Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall, λόγω της ανθεκτικής αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ - Στο -1,16% ο S&P 500, o Νasdaq -1,47%

Απώλειες στη Wall, λόγω της ανθεκτικής αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ - Στο -1,16% ο S&P 500, o Νasdaq -1,47%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, λόγω της ιδιαίτερα ανθεκτικής όσο και σφιχτής αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ…
Όπως φαίνεται, οι επενδυτές αποτιμούν αρνητικά το γεγονός πως η αμερικανική απασχόληση είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καθώς αυτό μπορεί να σημάνει ένταση σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, συνακόλουθα αυξήσεις επιτοκίων και, εύλογα, ύφεση…
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κινήθηκε στο -1,02%, στις 32.930 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -1,16%, στις 3.808 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,47%, στις 10.305 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, σημείωσε αύξηση 2,14%, στις 22,48 μονάδες.
Καταγραφή_29.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της Silvergate υποχώρησαν περισσότερο από 42% μετά την αποκάλυψη αναλήψεων-μαμούθ από πελάτες της crypto-τράπεζας κατά το δ’ τρίμηνο 2022.

Ο λιανοπωλητής οικιακών ειδών Bed Bath & Beyond σημείωσε κατακόρυφη πτώση -30%, καθώς έχει ξεμείνει από ρευστό, όπως ανακοίνωσε, και είναι αντιμέτωπος με το φάσμα της πτώχευσης.

Η εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων Lamb Weston Holdings σημείωσε άλμα +9,6%, αφού ξεπέρασε εκτιμήσεις για τα κέρδη και τα έσοδα το δ’ τρίμηνο.
Οι μετοχές της εταιρείας λογισμικού CrowdStrike υποχώρησαν περισσότερο από 9%, μετά την υποβάθμισή της από την Jefferies, όπως και οι μετοχές της Shopify.
Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon «έπεσε» σχεδόν 2,4%, αφού ανακοίνωσε ότι περικόπτει 18.000 θέσεις εργασίας.
Οι μετοχές της GE Healthcare Technologies κατέγραψαν πτώση -4% τη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσής της, μετά από ράλι 8% την Τετάρτη.
Η μετοχή της παγκόσμιας εταιρείας πληρωμών American Express σημείωσε μείωση 2,39%, μετά την υποβάθμισή της σε underweight από neutral από τη Stephens.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε 1,1% στα 73,2 δολάρια το βαρέλι,

ενώ ο χρυσός βούτηξε 1% στα 1.838 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,053 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο 3 μονάδων βάσης στο 3,725.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα καλά νέα στην αγορά εργασίας είναι κακά νέα για την αγορά μετοχών.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά ανθεκτική» τόνισε ο υπεύθυνος στρατηγικής στην Ameriprise.
«Από τη στιγμή που η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, η Fed πρέπει να συνεχίσει τη σύσφιξη για να φέρει τον πληθωρισμό χαμηλότερα» πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, υψηλότερα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη «βλέπουν» οι Αμερικανοί policy makers, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίασή της Fed στις 13-14 Δεκεμβρίου… στην οποία αποφασίστηκε επιτοκιακή αύξηση 0,5%, στο εύρος του 4,25% - 4,5%.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα υψηλότερα επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να υποχωρήσει στο 2%.
Την ίδια στιγμή, αύξηση ως τα επίπεδα του 5,4% βλέπει για το μέγιστο επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ο επικεφαλής της Fed της Μινεάπολης, Neel Kashkari…
Όπως είπε, «κρίνω σκόπιμο να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις, μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί».
Πρόσθεσε δε πως «μάλλον θα σταματήσουμε στο 5,4%, αλλά όπου κι αν είναι αυτό το τελικό σημείο, θα το κάνουμε.
Οποιαδήποτε ένδειξη αργής προόδου που θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα δικαιολογήσει, κατά την άποψή μου, τη αύξηση του επιτοκίου πολιτικής και την προσγείωσή του σε υψηλότερα επίπεδα».
Bέβαια, αυτή η πρόβλεψη εξέρχεται από τα χείλη μιας «ιδιοφυΐας» που το 2022 είχε την ευγενή καλοσύνη να αποκαλύψει το επιτόκιο της Fed θα αγγίξει το 1% το 2023.

Στα μάκρο, η αγορά εργασίας έκλεισε το 2022 με υψηλούς ρυθμούς, με τις εταιρείες να προσθέτουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο.
Αυτό ανέφερε η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP, καθώς τα ιδιωτικά μισθολόγια αυξήθηκαν κατά 235.000 για τον μήνα, πολύ πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 153.000 και τις 127.000 που είχαν αρχικά αναφερθεί για τον Νοέμβριο.
Ενώ ο τομέας παραγωγής αγαθών αυξήθηκε με τον σχετικά χαμηλό ρυθμό των 22.000, οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσθεσαν 213.000, με επικεφαλής τον τομέα αναψυχής και φιλοξενίας, ο οποίος πρόσθεσε 123.000 θέσεις.
Οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 52.000, ενώ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας πρόσθεσαν 42.000.
Η μεγάλη έκπληξη για τις θέσεις εργασίας έρχεται παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να επιβραδύνει μια ισχυρή αγορά εργασίας που έχει συμβάλει στην ώθηση του πληθωρισμού κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 και πλέον ετών.

Την ίδια στιγμή, απρόσμενη πτώση σημείωσε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με νέα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη, εξέλιξη η οποία αποτελεί άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη για τη Fed, μετά τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά τις προσδοκίες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ περί του αντιθέτου.
Οι εποχικά διορθωμένες αρχικές αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν στις 204.000 την εβδομάδα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, μειωμένες από το αναθεωρημένο προς τα κάτω ποσοστό των 223.000.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι οι αιτήσεις θα αυξάνονταν στις 225.000.
Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος έχει ως στόχο να λαμβάνει υπόψη τη μεταβλητότητα των εβδομαδιαίων μετρήσεων, μειώθηκε κατά 6.750 στις 213.750.
Εν τω μεταξύ, οι διαρκείς αιτήσεις - ένας δείκτης του αριθμού των κατοίκων των ΗΠΑ που υποβάλλουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας - μειώθηκαν σε 1.694.000 από 1.718.000 την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι προβλέψεις ανέμεναν ότι ο αριθμός θα υποχωρούσε στο 1.708.000.

Στο μεταξύ, επιβράδυνση της δραστηριότητας τους δοκίμασε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022 ο κλάδος των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας των δεικτών PMI που δημοσίευσε η S&P Global.
Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες κατρακύλησε στο 44,7 τον Δεκέμβριο από 46,2 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας πάντως την αρχική μέτρηση που ήταν στο 44,4.
Ο ρυθμός υποχώρησης ενισχύθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα, φτάνοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, όπως ανακοίνωσε η S&P Global. 
Πέρα από τα παραπάνω, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, καθώς η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης εν μέσω του υψηλότερου κόστους δανεισμού, πίεσε τις εισαγωγές.
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα κατρακύλησε 21% στα 61,5 δισ. δολ. το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Η ποσοστιαία μείωση στο εμπορικό έλλειμμα είναι η μεγαλύτερη από το Φεβρουάριο του 2009.
Οι εισαγωγές υποχώρησαν 6,4% στα 313,4 δισ. δολ. ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν μικρότερη πτώση 2% στα 251,9 δισ. δολ. σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των πρακτικών της Fed - O DAX -0,3%


Νευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των πρακτικών της Fed και παρά τα κέρδη στην Ασία λόγω της βελτίωσης της κινεζικής μεταποίησης.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,38%, στις 14.436 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε αύξηση 0,64%, στις 7.633 μονάδες.
Στις 6.761 μονάδες με πτώση 0,22% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 0,11%, στις 24.832 μονάδες.
φασδ_1.JPG
Στα μάκρο, οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν απροσδόκητα τον Νοέμβριο, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η αβεβαιότητα της αγοράς εξακολουθούν να επιβαρύνουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, παρά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που εξασθενούν.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας την Πέμπτη.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,2%.
Η πτώση του Νοεμβρίου έρχεται μετά την αναθεώρηση των στοιχείων του Οκτωβρίου προς τα πάνω, σε ανάπτυξη 0,8% από την αρχικά αναφερόμενη πτώση 0,6%.
Οι εισαγωγές σημείωσαν επίσης μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση κατά 3,3% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τη συναίνεση για μείωση 0,5%.
Οι αποστολές προς τον κυριότερο εξαγωγικό εταίρο της Γερμανίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μειώθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με τον μήνα Νοέμβριο, ενώ οι εξαγωγές προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 0,4%.
"Καθώς η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδυναμώνονται, η δυναμική των εξαγωγών θα παραμείνει υποτονική προς το παρόν", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ιδιωτικής τράπεζας Hauck Aufhaeuser Lampe Alexander Krueger.
Ο Krueger πρόσθεσε ότι η μείωση των εμπλοκών στα υλικά παρέχει κάποια αιτία για αισιοδοξία.
"Ο εξαγωγικός τομέας υποστηρίζει την προοπτική μιας ήπιας ύφεσης", πρόσθεσε.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι η ύφεση στον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας υποχώρησε κάπως τον Δεκέμβριο λόγω της βελτιωμένης διαθεσιμότητας υλικών, αν και η ασθενέστερη ζήτηση εξακολουθεί να επηρεάζει τους κατασκευαστές.
Το οικονομικό ινστιτούτο Ifo διαπίστωσε ότι ο αριθμός των εταιρειών του μεταποιητικού τομέα που ανέφεραν προβλήματα έλλειψης υλικών μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης