Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στη Wall, λόγω επιβράδυνσης στην αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ - Στο +2,3% ο S&P 500, o Νasdaq +2,56%

Ράλι στη Wall, λόγω επιβράδυνσης στην αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ - Στο +2,3% ο S&P 500, o Νasdaq +2,56%
Θετικά πρόσημα στη Wall...
Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, με τους επενδυτές να αξιολογούν θετικά τη μικρότερη του αναμενομένου αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κινήθηκε στο +2,13%, στις 33.629 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +2,28%, στις 3.895 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +2,56%, στις 10.569 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρέθηκε στις 21 μονάδες.
Καταγραφή_35.JPG
Στο ταμπλό, η μετοχή της World Wrestling Entertainment σημείωσε αύξηση 17%, άμα τη ανακοινώσει της επιστροφής του ιδρυτή της, Vince McMahon, στο «τιμόνι» του διοικητικού συμβουλίου.
Ο McMahon είχε παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος πέρυσι μετά από έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά παρέμεινε πλειοψηφικός μέτοχος.
Οι μετοχές της τεχνολογικής εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης R1 RCM αυξάνονταν περισσότερο από 11% αφού η εταιρεία αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προοπτικές εσόδων της για το 2023.
Η εταιρεία επιβεβαίωσε επίσης την πρόβλεψή της για ολόκληρο το έτος 2022.
Οι μετοχές του λιανοπωλητή Costco Wholesale εκτινάχθηκαν περισσότερο από 7,2%, καθώς ανέφερε σταθερούς αριθμούς πωλήσεων για τον Δεκέμβριο.
Η Costco σημείωσε καθαρές πωλήσεις 23,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 7% από έτος σε έτος.
Το Evercore ISI πρόσθεσε επίσης την Costco στη λίστα με τα "fab five" της, λέγοντας ότι είναι ένας αμυντικός ισχυρός.
Οι μετοχές της First Solar αυξήθηκαν περισσότερο από 7,8%, καθώς η Wells Fargo την αναβάθμισε σε overweight.
Οι μετοχές της Bed Bath & Beyond υποχώρησαν 22,4%, με την KeyBanc να μειώνει την τιμή στόχο κατά 95%, στα 10 σεντς ανά μετοχή, από 2 δολ.
Οι μετοχές της Tesla κατέγραψαν αύξηση κατά 2,47%, αφού υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά σε χαμηλό διετίας.
Η Tesla μείωσε τις τιμές για τα οχήματά της Model 3 και Model Y στην Ασία.

Οι μετοχές της τράπεζας Silvergate Capital, που εστιάζει στα κρυπτονομίσματα, υποχώρησε 2,63%, μετά από απώλειες 42% από την προηγούμενη μέρα.
Η JPMorgan υποβάθμισε την SI σε neutral από underweight, επικαλούμενη τις χειρότερες από το αναμενόμενο εκροές καταθέσεων.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχώρησε οριακά κατά 0,01% στα 73,66 δολάρια το βαρέλι,

ενώ ο χρυσός σκαρφάλωσε 1,70% στα 1.871 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 1,17% έναντι του ευρώ και 1,54% της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύθηκε 0,99% έναντι του γεν.
Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,064 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,556.

Σταθερή χαρακτήρισε την εικόνα της αγοράς εργασίας ο διοικητής της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic.
Αφού σημείωσε πως οι μισθοί μπορεί να χάνουν σταδιακά τη δυναμική τους, επεσήμανε πως πρέπει να «είμαστε στις επάλξεις, μήπως και αλλάξει κάτι.
Νομίζω ότι η ανεργία θα αυξηθεί λίγο, ίσως να αγγίξει το 4%,
Σε κάθε περίπτωση, η ύφεση δεν είναι η βασική μου γραμμή.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα ένιωθα άνετα με 25 μ.β. ή 50 μ.β. στην επόμενη συνάντηση.
Θα έκλινα στις 25 μ.β. εάν χαλαρώσει η αγορά εργασίας».
«Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται οι επενδυτές είναι τα δεδομένα που υποδηλώνουν πως ο πληθωρισμός να κινούνται προς τον στόχο της Fed» δήλωσε ο Michael Arone, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός στη State Street Global Advisors.
«Γι’ αυτό νοιάζονται μόνο για τους επενδυτές…
Παράλληλα, τα μέσα ωριαία κέρδη υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται.
Είναι ενθουσιασμένοι με αυτό» πρόσθεσε.
«Επικεντρωθείτε στο ύψος των μισθών» συστήνει ο αρθρογράφος της «Wall Street Journal», Nick Timiraos.
Στα μάκρο, παραμένει ισχυρή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς μπορεί η αύξηση της μισθοδοσίας να επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά εξακολουθούσε να είναι καλύτερη από το αναμενόμενο.
Οι μη γεωργικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 223.000 για τον μήνα, πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 200.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω τις εκτιμήσεις.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας σημείωσε μικρή μείωση από την αύξηση κατά 256.000 τον Νοέμβριο, η οποία αναθεωρήθηκε κατά 7.000 χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση.
Η αύξηση των μισθών ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο, σε μια ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να εξασθενήσουν.
Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,3% για το μήνα και αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,4% και 5%.
Ανά τομέα, η αναψυχή και η φιλοξενία ηγήθηκε με 67.000 νέες θέσεις εργασίας, ακολουθούμενη από την υγειονομική περίθαλψη (55.000), τις κατασκευές (28.000) και την κοινωνική βοήθεια (20.000).

Απροσδόκητη συρρίκνωση στον κρίσιμο τομέα των Υπηρεσιών κατέγραψε ο δείκτης της ISM (Institute for Supply Management) τον Δεκέμβριο 2022, καθώς διαμορφώθηκε στις μόλις 49,6 μονάδες, από 56,5 ένα μήνα πριν και έναντι εκτιμήσεων για 55 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης λειτουργεί όπως ο PMΙ (Purchase Managers Index), δηλαδή μία τιμή πάνω από 50 μονάδες συνεπάγεται αύξηση της δραστηριότητας και μία τιμή μικρότερη των 50 μονάδων σημαίνει συρρίκνωση.
Σε ό,τι αφορά τον αντίστοιχο δείκτη της ISM για την Απασχόληση, υποχώρησε στις 49,8 μονάδες τον Δεκέμβριο από 51,5 ένα μήνα πριν, ενώ οι Νέες Παραγγελίες κατέρρευσαν στις 45,2 μονάδες -από 56 τον Νοέμβριο 2022.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν τρεις ημέρες, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ κατέγραψε πτώση τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την S&P Global, με την αμερικανική οικονομία να δοκιμάζεται από τις πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλά επίπεδα των επιτοκίων.

Οι νέες παραγγελίες για προϊόντα αμερικανικής κατασκευής μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, εν μέσω απότομης πτώσης στις παραγγελίες για αεροσκάφη, ενώ το υψηλότερο κόστος δανεισμού μείωσε τη ζήτηση για άλλα αγαθά.
Το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε την Παρασκευή ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν 1,8% μετά την άνοδο 0,4% τον Οκτώβριο.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση aτου Reuters είχαν προβλέψει ότι οι παραγγελίες θα μειωνόταν κατά 0,8%.
Οι παραγγελίες αυξήθηκαν 12,2% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.
Ο ταχύτερος κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve από τη δεκαετία του 1980, καθώς μάχεται τον πληθωρισμό, επιβραδύνει τη ζήτηση για αγαθά, τα οποία συνήθως αγοράζονται με πίστωση.
Μια έρευνα του Ινστιτούτου για τη Διαχείριση Προμηθειών αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι η μέτρηση της εργοστασιακής δραστηριότητας της χώρας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο.
Η μεταποίηση αντιπροσωπεύει το 11,3% της οικονομίας των ΗΠΑ.
Η πτώση των εργοστασιακών παραγγελιών οφείλεται στη μείωση κατά 6,3% στις παραγγελίες για εξοπλισμό μεταφοράς, η οποία ήρθε μετά από μια αύξηση 1,9% τον Οκτώβριο.
Οι παραγγελίες εξοπλισμού μεταφορών μειώθηκαν κατά 36,4% στις παραγγελίες για πολιτικά αεροσκάφη.
Οι παραγγελίες για αμυντικά αεροσκάφη μειώθηκαν κατά 8,6%.
Οι παραγγελίες αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 0,6%.
Σημειώθηκαν μέτρια κέρδη στις παραγγελίες για μηχανήματα, υπολογιστές και ηλεκτρονικά προϊόντα καθώς και ηλεκτρικό εξοπλισμό, συσκευές και εξαρτήματα.
Το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε επίσης ότι οι παραγγελίες για μη αμυντικά κεφαλαιουχικά αγαθά, εξαιρουμένων των αεροσκαφών, τα οποία θεωρούνται ως μέτρο των επιχειρηματικών σχεδίων δαπανών για εξοπλισμό, αυξήθηκαν 0,1% τον Νοέμβριο, αντί να αυξηθούν κατά 0,2% όπως αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα.

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, στήριξη από πληθωρισμό και ΗΠΑ - O DAX +1,2%


Στήριξη στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, βρήκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Οι ευρωπαϊκές αγορές οδεύουν προς εβδομαδιαία κέρδη.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκαν 1,2%, στις 14.610 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,87%, στις 7.699 μονάδες.
Στις 6.860 μονάδες με άνοδο 1,47% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1,4%, στις 25.108 μονάδες.
Καταγραφή_31.JPG
Στα μάκρο, εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ευρωζώνης, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (25,7%, έναντι 34,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (13,8%, έναντι 13,6% τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,4%, έναντι 6,1% τον Νοέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,4%, έναντι 4,2% τον Νοέμβριο).

Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκαν τόσο ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο όσο και οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία, αποτυπώνοντας τις αρνητικές προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, ο εποχικά διορθωμένος κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία σημείωσε ετήσια μείωση 5,9% τον Νοέμβριο, πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών.
Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 1,1%.
Σε ονομαστικούς όρους, ο ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένος κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 4,8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021 και αυξήθηκε κατά 1,3% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022.
Την ίδια ώρα, οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία, προσαρμοσμένες εποχικά και με βάση τις τιμές, σημείωσαν μηνιαία μείωση 5,3% τον Νοέμβριο, πολύ περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.
Σε ετήσια βάση, ο αριθμός σημείωσε βουτιά κατά 11,0%.
Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, οι παραγγελίες από το εξωτερικό σημείωσαν πτώση κατά 8,1%, με εκείνες από την Ευρωζώνη να βυθίζονται κατά 10,3% και εκείνες από άλλες χώρες κατά 6,8%.
Παράλληλα, οι εγχώριες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1,1%.
Οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησαν κατά 8,5%.
Αντίθετα, εκείνες των κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκαν μόλις κατά 0,9% και εκείνες των καταναλωτικών αγαθών κατά 0,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης