Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με διάθεση και δυνάμεις για νέα υψηλά – Οι τράπεζες στο επίκεντρο

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με διάθεση και δυνάμεις για νέα υψηλά – Οι τράπεζες στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα
Καλημέρα και καλή χρονιά

ΑΓΟΡΑ: Επιστρέφει η στήλη μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και παρατηρούμε ότι η θετική ψυχολογία διατηρείται με τους αναλυτές να μας μεταφέρουν πως περιμένουν καλή πορεία για τις επόμενες δύο εβδομάδες με δοκιμασία των υψηλών. Έχει βελτιωθεί και το κλίμα στο εξωτερικό μετά και τα στοιχεία για τη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, άρα μπορεί να δούμε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Λίγες ειδήσεις είχαμε στο διάστημα που απουσιάζαμε και πρέπει να τις δούμε. Είδαμε επίσης κίνηση στα μικρομεσαία που είχαν μείνει πίσω το προηγούμενο διάστημα και φυσικά πρόκειται για θετική εξέλιξη. Σπάει στο ξεκίνημα της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 950 μονάδες με καλύτερο τζίρο και πιθανότατα θα τραβήξει πολλούς traders που είχαν μείνει εκτός. Καλό ξεκίνημα για τράπεζες, αφού το Υπερταμείο θα πουλήσει ποσοστό που κατέχει και πάνω από τα 7 ευρώ η ΔΕΗ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δυνατό ξεκίνημα με καλό όγκο από την ΑΛΦΑ που πάει προς τα 1,10 ευρώ, ενώ πάνω από τα 1,50 ευρώ κινείται η Πειραιώς που επίσης ξεκίνησε δυνατά. Η Εθνική στα 3,90 ευρώ και η Eurobank οριακά υψηλότερα.

ΔΕΗ: Στα 7,06 ευρώ με άνοδο άνω του 1%.

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ: Συνεχίζουν να ενθουσιάζουν οι δύο εισηγμένες. Πάνω από τα 22 ευρώ η Motor Oil και πάνω από τα 7,70 ευρώ τα ΕΛΠΕ.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Η πορεία της μετοχής όλα αυτά τα χρόνια στο ταμπλό του Χ.Α. προφανώς και ώθησε τους βασικούς μετόχους στη δημόσια πρόταση. Η στήλη την είχε στις επιλογές της και θυμάται τις τελευταίες γενικές συνελεύσεις να δέχονται «πυρά» οι βασικοί μέτοχοι για την τιμή της. Βέβαια, οι επενδυτές θα έπρεπε να είχαν δώσει καλύτερη αποτίμηση. Θεωρούμε πως η τιμή των 4,58 ευρώ παρά το premium είναι χαμηλή. Μη δείτε στο μέλλον εξαγορά στα 10 ευρώ… Όπως και να έχει επειδή έχει πετύχει ήδη η δημόσια πρόταση η στήλη την αφαιρεί από τις επιλογές της, αφού σε λίγο καιρό θα αποχωρήσει. Σκεφτείτε πως ήταν στα 2,90 ευρώ στην τελευταία επικαιροποίηση που είχαμε κάνει. Τόσο υποτιμημένη. Σκεφτείτε τώρα και πόσες μετοχές στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση παραμένουν τσάμπα.

ΒΙΣ: Σε εξέλιξη η αύξηση κεφαλαίου αλλά έχουμε και μία μετοχική μεταβολή που θα μπορούσε να φέρει δημόσια πρόταση. Μικρή σημασία έχει βέβαια…

ΑS COMPANY: Η στήλη παρακολουθεί τη συγκεκριμένη μετοχή εδώ και χρόνια καθώς τη θεωρεί φθηνή. Τις προηγούμενες μέρες πήγε μέχρι τα 2,22 ευρώ αλλά και πάλι τσάμπα είναι. Οι επενδύσεις στην Ελούντα μας έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον καθώς θεωρούμε πως γίνεται επιτέλους μία αξιοποίηση του ταμείου. Δε μας έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες η εταιρεία, αλλά θα δώσει στο μέλλον όταν ολοκληρώσει τις αγορές.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Κάποια βελτίωση φαίνεται και εδώ με το βασικό μέτοχο να συνεχίζει τις αγορές. Μαθαίνουμε πως μάλλον θα έχουμε και κάποιες εξελίξεις αναφορικά με την ολοκλήρωση της πώλησης του Πόρτο Καρράς. Πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι και μάλλον η διοίκηση της εισηγμένης θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Απέκτησε ειδικό διαπραγματευτή και είδαμε κάποια κίνηση, αλλά ακούμε και διάφορες πληροφορίες που και πάλι έχουν να κάνουν με τα ακίνητα της εταιρείας. Η Optima Bank θα μπορούσε να βοηθήσει την εμπορευσιμότητα αλλά χρειάζονται και άλλα. Τσάμπα και αυτή η μετοχή.

LAVIPHARM: Η μετοχή όπως είχαμε γράψει έκανε Χριστούγεννα εκτός επιτήρησης. Μεγάλο επίτευγμα και όποιος αγαπά το Χρηματιστήριο, έτσι πρέπει να το βλέπει. Θέλουμε οι εταιρείες να βελτιώνουν τη θέση τους και τα μεγέθη τους και όχι να πηγαίνουν χειρότερα. Εδώ πλέον ανοίγονται άλλοι δρόμοι. Θα δούμε σιγά-σιγά και τα αποτελέσματα των νέων κινήσεων, ενώ και η διοίκηση τώρα έχει τα κεφάλαια να προχωρήσει το πλάνο της. Σημειώνουμε επειδή ακούσαμε διάφορα για τον όγκο στις προηγούμενες μέρες και μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών, πως 2 εκατ. μετοχές πουλήθηκαν από ένα κωδικό ο οποίος είχε πάρει δικαιώματα και πούλησε με κέρδος μόλις μπήκαν.

Δεν είχε σχέση με τον ανάδοχο, ο οποίος επίσης προσεγγίζει ποσοστό κοντά στο 5% (περίπου τόσο έχει και το fund Orasis), ούτε με την εταιρεία. Προφανώς μπήκε για trading και του βγήκε. Η μετοχή κινείται πάνω από τα 0,34 ευρώ που ήταν η τιμή της αύξησης. Οι βασικοί μέτοχοι έχουν περίπου 66% σύμφωνα με τις ανακοινώσεις. Μαζί με τα παραπάνω ποσοστά πάμε κάπου στο 76%, άρα η διασπορά είναι μικρή. Τα χέρια που την προσέχουν είναι ισχυρά.

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Έδωσε μία μεγάλη κίνηση την περασμένη Πέμπτη και ουσιαστικά ξεκίνησε εντυπωσιακά τη χρονιά. Περιμένουμε να δούμε τα μεγέθη όταν θα περαστεί στη λογιστική κατάσταση η πώληση των ακινήτων, η είσπραξη του ποσού αλλά και οι νέες δουλειές που θα πάρει από την τράπεζα. Στα 7,92 ευρώ με αποτίμηση 111 εκατ. ευρώ περίπου.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Άλλη μία μετοχή από τις επιλογές της στήλης έχει καταγράψει ράλι το τελευταίο διάστημα και με μεγάλες εντολές αγοράς και βελτιωμένους όγκους. Υπάρχει φημολογία για δημόσια πρόταση. Φθηνή η μετοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης