Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μίνι sell off στη Wall, λόγω νομισματικής σύσφιξης από τη Fed - Στο -1,45% ο S&P 500, o Nasdaq -2,2%

tags :
Μίνι sell off στη Wall, λόγω νομισματικής σύσφιξης από τη Fed - Στο -1,45% ο S&P 500, o Nasdaq -2,2%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall...
Ισχυρή πτώση κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, με τους πωλητές να επιστρέφουν λαμβάνοντας ώθηση από τα αναθεωρημένα επί τα βελτίω στοιχεία για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ.
Ως γνωστόν, τα καλά νέα για την οικονομία είναι πλέον κακά μαντάτα για τις αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως η οικονομική υπερθέρμανση δεν συμβάλλει στην τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων, οπότε επίκειται νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων (νομισματική σύσφιξη), η οποία θα βυθίσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση...
Απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα εταιρειών τόσο του τεχνολογικού κλάδου όσο και εταιρειών λιανικής.
Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1%, στις 33.027 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε μείωση -1,45%, στις 3.822 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -2,2%, στις 10.476 μονάδες
Καταγραφή_14.JPG
Μέχρι στιγμής τον Δεκέμβριο, ο Dow έχει υποχωρήσει 4,31%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq έχουν υποχωρήσει 5,96% και 8,03%, αντίστοιχα.
Και οι τρεις βασικοί δείκτες αναμένεται να σπάσουν ένα σερί 3 ετών, παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοσή τους, σε ετήσια βάση, από το 2008.

Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,66% ενώ το 2ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,24%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 0,4% στα 77,97 δολ.

και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,5% στα 1.797 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0601 δολ.

Οι πωλητές επέστρεψαν, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η νομισματική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα ωθήσει την οικονομία σε ύφεση.
Οι τεχνολογικές μετοχές οδήγησαν σημειώνουν απώλειες, με εταιρείες ημιαγωγών όπως η Lam Research και η KLA να υποχωρούν περισσότερο από 5% και 3%, αντίστοιχα.
«Θα είμαι short στις αγορές μετοχών» δήλωσε ο David Tepper, ιδρυτής της Appaloosa Management, σε συνέντευξή του στο «Squawk Box» του CNBC την Πέμπτη.
«Η ανάποδη/κάτω πλευρά δεν έχει νόημα για μένα όταν έχω τόσο πολλές… κεντρικές τράπεζες να μου λένε τι πρόκειται να κάνουν».
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν σε νέα χαμηλά μετά τα σχόλια του σημαντικού διαχειριστή hedge fund.
Πολλοί έχουν επικεντρωθεί στο παρακάτω διάγραμμα του δείκτη put/call που υποδηλώνει την αντιστάθμιση... «οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Αλλά, όπως προειδοποιεί το SpotGamma, πολλοί το θεωρούν μήνυμα ότι οι traders προετοιμάζονται για το… τέλος του κόσμου.
Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι αυτή δεν είναι ζήτηση που βασίζεται στον φόβο.
Αυτή η δραστηριότητα πώλησης καθοδηγείται από ένα «επιχειρησιακό» trading.
Όπως είχε πει και ο Tepper της Appaloosa, «αυτή η παλίρροια πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση, και βγάζει το κύμα πίσω».
Ας ελπίσουμε να μην αποδειχθεί ότι έχει δίκιο...

Στα μάκρο, στο 3,2% αναθεωρήθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το γ' τρίμηνο 2022, από την αρχική μέτρηση του 2,9%.
Η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε επίσης ανοδικά σε τριμηνιαία βάση, φθάνοντας στο 4,4%.
Η τελευταία αναθεώρηση δίνει την εικόνα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται με σταθερά βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης.
Η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αναφέρθηκε αρχικά σε 2,6% και επικαιροποιήθηκε σε 2,9% τον περασμένο μήνα.
Το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, αλλά κυρίως για τεχνικούς λόγους που βασίζονται στον τρόπο σύνθεσης της έκθεσης και όχι σε κάποια υποκείμενη αδυναμία της οικονομίας.
Η οικονομία προβλέπεται επίσης να επεκταθεί και πάλι τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 1% έως 3%.

Στο μεταξύ, Πτωτικά κινήθηκε οι κορυφαίος δείκτης LEI, αντίθετα με τις προσδοκίες των αναλυτών…
Ειδικότερα, υποχώρησε κατά -1% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για πτώση -0,5%.
Σημαντικότερο θετικό αντίκτυπο είχαν οι τιμές των μετοχών, στο 0,21.
Αντίθετα, σημαντικότερο αρνητικό αντίκτυπο είχαν οι οικοδομικές άδειες, στο -0,37.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως αντίθετα με το ΑΕΠ, που αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω, οι πρόδρομοι δείκτες του Conference Board δεν δίνουν σήμα… ανάκαμψης.

Επισημαίνεται πως σε ετήσια βάση ο δείκτης LEI είναι στο -4,42% - η μεγαλύτερη πτώση από την εποχή της Lehman Brothers, εξαιρουμένου των lockdown της Covid.

Σημειώνεται πως ο Κορυφαίος Οικονομικός Δείκτης (LEI) είναι ένας δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να δείξει εάν η οικονομία βελτιώνεται ή χειροτερεύει.
Την ίδια στιγμή, κατά 2.000 αυξήθηκαν οι άνεργοι που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με τον αναθεωρημένο αριθμό της προηγούμενης εβδομάδας, φτάνοντας τις 216.000, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας.
Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 221.750 - ήταν κατά 6.250 άτομα λιγότερα από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Υποχώρηση στις ευρωπαϊκές αγορές

Υποχώρηση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 1,3%, στις 13.914 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,37%, στις 7.469 μονάδες.
Στις 6.517 μονάδες με πτώση 0,95% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,24%, στις 23.813 μονάδες.
φδσ.JPG
Στα μάκρο, σε ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί συρρικνώθηκε η οικονομία της Βρετανίας, το γ' τρίμηνο του 2022, ενώ την ίδια στιγμή και οι επιχειρηματικές επενδύσεις κατέγραψαν πολύ κακές επιδόσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα (22/12/2022).
Ειδικότερα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) ανακοίνωσε ότι η οικονομική παραγωγή μειώθηκε -κατά γ' τρίμηνο του 2022- μειώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, έναντι προηγούμενης εκτίμησης που έκανε λόγο για μείωση κατά 0,2%.
Σημαντική πτώση σημείωσαν οι επιχειρηματικές επενδύσεις, καθώς μειώθηκαν κατά 2,5% σε τριμηνιαία βάση (η εκτίμηση ήταν για 0,5%), ενώ ο κυρίαρχος τομέας υπηρεσιών αναπτύχθηκε κατά 0,1% το γ' τρίμηνο.
Η βρετανική στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι τα στοιχεία βάζουν τη Βρετανία στο χαμηλότερο σημείο του G7 όσον αφορά την τριμηνιαία οικονομική ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης