Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παυλάκης: Θα έρθει και στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή XBB.1.5 της Omicron που σαρώνει τις ΗΠΑ

Παυλάκης: Θα έρθει και στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή XBB.1.5 της Omicron που σαρώνει τις ΗΠΑ
«Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό, ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και λιγότερα θύματα», ανέφερε ο Γ. Παυλάκης
Σχετικά Άρθρα
Σύντομα θα επικρατήσει η υποπαραλλαγή XBB.1.5 της Omicron, που «τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει δείξει απότομα τα «δόντια» του στις ΗΠΑ», τόνισε ο Γ. Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.
Όπως εξήγησε ο κ. Παυλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, πρόκειται για ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική, το XBB15, (υποστέλεχος της Omicron), το οποίο υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη και φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ σύντομα, ενώ χτυπάει περισσότερο αδύναμους, ηλικιωμένους και τα μωρά, έχοντας τα ίδια περίπου συμπτώματα με όλους τους προηγούμενους.
«Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό, ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και λιγότερα θύματα», ανέφερε ο κ. Παυλάκης.
Όπως είπε «ο κορωνοϊός με τη δύναμη που του δίνει η τεράστια μετάδοση που τον αφήσαμε να έχει, συνεχώς ελίσσεται, αλλάζει το περίβλημα του και υπερνικά το ανοσολογικό μας σύστημα»
Σημειώνεται ότι το 40,5% των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ έως 31/12/2022, ήταν της υποπαραλλαγής XBB.1.5 της Omicron, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που καταγραφόταν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα από το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Ανασυνδυασμοί της υποπαραλλαγής BA.2, η XBB και η XBB.1.5 μαζί, προκαλούν το 44,1% των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Περί μέτρων

Ο κ. Παυλάκης συνέστησε προσοχή, αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, αερισμό των εσωτερικών χώρων με φίλτρα και μάσκες υψηλής προστασίας, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν τα νέα στελέχη λόγω εμβολιασμών και νόσησης.
Για το εάν πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα στα σχολεία, εξήγησε ότι αν υπάρξει «σπίθα» στην Ελλάδα - αν και υπάρχουν καινούργια στελέχη δεν φαίνεται να δημιουργούν τεράστιο κύμα – και υπάρξει ο κίνδυνος, τότε θα πρέπει πολύ γρήγορα να μπουν πρόσθετα μέτρα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι τίποτα να φοράμε μια καλή μάσκα στους χώρους, όπως στα σχολεία και δεν είναι τίποτα τα σχολεία μας να αποκτήσουν καθαρισμό του αέρα. Στοιχίζει μερικές εκατοντάδες ευρώ και τα σχολεία γίνονται πολύ ασφαλέστερα. Δεν είναι σωστό να αφήνουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα».

Νέα εμβόλια για αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)

Το 2023 θα έχουμε για πρώτη φορά νέα εμβόλια για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, τα οποία θα γίνονται είτε σε εγκύους , είτε σε ηλικιωμένα άτομα».
Αφού σημείωσε ότι «τα εμβόλια δεν είναι για να τα έχουμε στο ράφι πρέπει να τα κάνουμε», αναφέρθηκε στην έξαρση της ιλαράς στην Ινδία με πάνω από 12.000 καταγεγραμμένα κρούσματα σε λίγες μέρες, επειδή δεν έκαναν τους σωστούς εμβολιασμούς και τα μωρά που γεννήθηκαν πέρυσι έμείναν ανεμβολίαστα, νοσούν και πεθαίνουν.
Έκανε αναφορά και σε ένα καινούργιο φάρμακο, το Remdesivir σε κάψουλα, για το οποίο οι νέες κλινικές δοκιμές αναφέρουν πως ότι η δράση του είναι παρόμοια με το Paxlovid που προστατεύει τους μολυσμένους, αν το πάρουν νωρίς. «Στην καινούργια του μορφή θα είναι τεράστια βοήθεια για τη θεραπευτική αντιμετώπιση μετά από μόλυνση, αν το πάρει κανένας γρήγορα, γιατί είναι και απλούστερο φάρμακο, έχει λιγότερα προβλήματα σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, οπότε ελπίζω ότι θα εγκριθεί γρήγορα και θα πάει καλά», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης