Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στη Fed – Στο +0,6% o S&P 500, o Nasdaq +0,65% - Κέρδη +2,2% ο DAX

Άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στη Fed – Στο +0,6% o S&P 500, o Nasdaq +0,65% - Κέρδη +2,2% ο DAX
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα πρακτικά της Federal Reserve, που προιωνίζονται περαιτέρω νομισματική σύσφιξη το 2023.
Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,4%, στις 33.269 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε αύξηση +0,75%, στις 3.852 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,69%, στις 10.458 μονάδες
Καταγραφή_28.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της εταιρείας λογισμικού Salesforce σημείωσαν αύξηση περισσότερο από 3,5% μετά την ανακοίνωση ότι περικόπτει το 10% του προσωπικού της και μειώνει χώρους γραφείων ως μέρος ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Η μετοχή της Microsoft βυθίστηκε περισσότερο από 4% μετά την υποβάθμισή της από τη UBS… σε neutral.
Yπενθυμίζεται πως η εταιρεία ανέφερε κινδύνους που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Office και της Microsoft Azure.
Η General Μotor κατέγραψε αύξηση 2,57% αφού η αυτοκινητοβιομηχανία του Ντιτρόιτ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πούλησε 2,27 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ το 2022, αυξημένα κατά 2,5% σε σχέση με το 2021, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης 41,4% κατά το τέταρτο τρίμηνο.
Οι μετοχές της Carnival Cruise αυξήθηκε κατά 9,6% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα αυξήσει τις τιμές για τους επισκέπτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης από την 1η Απριλίου.
Σε παρόμοια κίνηση προχώρησαν και άλλες εταιρείες όπως η Norwegian Cruise, η οποία αύξησε τις τιμές την 1η Ιανουαρίου.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός συνέχισε να κινείται ανοδικά (0,7%) σκαρφαλώνοντας στο υψηλό επτά μηνών των 1.860 δολαρίων,

ενώ το αργό πετρέλαιο βούτηξε 4,9% στα 73 δολάρια το βαρέλι.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσης στο 3,68%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολίσθησε 0,5% έναντι του ευρώ, 0,7% έναντι της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύθηκε 1,1% έναντι του γεν.

Στο μεταξύ, υψηλότερα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη «βλέπουν» οι Αμερικανοί policy makers, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίασή της Fed στις 13-14 Δεκεμβρίου… στην οποία αποφασίστηκε επιτοκιακή αύξηση 0,5%, στο εύρος του 4,25% - 4,5%.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα υψηλότερα επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να υποχωρήσει στο 2%.
Την ίδια στιγμή, αύξηση ως τα επίπεδα του 5,4% βλέπει για το μέγιστο επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ο επικεφαλής της Fed της Μινεάπολης, Neel Kashkari…
Όπως είπε, «κρίνω σκόπιμο να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις, μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί».
Πρόσθεσε δε πως «μάλλον θα σταματήσουμε στο 5,4%, αλλά όπου κι αν είναι αυτό το τελικό σημείο, θα το κάνουμε.
Οποιαδήποτε ένδειξη αργής προόδου που θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα δικαιολογήσει, κατά την άποψή μου, τη αύξηση του επιτοκίου πολιτικής και την προσγείωσή του σε υψηλότερα επίπεδα».
Bέβαια, αυτή η πρόβλεψη εξέρχεται από τα χείλη μιας «ιδιοφυΐας» που το 2022 είχε την ευγενή καλοσύνη να αποκαλύψει το επιτόκιο της Fed θα αγγίξει το 1% το 2023.

Στα μάκρο, περαιτέρω συρρίκνωση, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, γνώρισε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ στο τέλος του 2020, με τις πιέσεις στον κλάδο να ενισχύονται, σύμφωνα με την έρευνα του Institute for Supply Management (ISM).
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης υποχώρησε στις 48,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από 49,0 τον Νοέμβριο, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας για δεύτερο διαδοχικό μήνα.
Αυτή είναι η πιο αδύναμη μέτρηση από τον Μάιο του 2020 όταν η αμερικανική οικονομία είχε καταρρεύσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας της COVID-19.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στο 48,5.
 
Επίσης, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθε σε 10,46 εκατομμύρια τον Νοέμβριο, έναντι εκτίμησης για 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και των 10,51 εκατομμυρίων θέσεων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το Υπουργείο Εργασίας.
«Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να φλέγεται», δήλωσε ο Nick Bunker, επικεφαλής οικονομικής έρευνας για το Indeed Hiring Lab, σε μια δήλωση σχετικά με την τελευταία Έρευνα για τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών, ή JOLTS.

Ισχυρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +2,2%


Διευρύνουν τα κέρδη τους το 2023 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον αποηχο των θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Γαλλία, καθώς και για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, με την ύφεση να αναμένεται ηπιότερη των εκτιμήσεων.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 2,18%, στις 14.490 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,41%, στις 7.585 μονάδες.
Στις 6.776 μονάδες με άνοδο 2,3% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1,74%, στις 24.860 μονάδες.
φασδ.JPG
Στα μάκρο, προσδοκίες για ηπιότερη ύφεση δημιουργούν τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί στο τέλος του 2022, καθώς οι πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν.
Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 49,3 τον Δεκέμβριο από το 47,8 του Νοεμβρίου, πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 48,8.
Ενώ ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση από τον Ιούλιο, ο Δεκέμβριος ήταν σε υψηλό πέντε μηνών.
Τα τελικά στοιχεία καταρτίστηκαν νωρίτερα από το συνηθισμένο τον περασμένο μήνα λόγω της περιόδου των διακοπών.
"Η οικονομία της ευρωζώνης συνέχισε να επιδεινώνεται τον Δεκέμβριο, αλλά η ένταση της ύφεσης μετριάστηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, υποδεικνύοντας προσωρινά μια συρρίκνωση της οικονομίας που μπορεί να είναι ηπιότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν", δήλωσε ο Joe Hayes, ανώτερος οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.
"Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις σε όλα τα αποτελέσματα της έρευνας που υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να επιστρέψει σε ουσιαστική και σταθερή ανάπτυξη σύντομα".
Δημοσκόπηση του Reuters τον Δεκέμβριο προέβλεπε ότι η οικονομία της περιοχής συρρικνώθηκε κατά 0,3% το περασμένο τρίμηνο και θα συρρικνωθεί κατά 0,4% αυτό το τρίμηνο.
Η συνολική ζήτηση μειώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα, αν και με μικρότερο ρυθμό από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Ο δείκτης PMI για τις νέες επιχειρήσεις ενισχύθηκε στο 47,0 από 45,8, άνετα πάνω από την εκτίμηση 46,5 της έκτακτης εκτίμησης.
Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών του μπλοκ σκαρφάλωσε σε απόσταση αναπνοής από τις 50 μονάδες, στις 49,8 έναντι 48,5 τον Νοέμβριο. Η προκαταρκτική εκτίμηση ήταν 49,1.
Οι πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν τον περασμένο μήνα, αν και παρέμειναν αυξημένες.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε στο 61,0 από 62,3 και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.
Το γεγονός αυτό θα είναι πιθανότατα ευπρόσδεκτο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή, απρόσμενη πτώση σημείωσε ο γαλλικός πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Τετάρτης.
Η εθνική στατιστική υπηρεσία INSEE δήλωσε ότι ο εναρμονισμένος με την ΕΕ ετήσιος πληθωρισμός της Γαλλίας μειώθηκε στο 6,7% κατά τη διάρκεια του μήνα, από 7,1% τον Νοέμβριο.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το ποσοστό θα ανέβαινε ελαφρώς στο 7,2%.

Παράλληλα, ο υψηλός πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα επέκτειναν την υποχώρηση του γερμανικού τομέα υπηρεσιών τον Δεκέμβριο του 2022, αν και ο βραδύτερος ρυθμός μείωσης της δραστηριότητας αυξάνει τις ελπίδες για μια ηπιότερη από την αναμενόμενη ύφεση.
Ειδικότερα, ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global αυξήθηκε στο 49,2 από 46,1 τον Νοέμβριο.
Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τον Ιούλιο, όταν ξεκίνησε η τρέχουσα ύφεση, και ήταν ελαφρώς υψηλότερη από την πρόωρη εκτίμηση για 49.
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού του κόστους εισροών και του πληθωρισμού των τελών παραγωγής ήταν μια περαιτέρω ένδειξη ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές έχουν ξεπεράσει την κορύφωσή τους, δήλωσε ο Phil Smith, οικονομικός συνεργάτης διευθυντής της S&P Global, αν και εξακολουθούν να είναι μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων που έχουν καταγραφεί.
«Είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο, ότι η ύφεση έχει χάσει τη δυναμική της, γεγονός που σε συνδυασμό με την επιβραδυνόμενη μείωση της μεταποιητικής παραγωγής στο τέλος του έτους ενισχύει τις ελπίδες ότι η όποια ύφεση θα είναι ηπιότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν», δήλωσε ο Smith.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της Γερμανίας, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τον τομέα των υπηρεσιών όσο και τον τομέα της μεταποίησης, αυξήθηκε στο 49 τον Δεκέμβριο από 46,3 τον Νοέμβριο, ελαφρώς πάνω από την πρόωρη μέτρηση του 48,9. Ο Δεκέμβριος ήταν ο έκτος συνεχόμενος μήνας που η μέτρηση ήταν κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης