Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντολή Putin να καταστεί η Ρωσία το επίκεντρο της παραγωγής drones – Ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής και παραγωγικής ικανότητας

Εντολή Putin να καταστεί η Ρωσία το επίκεντρο της παραγωγής drones – Ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής και παραγωγικής ικανότητας
Η δημιουργία νέων ερευνητικών κέντρων και εγκαταστάσεων παραγωγής και η συνεργασία με το Ιράν
Καθώς η πολεμική αντιπαράθεση στην Ουκρανία περνά σε νέα φάση, ο ρωσικός στρατός προχωρά σε ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού ο οποίος βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας.
O Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε εντολή να συσταθεί ένα σύστημα αναπτυξης της τεχνογνωσίας και παραγωγής στον τομέα των drones, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου στις 31 Δεκεμβρίου 2022.
«Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η δημιουργία ενός συστήματος κέντρων έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής για τη δοκιμή και την παραγωγική ανάπτυξη διαπιστευμένων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών  για μη επανδρωμένα εναέρια συστηματα UAV, μεταξύ άλλων, με την ενίσχυση από τον αυτόνομο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Platform of the National Technology Initiative», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο Vladimir Putin έδωσε, επίσης, εντολή να διασφαλιστεί η ετήσια διοργάνωση forum  -έκθεσης στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έως την 1η Σεπτεμβρίου 2023 ενώ επέμεινε να διασφαλισθεί το απόρρητο των τεχνολογιών που θα αναπτυχθούν από τις κρατικές υπηρεσίες της χώρας.
Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας, μαζί με την κυβέρνηση της Μόσχας και τον αυτόνομο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Πλατφόρμα της Εθνικής Τεχνολογικής Πρωτοβουλίας, στο πλαίσιο του forum θα εξέτασουν σε συνεργασία με τις φιλικές πρις της Ρωσια χώρες την συνεργασία όσον αφορά τα μη επενδρωμένα σκάφη και τις καινοτόμες τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν.

Τι προβλέπει το διάταγμα

Όπως επισημαίνεται στο προεδρικό διάταγμα υπό τον τίτλο: «Έγκριση της στρατηγικής για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την περίοδο έως το 2030- 2035» ορίζονται οι τομείς προτεραιότητας για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι ετήσιες παράμετροι της αγοράς συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ανά περιοχές), συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της ζήτησης για υπηρεσίες και εξοπλισμό, οι ετήσιοι  στόχοι για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του εύρους πιστοποίησης των νέων τεχνολογιών και της παραγωγικής δυνατότητας μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, το επίπεδο ανάπτυξης και παραγωγής τέτοιων συστημάτων και προϊόντων, ο κατάλογος των σχετικών δραστηριοτήτων, ο όγκος και τις πηγές χρηματοδότησής τους»
Η προθεσμία που θέτει το προεδρικό διάταγμα είναι έως την 1η Ιουνίου 2023.
Russia is using Iranian drones in Ukraine. What to know
Η συνεργασία με το Ιράν

Η τεχνογνωσία για την κατασκευή drones δεν είναι κάτι άγνωστο για τη Ρωσία καθώς κατέληξε σε συμφωνία με το Ιράν για την έναρξη της κατασκευής εκατοντάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικό έδαφος, ανέφερε η Washington Post σε δημοσίευμα της στο τέλος Νοεμβρίου..
Επικαλούμενη πληροφορίες που διαθέτουν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας, η εφημερίδα ανέφερε ότι αξιωματούχοι από τη Μόσχα και την Τεχεράνη ολοκλήρωσαν τη συμφωνία κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Ιράν το Νοέμβριο.
Η Ρωσία και το Ιράν προχωρούν με ταχείς ρυθμούς στη μεταφορά σχεδίων και βασικών εξαρτημάτων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έναρξη της παραγωγής εντός μηνών, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.
Η συμφωνία, εάν υλοποιηθεί, θα εμβαθύνει περαιτέρω τη συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, το οποίο έχει ήδη παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία, συνέχισαν οι αξιωματούχοι που επικαλείται η WP.
Με την απόκτηση της δικής της γραμμής συναρμολόγησης, η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά το απόθεμά της σε σχετικά φθηνά αλλά εξαιρετικά καταστροφικά οπλικά συστήματα που, τις τελευταίες εβδομάδες, άλλαξαν τον χαρακτήρα του ουκρανικού πολέμου, προειδοποιεί η εφημερίδα.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερα από 400 ιρανικά drones κατά της Ουκρανίας από τον Αύγουστο, εκτιμούν οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, με πολλά από τα αεροσκάφη να χρησιμοποιούνται σε επιδρομές εναντίον στόχων μη στρατιωτικών υποδομών, όπως σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Η Μόσχα έχει στραφεί πλέον σε αεροπορικές επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είναι εξοπλισμένα με εκρηκτικά βάζοντας στόχο την ενέργεια και το νερό, πλήττοντας βασικλες υποδομές.
US says Russia receives Iranian combat drones, many faulty - Al-Monitor:  Independent, trusted coverage of the Middle East
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης