Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το τίμημα της κλιματικής αλλαγής για τις Ασφάλειες

Το τίμημα της κλιματικής αλλαγής για τις Ασφάλειες
Αυξημένο είναι το τίμημα της κλιματικής αλλαγής για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλεί ανησυχία
Σχετικά Άρθρα
Απώλειες ύψους 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ προκάλεσαν τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών παγκοσμίως το 2022, εκ των οποίων περίπου το 44% ή τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια καλύφθηκαν από την αντασφάλιση, με αποτέλεσμα να προστεθεί στον κλάδο άλλο ένα έτος ζημιών σύμφωνα με τη Munich Re.
Πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών ζημιών και περίπου το ήμισυ των ασφαλισμένων ζημιών, παγκοσμίως, προήλθαν από τον τυφώνα Ian, ο οποίος προκάλεσε ζημιές 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, εκ των οποίων τα 60 δισεκατομμύρια (ζημιές )ήταν ασφαλισμένες.

Ο ΙΑΝ, δεύτερος δαπανηρότερος μετά την Κατρίνα

Προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό, ο τυφώνας Ian που έφτασε στη δυτική ακτή της Φλόριντα τον Σεπτέμβριο με ταχύτητα ανέμου σχεδόν 150 mph, γίνεται ο δεύτερος πιο δαπανηρός τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί στην ιστορία των αντασφαλιστών, μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005, όσον αφορά τις ασφαλισμένες απώλειες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Βόρεια Αμερική κυριάρχησε για άλλη μια φορά στις στατιστικές ζημιών ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του τυφώνα Ian.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη Munich Re καταστράφηκαν περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή αξίας περίπου 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, εκ των οποίων περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα. Από τις εν λόγω καταστροφές, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν περίπου το 95% των συνολικών ζημιών και το 98% των ασφαλισμένων ζημιών.

Ζημιές που ξεπερνούν το ΑΕΠ του Πακιστάν

Μετά τον Ίαν, η δεύτερη πιο δαπανηρή και μεγαλύτερη καταστροφή του 2022 ήταν οι σοβαρές πλημμύρες στο Πακιστάν ως αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων ρεκόρ. Μάλιστα, τον Αύγουστο σημειώθηκαν από πέντε έως επτά φορές πιο έντονες βροχοπτώσεις από το συνηθισμένο και τουλάχιστον 1.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Οι άμεσες απώλειες από τις πλημμύρες υπολογίζονται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ύψος ποσού που είναι τεράστιο σε αναλογία με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας.
Ωστόσο, δεδομένης της χαμηλής ασφαλιστικής διείσδυσης στην περιοχή, σχεδόν τίποτα δεν ήταν ασφαλισμένο έτσι αμέτρητοι άνθρωποι έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους.
Όσον αφορά τις ασφαλισμένες ζημίες, το δεύτερο πιο δαπανηρό συμβάν φυσικών καταστροφών το 2022, ήταν πλημμύρες στη νοτιοανατολική Αυστραλία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Το Κουίνσλαντ και η Νέα Νότια Ουαλία υπέστησαν ακραίες βροχοπτώσεις και επακόλουθες ξαφνικές πλημμύρες με σοβαρές πλημμύρες ποταμών.
Οι συνολικές απώλειες από το συμβάν προσαρμόζονται σε περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με λιγότερο από 4 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το ασφαλισμένο.
Σε τμήματα της Αυστραλίας σημειώθηκαν επίσης καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και ακραίες πλημμύρες τον Οκτώβριο, αν και οι απώλειες δεν ήταν τόσο υψηλές όσο αυτές που παρατηρήθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος. Ωστόσο, συνολικά, οι πλημμύρες στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια του 2022 προκάλεσαν οικονομικές ζημίες ύψους 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, εκ των οποίων τα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα.

Ξηρασία στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, υπήρξε τρομερή ξηρασία το καλοκαίρι που ακολουθήθηκαν από ισχυρές καταιγίδες με ισχυρό χαλάζι. Στη Γαλλία, οι χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν ζημίες 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, εκ των οποίων τα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια καλύφθηκαν από αντασφάλιση. Η Ευρώπη γνώρισε εξωτροπικούς κυκλώνες το 2022, με μια σειρά από καταιγίδες στη βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη τον Φεβρουάριο να προκαλεί ζημίες 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, εκ των οποίων τα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα.

Ασία, Ειρηνικός, Αυστραλία, Αφρική, Νότια Αμερική

Στην Ασία-Ειρηνικό, οι απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2022 αυξήθηκαν σε περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, καθώς και οι ασφαλισμένες ζημίες αυξήθηκαν στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εξαιρουμένων των πλημμυρών στην Αυστραλία, ένας σεισμός στην Ιαπωνία ήταν η υψηλότερη ασφαλισμένη ζημία στην περιοχή με 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με τις συνολικές ζημίες να αγγίζουν τα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τέλος, στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, δύο σοβαρές πλημμύρες ήταν οι χειρότερες φυσικές καταστροφές του 2022 στην Αφρική.
Οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις στη Νιγηρία οδήγησαν σε πλημμύρες σε μεγάλο μέρος της χώρας, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 600 ανθρώπους και καταστρέφοντας περισσότερα από 100.000 κτίρια και καλλιέργειες σε πάνω από 500.000 εκτάρια γεωργικής γης.
Τέλος η Νότια Αμερική γνώρισε σοβαρή ξηρασία το 2022 και στη νότια Βραζιλία, οι αποτυχίες των καλλιεργειών προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ελ.Ε
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης