Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πρωτοφανής κατάσταση και παράλυση στη Βουλή των Αντιπροσώπων – Άκαρπες οι αλλεπάλληλες ψηφοφορίες για τον πρόεδρο

ΗΠΑ:  Πρωτοφανής κατάσταση και παράλυση στη Βουλή των Αντιπροσώπων – Άκαρπες οι αλλεπάλληλες ψηφοφορίες για τον πρόεδρο
Η κατάσταση αυτή, πρωτόγνωρη εδώ και έναν αιώνα, έχει παραλύσει το Σώμα: χωρίς πρόεδρο, οι βουλευτές δεν μπορούν να ορκιστούν, ούτε να ψηφίσουν νομοσχέδια
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Άκαρπη αποδείχτηκε και η έκτη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εκλογή του προέδρου του Σώματος την Τετάρτη (4/1/2023).
Το Σώμα δεν κατάφερε να εκλέξει τον νέο πρόεδρό του, καθώς οι 20 Ρεπουμπλικάνοι «αντάρτες» αρνούνται να στηρίξουν τον υποψήφιο του κόμματος Kevin McCarthy.
Τα αποτελέσματα και στις τρεις ψηφοφορίε στις 4/1 ήταν πανομοιότυπα: ο McCarthy έλαβε μόνο 201 ψήφους, από τις 218 που χρειαζόταν.
Είκοσι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν τον Byron Donalds, έναν βουλευτή από τη Φλόριντα που εξελέγη για πρώτη φορά το 2020 και ένας απέφυγε να στηρίξει οποιονδήποτε από τους δύο.
Και οι 212 Δημοκρατικοί ψήφισαν τον ηγέτη τους, τον Hakeem Jeffries.
«Νομίζω ότι ο δρόμος τώρα είναι πολύ δύσκολος για τον Kevin» σχολίασε ο Donalds μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
Οι αντίπαλοι του McCarthy προειδοποιούν ότι η «μάχη» για την ηγεσία μπορεί να κρατήσει πολύ.
«Αξίζει να χάσουμε μερικές ημέρες ή μερικές εβδομάδες για να έχουμε τον καλύτερο δυνατό πρόεδρο», είπε ένας από τους «αντάρτες», ο Bob Good.
Στους πέντε πρώτους γύρους ο McCarthy δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 203.
Η κατάσταση αυτή, πρωτόγνωρη εδώ και έναν αιώνα, έχει παραλύσει το Σώμα: χωρίς πρόεδρο, οι βουλευτές δεν μπορούν να ορκιστούν, ούτε να ψηφίσουν νομοσχέδια.
Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν επίσης να ξεκινήσουν τις έρευνες που είχαν υποσχεθεί σε βάρος του προέδρου Joe Biden.
Σύμφωνα με το CNN, ο βουλευτής αντάρτης Byron Donalds, που συγκέντρωσε 20 ψήφους δήλωσε ότι μίλησε με τον McCarthy και σχεδιάζει να μιλήσει ξανά μαζί του σήμερα.

Capture_2.JPG
Αδιέξοδο

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο σχετικά με το ποιος θα είναι ο πρόεδρος εν μέσω της σκληρής αντίθεσης στον McCarthy από μια ομάδα 20 συντηρητικών που ψήφισαν τον Donalds στις πρώτες ψηφοφορίες.
Η κύρια απαίτησή τους είναι να επιτραπεί σε ένα μόνο μέλος να ζητήσει ψηφοφορία για την αποπομπή του προέδρου.
Αυτό είναι χαμηλότερο από το όριο των πέντε μελών που έχει προτείνει ο McCarthy.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων του Κολοράντο Ken Buck ανέφερε ότι είχε «πολλές συνομιλίες» με τον McCarthy - και του είπε ότι πρέπει να κλείσει μια συμφωνία με τα αντίπαλα μέλη του κόμματος ή να αποχωρήσει.

Η υποστήριξη Trump

Οι αντίπαλοι του McCarthy προέρχονται από διάφορες πτέρυγες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και περιλαμβάνουν πιστούς του Trump, καθώς και υπερσυντηρητικοί πιέζουν για αλλαγές στον κανόνα που θα το κάνουν ευκολότερο να ζητηθεί ψήφος δυσπιστίας σε έναν μελλοντικό Πρόεδρο.
Οι αποτυχημένες ψηφοφορίες οδήγησαν σε μια ιστορική στιγμή αδιεξόδου στην Ουάσιγκτον, καθώς η Βουλή είναι συνταγματικά υποχρεωμένη να εκλέξει Πρόεδρο και δεν μπορεί να αρχίσει να συνέλθει έως ότου επιλεγεί.
Το αδιέξοδο έχει επίσης υπογραμμίσει τις μακροχρόνιες εντάσεις στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο παραμένει διαιρεμένο μετά από μια απογοητευτική επίδοση στις ενδιάμεσες εκλογές.
Παρά τις προσδοκίες για ένα «κόκκινο κύμα», οι Ρεπουμπλικάνοι πέτυχαν μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το κάτω Σώμα του Κογκρέσου, και απέτυχαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.
Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στην Ουάσιγκτον έχουν κατηγορήσει για αυτές τις αποτυχίες τον Trump, ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στην προκριματική διαδικασία πιέζοντας τους υποψηφίους που προτιμούσε – πολλοί από τους οποίους αργότερα απέτυχαν στην κάλπη.
Ο πρώην πρόεδρος, ωστόσο, επιδίωξε να επιβεβαιώσει ξανά τον εαυτό του ως βασιλιά στο κόμμα, ειδικά με το βλέμμα προς την προεδρική αναμέτρηση του 2024.
Ο Trump ξεκίνησε την τρίτη προεδρική του υποψηφιότητα λίγες μέρες μετά τις ενδιάμεσες θητείες και κανένας άλλος υποψήφιος δεν έχει μπει στο ρινγκ για να τον αμφισβητήσει.
Η υποστήριξη του Trump προς τον McCarthy σηματοδοτεί το τελευταίο κεφάλαιο σε μια φιλική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών η οποία ωστόσο πέρασε από έντονες διακυμάνσεις μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο 2021.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης