Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σταθεροποιητικό ξεκίνημα παρά τις πιέσεις στην Coca Cola

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σταθεροποιητικό ξεκίνημα παρά τις πιέσεις στην Coca Cola
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Φυσικά και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την πορεία των μετοχών τα τελευταία χρόνια, ούτε με τη συμμετοχή των επενδυτών. Προφανώς και η στήλη θα ήθελε να έχει το Χρηματιστήριο περισσότερους επενδυτές, οι μετοχές να έχουν υψηλότερη αποτίμηση και οι επιλογές να αυξάνονται και όχι να μειώνονται. Αυτό έχουμε όμως και η δουλειά μας είναι να σχολιάζουμε αυτά που βλέπουμε. Δε θεωρούμε πως η Κυβέρνηση έκανε αυτά που είπε για το Χρηματιστήριο, αλλά δεν ξεχνάμε και που είχαμε φτάσει στο παρελθόν. Πρέπει τώρα η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, όταν θα γίνουν, να σκύψει πάνω από το Χ.Α. και να ασχοληθεί. Ειδικά σε περίοδο υψηλών επιτοκίων η άντληση κεφαλαίων από το Χ.Α. είναι προτιμότερη.

Παραμένει κοντά στα υψηλά της η αγορά και πολλές είναι οι μετοχές που έχουν ακολουθήσει. Δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα διαθέσεις μεγάλης διόρθωσης ή «αδειάσματος» από τους ξένους. Αντιθέτως… Δυστυχώς οι ξένοι ασχολούνται με λίγες μετοχές και οι λιγοστοί εγχώριοι επενδυτές δεν είναι αρκετοί για να σηκώσουν το υπόλοιπο ταμπλό. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως οι πιθανότητες για κάτω είναι λιγότερες από τις πιθανότητες για πάνω, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Στις 16 Φεβρουαρίου 2022 είχε γράψει ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 973,27 μονάδες. Δεν απέχει σημαντικά από το συγκεκριμένο σημείο. Σταθεροποιητικά ξεκίνησε σήμερα. Πιέζεται πάλι η Coca Cola και επηρεάζει.

DAX: Προφανώς και έχει δώσει μεγάλη κίνηση από τα χαμηλά που είχε γράψει στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη (περίπου 12.000 μονάδες). Σήμερα είναι πάνω από τις 15.000 μονάδες.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Χθες βρέθηκαν στο επίκεντρο καταγράφοντας αξιόλογη άνοδο, ειδικά η Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πολλά τα σχόλια σήμερα για τον κλάδο που θα είναι στο επίκεντρο λόγω των έργων που αναμένεται να ξεκινήσουν ή έχουν ήδη ξεκινήσει. Χθες είχαμε ένα θέμα για την Τιτάν, όπου φαίνεται πως φέτος τα έργα στον τουρισμό θα δώσουν ανάπτυξη στην εισηγμένη και προφανώς για να εκτελεστούν θέλουν κατασκευαστικές εταιρείες.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αρκεί κάποιος να θυμηθεί τι έχει περάσει ο όμιλος. Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που «κάρφωναν» τη μετοχή στο -30% με εκατομμύρια κομμάτια και ήταν στα 0,50 ευρώ. Σήμερα κοιτάζει προς τα 2 ευρώ, ενώ έχει γίνει αύξηση κεφαλαίου αλλά και δημόσια πρόταση στα 1,75 ευρώ. Πούλησε τις ΑΠΕ και αποπλήρωσε το ακριβό ομόλογο. Αμετάβλητος στα 1,91 ευρώ ξεκίνησε σήμερα.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αν γίνει στα τρέχοντα επίπεδα η πώληση της Τέρνα Ενεργειακής, τότε η αξία του ποσοστού που κατέχει είναι περίπου στα 900 εκατ. ευρώ. Δεν μπορεί επομένως οι υπόλοιπες δραστηριότητες να αξίζουν μόνο 300 εκατ. ευρώ, σημειώνουν αναλυτές. Αμετάβλητη στα 11,46 ευρώ η μετοχή.

ΕΧΑΕ: Ξεκίνησε με όγκο 30 χιλ. τεμάχια! Βγαίνουν χαρτιά και σήμερα στα 3,27 ευρώ αλλά μαζεύεται εύκολα η προσφορά και μάλιστα με μεγάλες εντολές αγοράς. Δεν γίνεται να λάβει επενδυτική βαθμίδα η χώρα να γίνει πάρτι στο Χ.Α. που γράφουν και λένε πολλοί και η μετοχή να μην ευνοηθεί. Μέσα σε 5 λεπτά ο όγκος πήγε πάνω από 115 χιλ. τεμάχια και η αποτίμηση παραμένει κάτω από 200 εκατ. ευρώ.

COCA COLA: Στα πρώτα λεπτά έκανε όγκο 8 χιλ. τεμάχια και υποχωρεί 1,55% και στα 21,66 ευρώ. Η αποτίμηση λίγο πάνω από 8 δισ. ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Χωρίς κάποια ιδιαίτερη κίνηση στο ξεκίνημα. Καλή εικόνα και πάλι από Πειραιώς, η οποία με καλό όγκο κινείται προς τα 1,60 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης