Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νομισματικό «ματ» από την Κίνα: Σε γιουάν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής, εγκαταλείπει το δολάριο

Νομισματικό «ματ» από την Κίνα: Σε γιουάν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής, εγκαταλείπει το δολάριο
Στροφή προς την Κίνα για την χώρα της Λατινικής Αμερικής που βρίσκεται δεκαετίες σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το χρέος της
Σχετικά Άρθρα
Η Αργεντινή και η Κίνα επισημοποίησαν την διεύρυνση μιας συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων (swap), επιτρέποντας στη χώρα της Νότιας Αμερικής αυξήσει τα μικρά της συναλλαγματικά της αποθέματα στο κινεζικό νόμισμα, ανακοίνωσε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2022 η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής πρέπει να «ξαναχτίσει» αποθεματικά της σε ξένο νόμισμα προκειμέου να καλύψει το κόστος των διεθνών συναλλαγών και τις μελλοντικές αποπληρωμές του χρέους, ενώ η αυξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων αποτελεί βασικό στόχο μιας μεγάλης συμφωνίας για της διευθέτηση του χρέους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ο Πρόεδρος Alberto Fernandez ανακοίνωσε τη συμφωνία τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και είπε τότε ότι είχε αξία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Αργεντινής και της Κίνας «επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία για την ανταλλαγή νομισμάτων μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών έχει ενεργοποιηθεί και δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τη χρήση του (κινεζικού γιουάν) στην αγορά της Αργεντινής», ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αργεντινής, μετά τη Βραζιλία, και ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές της.
«Η ανταλλαγή περιλαμβάνει την ανταλλαγή νομισμάτων για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους 130 δισεκατομμυρίων γιουάν και μια ειδική ενεργοποίηση ποσού 35 δισεκατομμυρίων γιουάν στην αγορά συναλλάγματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Rise of the gold-backed e-yuan – Richard Mills – Ahead of the Herd
 
Τo σχέδιο της Κίνας

To 2022, οι Κινέζοι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι ήθελαν να ενισχύσουν το προφίλ του γιουάν ως αποθεματικού νόμισμα.
Το μέγεθος της οικονομίας και των διεθνών εμπορικών συναλλαγών της Κίνας έχουν το ικανό μέγεθος για να υποστηρίξουν μια τέτοια κίνηση.
Ωστόσο, θα πρέπει η Κίνα να πείσει τους ξένους κεντρικούς τραπεζίτες να αρχίσουν να διατηρούν το κινεζικό γουάν ως αποθεματικό – και η αρχή έγινε όπως φαίνεται με την Αργεντινή.
Τον Ιούλιο του 2022, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την συνεργασία της με πέντε χώρες και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών για να επιτευχθεί αυτό.
Η Κίνα, μαζί με την Ινδονησία, τη Μαλαισία, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τη Χιλή θα συνεισφέρουν έκαστη 15 δισεκατομμύρια γιουάν, περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, για να εκκαθαρίζονται οι συναλλαγές στο κινεζικό νόμισμα.

Η κρίσιμη σύμπραξη με τη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, το κινεζικό γουάν έχει ήδη γίνει de facto αποθεματικό νόμισμα στη Ρωσία.
Η ρωσική ηγεσία στράφηκε προς την Κίνα αφού αντιμετώπισε κυρώσεις από τη Δύση λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 και η Δύση κατέσχεσε κόντρα σε κάθε νομιμότητα τα αποθεματικά της.
Τώρα, το 17% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας εκφράζεται σε γιουάν.
Το γιουάν είναι επίσης το τρίτο νόμισμα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Καθώς αυτές οι συνεργασίες γίνονται ισχυρότερες, η θέση του γιουάν ως αποθεματικού νομίσματος θα μπορούσε να εδραιωθεί περαιτέρω.
Why China announced it bought 62 tonnes of gold in two months – Who is the  unseen '
Ο παγκόσμιος αντίκτυπος

Δύο σηματικοί οικονομολόγοι ο Barry Eichengreen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και η Camille Macaire της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας δημοσίευσαν μελέτη που αναλύει τη δυνατότητα του γιουάν να καταστεί διεθνές αποθεματικό νόμισμα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση του δολαρίου δεν θα είναι εύκολη ούτε θα συμβεί με ταχείς ρυθμούς.
Ωστόσο, βρήκαν στοιχεία ότι τα αποθέματα γιουάν αυξάνονταν σταθερά σε χώρες που είχαν στενότερες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Ο πολυ-πολικός κόσμος

Αυτή η αυξανόμενη επιρροή θα μπορούσε να καταστήσει το γιουάν μια εναλλακτική λύση στο δολάριο ΗΠΑ σε έναν «πολυπολικό» κόσμο με την απώλεια της δυτικής ηγεμονίας.
Με άλλα λόγια, η Κίνα μπορεί να καταστρέψει τη διεθνή επιρροή του δολαρίου με την πάροδο του χρόνου και τη οικονομική ισχύ των ΗΠΑ.
Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι η τρέχουσα θέση του κινεζνικού νομίσματος ήταν παρόμοια με αυτή που είχε το δολάριο ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950.
Κατά συνέπεια, θα μπορούσαν να περάσουν μόλις μερικές δεκαετίες μέχρι το γιουάν να κερδίσει ισοτιμία.
Εάν οι προβλέψεις είναι σωστές, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές προτρέπονται να εξετάσουν να τοποθετηθούν σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι εκπεφρασμένα σε γιουάν και κινεζικές μετοχές με σημαντικά κέρδη γιουάν.

Συναλλαγματικά αποθέματα - Γιατί αγοράζει δολάρια

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της χώρας στο τέλος Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τον προηγούμενο μήνα και ανήλθαν συνολικά σε 3,13 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας που δημοσιοποιήθηκαν το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία το Σάββατο, καθώς το δολάριο υποχώρησε έναντι άλλων βασικών νομισμάτων.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας - τα μεγαλύτερα στον κόσμο - αυξήθηκαν 11 δισ. δολάρια στα 3,128 τρισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, έναντι 3,154 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters και έναντι 3,117 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο.
Το γουάν κατέγραψε 2,8% έναντι του δολαρίου τον Δεκέμβριο, ενώ το δολάριο τον περασμένο μήνα υποχώρησε 2,3% έναντι ενός καλαθιού άλλων σημαντικών νομισμάτων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης