περασμένη χρονιά ωστόσο, λόγω της πανδημίας οι παραγγελίες από την κινεζική αγορά έχουν συρρικνωθεί ενώ και οι ποσότητες παραγωγής στα ελληνικά λατομεία εμφανίζονται μειωμένες. Παρά ταύτα, το λατομείο στην πόλη Prilep των Σκοπίων στο 9μηνο του 2022 εμφάνισε κέρδη 11 εκατ. ευρώ με τις πωλήσεις να κυμαίνονται στα επίπεδα του 2021.
Το 2021, η Παυλίδης από τις εξαγορές λατομείων σε Σκόπια και Ελλάδα εμφάνιζε υπεραξία 72 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 54,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν την Mermeren Κombinat.
Το 2021, ο όμιλος Παυλίδη εμφάνισε κύκλο εργασιών 119,2 εκατ. ευρώ έναντι 101,4 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 17,5%. Τα κέρδη Ebidta ανήλθαν σε 56,5 εκατ. ευρώ έναντι 43,8 εκατ. ευρώ του 2020. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 40,7 εκατ. ευρώ από 33,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 54,98%. Οι ταμειακές ροές ανήλθαν σε 55,2 εκατ. ευρώ έναντι 24,7 εκατ. ευρώ αποτυπώνοντας και την ευρωστία της εταιρείας.
Τα χρηματικά διαθέσιμα ήταν 35 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο του δανεισμού ανερχόταν σε 14,4 εκατ. ευρώ.
Το 2021, όμως, το 26,3% των πωλήσεων της θυγατρικής Mermeren Kombinat εξαρτώντο από δύο πελάτες (έναν από την Κίνα και έναν από Ελλάδα), κάθε ένας ατομικά αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% των πωλήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης