Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι φοβίζει τους Ρώσους και θα τους αναγκάσει να υποχωρήσουν; - Τι προτείνει ο Shirreff (ΝΑΤΟ)

Τι φοβίζει τους Ρώσους και θα τους αναγκάσει να υποχωρήσουν; - Τι προτείνει ο Shirreff (ΝΑΤΟ)
Μπλοφάρει ο Putin με τα περί κλιμάκωσης της σύγκρουσης, να κλιμακώσουμε εμείς περισσότερο λέει ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Τη δική του «συνταγή» για το τι φοβίζει τους Ρώσους και θα μπορούσε να τους αναγκάσει να υποχωρήσουν στο ουκρανικό μέτωπο παρουσίασε ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, Richard Shirreff, τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν με σθένος πως η Ρωσία στην Ουκρανία πολεμά με το ΝΑΤΟ και όχι με τους Ουκρανούς.
«Το μόνο πράγμα που σέβονται οι Ρώσοι είναι η ισχύς.
Και αυτό ήταν πάντα το θέμα με τη Ρωσία.
Ξεπεράστε σε δύναμη τους Ρώσους, και θα υποχωρήσουν» ανέφερε σε δηλώσεις του στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο LBC ο Shirreff.

Μπλοφάρει ο Putin

Κατά τον Shirreff, η απειλή του Ρώσου προέδρου για κλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων, σε περίπτωση που η Δύση εμπλακεί περισσότερο στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μπλόφα.
«Συνεπώς πιστεύω ότι από το να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης, πιστεύω ότι εμείς πρέπει να κλιμακώσουμε περισσότερο, ότι εμείς πρέπει να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες στους Ουκρανούς, επειδή όσα περισσότερα τους δίνουμε, τόσο πιο σύντομα αυτό το πράγμα θα τελειώσει» υποστήριξε ο Shirreff, απηχώντας πλήρως τη «γραμμή» εκείνη στη Δύση που θέλει τον διαρκή εξοπλισμό των Ουκρανών με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν τη Μ. Βρετανία να σκέφτεται την αποστολή των αρμάτων μάχης Challenger – 2 στην Ουκρανία, ο Shirreff επισημαίνει ότι αυτά έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και πολλούς μήνες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
«Είναι μια εξαιρετικά αργή διαδικασία.
Αυτά τα άρματα έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και μήνες.
Θα έπρεπε να είχαμε εργαστεί σκληρά για να δώσουμε στους Ουκρανούς όλα τα όπλα που χρειάζονται για τις επιθετικές τους κινήσεις, από την αρχή του πολέμου.
Πέρασε πολύς χρόνος, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ» υπογράμμισε ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ.

Downing Street: Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση

Εκπρόσωπος της Downing Street ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 10/1 ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα τις οριστικές της αποφάσεις για το εάν θα στείλει στην Ουκρανία τα άρματα μάχης Challenger 2.
Βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει για πρώτη φορά την Ουκρανία με βρετανικά άρματα μάχης για την καταπολέμηση των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, όπως μετέδωσε το Sky News.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως συζητήσεις γίνονται «εδώ και μερικές εβδομάδες» για την παράδοση ενός αριθμού αρμάτων μάχης Challenger 2 του βρετανικού στρατού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε μια σημαντική αύξηση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και θα μπορούσε να συμβάλει στο να παρακινήσει άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ιδίως τη Γερμανία, να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Όπως αναφέρεται η Ουκρανία ζητούσε από τη Μ. Βρετανία να της στείλει άρματα μάχης από το περασμένο καλοκαίρι.
Ωστόσο, η Μ. Βρετανία φέρεται να διαθέτει μόλις 227 άρματα μάχης, αριθμός κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με τη Γερμανία ή τις ΗΠΑ.

Ανοίγει ο δρόμος για βαριά άρματα μάχης από τη Δύση;

Μια πηγή ανέφερε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να προσφέρει περίπου 10 άρματα μάχης Challenger 2 - αρκετά για τον εξοπλισμό μιας μοίρας.
Η πηγή δήλωσε ότι αυτό από μόνο του δεν θα ήταν «game changer», αλλά θα ήταν και πάλι εξαιρετικά σημαντικό, διότι η κίνηση αυτή θα έσπαγε ένα εμπόδιο που μέχρι τώρα εμπόδιζε τους συμμάχους να προσφέρουν δυτικά άρματα μάχης στην Ουκρανία, από φόβο μήπως θεωρηθεί υπερβολικά κλιμακούμενη από τη Ρωσία.
Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να ωθήσει και άλλους συμμάχους να κάνουν το ίδιο, ανέφεραν πηγές.

Politico: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν τεθωρακισμένα Stryker

Την αποστολή των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Stryker στην Ουκρανία μελετούν οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico.
Βάσει του δημοσιεύματος, η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι τα οχήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Κίεβο να αποκρούσει μια ρωσική εαρινή επίθεση.
«Τα οχήματα Stryker ενδεχομένως να είναι μέρος της επόμενης στρατιωτικής βοήθειας που μπορεί να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση» επισημαίνει το Politico, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί επίσης ότι θα στείλουν περίπου 50 τεθωρακισμένα άρματα μάχης Bradley, ενώ σε αντίστοιχες δεσμεύσεις έχουν προχωρήσει και άλλα κράτη, όπως η Γερμανία που έχει δεσμευτεί να παραδώσει στην Ουκρανία πριν τα τέλη Μαρτίου, 40 άρματα μάχης τύπου Marder και η Γαλλία που έχει γνωστοποιήσει ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με περίπου 30 ελαφριά τεθωρακισμένα αναγνώρισης AMX-10 RC, εφοδιασμένα με ισχυρά πυροβόλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης