Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνομιλίες Τουρκίας - Συρίας για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια – Ο ρόλος της Ρωσίας

Συνομιλίες Τουρκίας - Συρίας για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια – Ο ρόλος της Ρωσίας
Πρόκειται για την πρώτη επαφή μετά από 11 χρόνια…
Ο Toύρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Akar και ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT Fidan συνομίλησαν με τους Σύρους ομόλογούς του…
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια συνάντηση κομβικής σημασίας για τη γύρω περιοχή, δεδομένου ότι η Τουρκία επιδιώκει το πράσινο φως από τον Assad για να εισέλθει στο έδαφός της Συρίας και να επιχειρήσει κατά κουρδικών δυνάμεων.
Πρόκειται για την πρώτη επαφή μετά από 11 χρόνια…
Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Τουρκίας-Ρωσίας-Συρίας και των αρχηγών πληροφοριών, συζητήθηκε η συριακή κρίση, το προσφυγικό πρόβλημα και οι… Κούρδοι.
Όλες «οι πλευρές υπογράμμισαν την εποικοδομητική φύση του διαλόγου που διεξήχθη και την ανάγκη να συνεχιστεί ώστε να σταθεροποιηθεί» η κατάσταση στη Συρία, συμπλήρωσε το ρωσικό υπουργείο.
Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε «θετική ατμόσφαιρα».
Αυτή είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ υπουργών της Τουρκίας και της Συρίας από το 2011, όταν οι σχέσεις των δύο χωρών διαρρήχθηκαν στη σκιά του πολέμου. Οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν επίσης μια σύντομη, ανεπίσημη συνομιλία στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου το 2021, ενώ η Άγκυρα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έχουν υπάρξει από καιρό εις καιρόν επαφές μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών.

Έχει απειλήσει πολλές φορές...

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan έχει απειλήσει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα εξαπολύσει μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους αντάρτες που ελέγχουν μέρος της περιοχής.
Την περασμένη βδομάδα ο Akar είπε ότι η Άγκυρα ήταν σε επαφή με τη Μόσχα με σκοπό «το άνοιγμα του συριακού εναέριου χώρου» για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Ο πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για να μετατραπεί στη συνέχεια σε έναν περιφερειακό πόλεμο δια αντιπροσώπων και με εμπλοκή μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δαμασκό.
Η Τουρκία, σφοδρός πολέμιος της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ από την αρχή του πολέμου, στήριξε ομάδες Σύρων ανταρτών και δέχτηκε στο έδαφός της περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.
Όμως το τελευταίο διάστημα η Τουρκία άλλαξε στάση στο ζήτημα. Ο Ερντογάν, που έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές «δολοφόνο» τον Άσαντ, δεν απέκλεισε τον περασμένο μήνα μια συνάντηση μαζί του.
Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει στο συριακό έδαφος, νότια των συνόρων των δύο χωρών.

www.bankingnews.gr






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης