Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στη Wall, παρά τους τον φόβο για ύφεση – Στο +0,6% ο S&P 500, o Nasdaq +0,21%

Ήπια άνοδος στη Wall, παρά τους τον φόβο για ύφεση – Στο +0,6% ο S&P 500, o Nasdaq +0,21%
Έντονη νευρικότητα στη Wall Street...
Ήπια άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, στη σκιά των φόβων για επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ.
O δομικός πληθωρισμός ήταν ελαφρώς υψηλότερος από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι και, ως εκ τούτου, η Federal Reserve αναμένεται να πάρει ξανά το… όπλο της, δηλαδή τις επιτοκιακές αυξήσεις, που, ως γνωστόν, επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα.
Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,53%, στις 33.203 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε αύξηση +0,59%, στις 3.844 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,21%, στις 10.497 μονάδες
δσ_1.JPG
Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,74% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,31%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 2,5% στα 79,43 δολ.

και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.804 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0619 δολ.

«Σήμερα, οι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με έναν πιο αδύναμο του αναμενόμενου δείκτη για διαρκείς παραγγελίες που αντισταθμίστηκε από μια πιο ήπια από την αναμενόμενη ένδειξη για τον δομικό πληθωρισμού του Νοεμβρίου.
Επίσης, δεδομένου ότι είμαστε μια ανάσα από τις γιορτές, η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να είναι πιο ασταθής από το κανονικό, λόγω του μικρού όγκου συναλλαγών», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην CFRA Research.
Σε κάθε περίπτωση, οι φόβοι για ύφεση έχουν αναζωπυρωθεί, διαψεύδοντας την ελπίδα ορισμένων επενδυτών για ράλι στο τέλος του έτους, με τον Δεκέμβριο να σωρεύει μεγάλες απώλειες.
«Από τη σκοπιά της αγοράς και της οικονομίας, τίποτα δεν θα είναι διαφορετικό το επόμενο έτος», δήλωσε ο Dan Greenhaus, επικεφαλής στρατηγικής στη Solus Alternative Asset Management στο «Closing Bell: Overtime» του CNBC την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι τα ερωτήματα θα παραμείνουν για το πόσο μακριά θα «ανέβει» η Fed (σ.σ. σε ό,τι αφορά τα επιτόκια).
«Η αυξητική τάση είναι σε ισχύ».

Στα μάκρο, στο 4,7% επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο ο δομικός δείκτης προσωπικών (PCE) τον οποίο παρακολουθεί η Fed για τον πληθωρισμό, από το 5% τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις τάσεις αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.
O δείκτης προσωπικών δαπανών (Personal Consumption Expenditures - PCE) υποχώρησε στο 5,5% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο από το 6,1% τον Οκτώβριο.
Οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη στο 5,3%.
Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,1%.

Απογοητευτική ήταν η πορεία των παραγγελιών για διαρκή αγαθά τον Νοέμβριο, οι οποίες σημείωσαν πτώση κατά 2,1% από την αύξηση κατά 0,7% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.
Σημειώνεται ότι η αγορά περίμενε σημαντικά μικρότερη πτώση κατά 0,6%.

Eπίσης, κατα 5,8% αυξήθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, φτάνοντας στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 640.000, από 605.000 τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.
Το μέγεθος του Νοεμβρίου ήταν καλύτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς είχαν προβλέψει ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών θα έφταναν στις 600.000. Σημειώνεται, ωστόσο, πως παραμένουν χαμηλότερες από το peak των 1,04 εκατομμυρίων τον Αύγουστο του 2020.
Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 15,3% τον Νοέμβριο.

«Παύση» στις ευρωπαϊκές αγορές εν όψει Χριστουγέννων


Οριακές μεταβολές καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ισχνό όγκο συναλλαγών λόγω των εορτών, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την ανακοίνωση περισσότερων στοιχείων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,19%, στις 13.940 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,05%, στις 7.473 μονάδες.
Στις 6.504 μονάδες και κατά -0,2% υποχώρησε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,27% στις 23.877 μονάδες.
Καταγραφή_15.JPG
Στο ταμπλό, οι απώλειες σε ορισμένες μετοχές ειδών πολυτελείας και τεχνολογίας αντισταθμίζονται από τα κέρδη στον κλάδο υγείας.
Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης σημείωσαν νωρίτερα άνοδο 0,4% ενώ των εταιριών υγείας ενισχύθηκαν κατά 0,3%.
Ορισμένες εταιρίες ειδών πολυτελείας με έκθεση στην κινεζική αγορά, όπως η LVMH και η Kering, αποτελούσαν βαρίδι για τον γενικό δείκτη μετά τις αναφορές ότι η Κίνα αναμένει κορύφωση των κρουσμάτων COVID-19 μέσα σε μία εβδομάδα.
Ο τεχνολογικός κλάδος σημείωσε πτώση 0,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης