Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Θα ξεκολλήσουν από το 2% οι ασφάλειες το 2023; Τι απαντούν τα στελέχη της αγοράς στο ΒΝ

Θα ξεκολλήσουν από το 2% οι ασφάλειες το 2023; Τι απαντούν τα στελέχη της αγοράς στο ΒΝ
Πηγές του ΒΝ από την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση τονίζουν ότι το πεδίο ξεκαθαρίζει, αν και για πετύχουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις τα ποσοστά που οραματίζονται, βλέπουν τον δρόμο πολύ μακρύ και δύσκολο.
Κόπασαν οι κόντρες και οι υποδείξεις, μεταξύ της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και της κυβέρνησης για την ρύθμιση και την εναρμόνιση του κλάδου με την δημόσια ασφάλιση, αλλά και την υποχρεωτικότητα ασφάλισης ορισμένων επαγγελμάτων, ενώ οι προτάσεις για την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών έπεσαν μία ακόμα φορά στο κενό. 
Κόντρες, υποδείξεις, προτάσεις από την πλευρά της ΕΑΕΕ αλλά και υποσχέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης φαντάζουν πυροτεχνήματα με την σκόνη ακόμα να μην έχει καταλαγιάσει. 

Το 2023 μπήκε πολύ υποτονικά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, αν όχι αρνητικά, πάντως ούτε θετικά.

Για να ξεκολλήσει η αγορά από το 2% απαιτούνται έργα από τα θεσμικά όργανα τονίζουν πηγές του ΒΝ από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις για την έκβαση των οποίων (έργων) δηλώνουν απαισιόδοξοι, δείχνοντας την μέχρι τώρα πορεία της ΕΑΕΕ, η οποία δεν έχει καταφέρει να περάσει τις θέσεις της στην κυβέρνηση και να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν οι προτάσεις.

Δεν είναι μόνο η οικονομία ο κακός παράγοντας

Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας που έχουν να κάνουν με την πανδημία πριν δύο χρόνια και αμέσως μετά, με τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας, που η Ευρώπη έσυρε στην «αυλή» της, και με όλα τα συνεπακόλουθα, όπως την ακρίβεια, τον πληθωρισμό που έχει κατατροπώσει τα εισοδήματα, και που ορισμένες φορές λειτουργεί υπέρ των κυβερνήσεων ή των μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών συμφερόντων, αλλά συγχρόνως προτάσσουν και τις περιόδους ευημερίας στην Ελλάδα που η αγορά δεν κατάφερε να ξεκολλήσει από το 2-2,5%.

Howden – Μάστακας – άνοιξαν το δρόμο για το 2023

Άλλες πηγές του ΒΝ από την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση τονίζουν ότι το πεδίο ξεκαθαρίζει, αν και για πετύχουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις τα ποσοστά που οραματίζονται, βλέπουν τον δρόμο πολύ μακρύ και δύσκολο.
Μετά από την τελευταία συναλλαγή Howden – Ασφάλειες Μάστακας στα Ιωάννινα, όπου η πρώτη εξαγόρασε την δεύτερη διαβλέπουν ότι τα μικρά ασφαλιστικά γραφεία, είτε θα εξαφανιστούν είτε θα μπουν κάτω από μεγάλους μπροκεράδες.
Τόσο τα στελέχη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων όσο και των μεγάλων ασφαλιστικών γραφείων μιλάνε για νέες συναλλαγές μεταξύ ασφαλιστικών ή και funds όπως με την Groupama, την Υδρόγειο αλλά και άλλες ασφαλιστικές ιστορικές με υγιή χαρτοφυλάκια αυτοκινήτου.
Οι ίδιοι βλέπουν ότι η ασφάλεια δεν είναι μόνο για το αυτοκίνητο ή την υγεία που κυρίως με την δεύτερη υπάρχουν προβλήματα με σοβαρές αυξήσεις στα ασφάλιστρα και την διακράτηση των συμβολαίων.
Σε ό,τι αφορά τις γενικές ασφαλίσεις ή ασφάλειες κατά ζημιών που υπήρξε μία άνοδο το τελευταίο διάστημα αντισταθμίζοντας τις σοβαρές απώλειες στον κλάδο ζωής τονίζουν ότι οι ασφαλίσεις αυτές συνδέονται στενά τμε τις οικονομικές συνθήκες οι οποίες καθορίζουν σημαντικά την ζήτηση.

Κατέπεσαν οι προτάσεις της ΕΑΕΕ – το νομοσχέδιο περί ασφάλισης κλειδωμένο στα συρτάρια

Σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις και το κράτος ανέμεναν τα ίδια στελέχη της αγοράς από τον νόμο για την κλιματική αλλαγή. 
Το νομοσχέδιο περί υποχρεωτικής ασφάλισης πέρασε γεμάτο από στρεβλά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν εφαρμόζονταν.
 Η ΕΑΕΕ υπέβαλλε τις προτάσεις της περί υποχρεωτικής ασφάλισης από το 2025 και την ηλεκτροδότηση προς το υπουργείο, ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και λίγο αργότερο το σχέδιο νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης αποσύρθηκε. 
Τα στελέχη που μιλούν σήμερα στο ΒΝ εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει καμία σοβαρή μεταρρύθμιση επ’ αυτού, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δε θα επιχειρήσει αλλαγές εν όψει εκλογών που θα έχει κόστος. 

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης