Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αυξήσεις φωτιά στις εισφορές εκατομμύριων Ελεύθερων Επαγγελματιών - Όλα τα σενάρια που εξετάζονται

Αυξήσεις φωτιά στις εισφορές εκατομμύριων Ελεύθερων Επαγγελματιών -  Όλα τα σενάρια που εξετάζονται
Τι επόμενες μέρες αναμένεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να επικυρώσει την απόφαση για αύξηση του ποσοστού υπέρ ανεργίας γύρω στο 5%
Σχετικά Άρθρα
Τσουχτερές εισφορές για 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες φέρνει το 2023 οι οποίες αναμένεται μαζί με την αύξηση του ποσού υπέρ ανεργίας να αγγίξει το 15%.
Τι επόμενες μέρες αναμένεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να επικυρώσει την απόφαση για αύξηση του ποσοστού υπέρ ανεργίας γύρω στο 5%, το οποίο σε συνδυασμό με το 10% που προβλέπει ο νόμος για την κάλυψη του πληθωρισμού, έρχεται σαν θηλιά στο λαιμό χιλιάδων επαγγελματιών.
Πάντως η πλατφόρμα για την επιλογή ασφαλιστικής κλάσης -υποχρέωση που απορρέει κάθε αρχή του έτους για τους επαγγελματίες- έχει ανοίξει στον ΕΦΚΑ
H επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος.
Για την αναπροσαρμογή των εισφορών θα ληφθεί υπόψη το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού, που, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, για το 2022 θα είναι της τάξης του 9,9%.
Με βάση αυτό το σενάριο, η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα (για τον κλάδο σύνταξης και υγείας) θα διαμορφωθεί στα 231 ευρώ (+21 ευρώ), η δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία θα ανέβει στα 277,2 ευρώ από 252, η τρίτη κατηγορία στα 332,2 ευρώ από 302, η τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία θα ανέβει στα 399,3 ευρώ από 363 ευρώ τον μήνα, η πέμπτη στα 478,5 ευρώ από 435 και η έκτη ασφαλιστική κατηγορία θα αυξηθεί στα 622,6 ευρώ από 566 ευρώ τον μήνα σήμερα.
Σ' αυτές θα πρέπει να προστεθεί και η εισφορά ανεργίας 10 ευρώ τον μήνα.
Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης θα διαμορφωθούν σε 42 έως 61 ευρώ (από 39-56 ευρώ), ενώ, τέλος, οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ θα διαμορφωθούν στα 28 με 40 ευρώ.
Οι κατώτατες εισφορές των αγροτών θα διαμορφωθούν στα 99,2 ευρώ από 91 ευρώ, ενώ οι ανώτατες θα φθάσουν τα 321,5 ευρώ από 295.
Οι εισφορές υγείας των αγροτών θα διαμορφωθούν σε 34,8 έως 41,4 ευρώ.
Με δεδομένο ότι σχεδόν το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιλέγει κάθε χρόνο την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία (210 + 10 ευρώ φέτος, 231 + 10 ευρώ το 2023), εάν «κοπούν» τα 10 ευρώ της εισφοράς υπέρ ανεργίας, τότε η επιβάρυνση θα περιοριστεί κατά το ήμισυ.
Να σημειωθεί ότι η εισφορά των 10 ευρώ θεσμοθετήθηκε το 2011, προκειμένου και οι μη μισθωτοί να λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας, όμως έως σήμερα η πλειοψηφία των ασφαλισμένων δεν κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασφαλισμένους να επιλέξουν με σύνεση την ασφαλιστική κατηγορία, καθώς η επιλογή τους αυτή θα καθορίσει κατά έναν βαθμό και το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης