Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζει την υποκρισία για την κλιματική κρίση η Γερμανία - Στα ύψη η χρήση άνθρακα, αυξάνει και τις εισαγωγές του

Συνεχίζει την υποκρισία για την κλιματική κρίση η Γερμανία - Στα ύψη η χρήση άνθρακα, αυξάνει και τις εισαγωγές του
Σε ολόκληρο τον κόσμο, ο εξαιρετικά ρυπογόνος - και σχετικά φθηνός - άνθρακας επιστρέφει
Η Γερμανία πρόκειται να αυξήσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, καθώς μάχεται με μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση - ακόμη και εις βάρος των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καίει το ορυκτό καύσιμο για ηλεκτρική ενέργεια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον έξι ετών, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Είναι επίσης έτοιμη να είναι ένα από τα λίγα έθνη που θα αυξήσουν τις εισαγωγές άνθρακα το επόμενο έτος.

Η επιστροφή του άνθρακα

Σε ολόκληρο τον κόσμο, ο εξαιρετικά ρυπογόνος - και σχετικά φθηνός - άνθρακας επιστρέφει, καθώς οι χώρες προσπαθούν να αποτρέψουν την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους από το να προκαλέσει οικονομική κατάρρευση.
Στην Ευρώπη, η κρίση είναι οξεία, αφού η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου στις επιπτώσεις του πολέμου της στην Ουκρανία.
Η Γερμανία προσπαθεί τώρα να εξισορροπήσει τη βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας με τον μακροπρόθεσμο στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών.
"Όλοι τηρούν τους κλιματικούς τους στόχους, αλλά είναι αλήθεια ότι όταν αντιμετωπίζεις το δίλημμα να κρατήσεις τα φώτα αναμμένα ή να μειώσεις τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η επιλογή είναι να κρατήσεις τα φώτα αναμμένα", δήλωσε ο Carlos Fernandez Alvarez, ο εκτελών χρέη επικεφαλής του τμήματος φυσικού αερίου, άνθρακα και ενέργειας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Αντιδράσεις από τους "Πράσινους"

Η Γερμανία σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά τη χρήση άνθρακα έως το 2038, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός πιέζει για έναν ακόμη πιο πρόωρο στόχο, το 2030.
Για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση, η χώρα επανέφερε προσωρινά ορισμένες μονάδες άνθρακα που ήταν εκτός λειτουργίας.
Στις περισσότερες χώρες, μια περιορισμένη ποσότητα δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα επιστρέφει σε λειτουργία.
"Μόνο στη Γερμανία, με 10 γιγαβάτ, η αντιστροφή είναι σε σημαντική κλίμακα", ανέφερε ο ΙΕΑ σε έκθεσή του.
Η Γερμανία παράγει σήμερα περισσότερο από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής της ενέργειας από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, σύμφωνα με την Destatis, την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Κατά το τρίτο τρίμηνο, η ηλεκτρική της ενέργεια από την παραγωγή με καύση άνθρακα ήταν κατά 13,3% υψηλότερη από την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η υπηρεσία.
"Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα ιδανικά έως το 2030 δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση", ανέφερε σε ανακοίνωσή της εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.
"Με φόντο την κατάσταση της κρίσης, το σημαντικότερο είναι ότι προφανώς καταφέραμε να καταναλώσουμε σημαντικά λιγότερη ενέργεια το 2022, ιδίως φυσικό αέριο".
Οι παρεμβάσεις της Γερμανίας στην αγορά ενέργειας που οδήγησαν σε αύξηση των εκπομπών είναι χρονικά περιορισμένες και η χώρα έχει επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε η ίδια.

Οι λόγοι της αύξησης

Η γερμανική αναβίωση του άνθρακα έχει δύο κύριες αιτίες: την αλλαγή καυσίμου από το ακριβό φυσικό αέριο και την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γαλλία, όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποχωρήσει λόγω των διακοπών των πυρηνικών αντιδραστήρων.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το καλοκαίρι και παραμένουν περίπου διπλάσιες από τον μέσο όρο πενταετίας για την εποχή του έτους.
Νωρίτερα φέτος, εταιρείες όπως αυτή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Steag GmbH επανέφεραν την παραγωγική ικανότητα άνθρακα λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου.
Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen AG έθεσε επίσης στο συρτάρι ένα σχέδιο για την απομάκρυνση από τον άνθρακα στις εγκαταστάσεις της στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας.
Ενώ οι τιμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και του άνθρακα έχουν μειωθεί πρόσφατα, εξακολουθεί να είναι πιο επικερδές να καίγεται το πιο βρώμικο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
"Ο άνθρακας επιστρέφει ως γεννήτρια βασικού φορτίου", δήλωσε ο Guillaume Perret, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Perret Associates.
"Πιστεύουμε ότι θα είναι λιγότερο εποχιακή από ό,τι ήταν - με περισσότερη καύση άνθρακα το καλοκαίρι, την άνοιξη και το φθινόπωρο, όσο ο άνθρακας παραμένει τόσο πολύ οικονομικός έναντι του φυσικού αερίου".
Είναι πιθανό οι σταθμοί άνθρακα έκτακτης ανάγκης της Γερμανίας να παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024, εννέα μήνες μετά την προγραμματισμένη από την κυβέρνηση ημερομηνία κλεισίματος, πρόσθεσε ο Perret.
Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία είναι οι μόνοι μεγάλοι χρήστες ενέργειας παγκοσμίως που αναμένεται να αυξήσουν τις εισαγωγές άνθρακα το 2023 σε σύγκριση με το 2022.
Φέτος η Γερμανία θα είναι επίσης πιθανότατα καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Γαλλία, η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην καταγραφή τουλάχιστον από το 1990, σύμφωνα με το Destatis.
Κατά καιρούς αυτόν τον μήνα, η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια έγινε τόσο ρυπογόνος όσο η ενέργεια που παράγεται στη Νότια Αφρική και την Ινδία, αφού η μείωση της ταχύτητας του ανέμου περιόρισε την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές και η κατανάλωση άνθρακα αυξήθηκε, σύμφωνα με το Electricity Maps, μια εφαρμογή που συγκεντρώνει δεδομένα του δικτύου.

Πορεία προς τα εμπρός

Υπάρχουν κάποια φωτεινά σημεία για την Ευρώπη που μπορεί να τη βοηθήσουν να αποφύγει την καύση άνθρακα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν καθώς ο προηγουμένως ήπιος καιρός ανέβαλε την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και η περιοχή ανέβασε σε επίπεδα ρεκόρ τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου παραμένουν πάνω από τον εποχικό μέσο όρο.
Επιπλέον, η πυρηνική ενέργεια στη Γαλλία έχει αρχίσει να επιστρέφει.
Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, η διαθεσιμότητα των αντιδραστήρων είναι τώρα περίπου στο 68%, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου.
Αυτό συγκρίνεται με περίπου 50% στις αρχές Νοεμβρίου.
Η Γερμανία σχεδιάζει επίσης να διατηρήσει τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της σε λειτουργία το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου, πέραν της αρχικής ημερομηνίας απόσυρσής τους.
Ενώ οι εισαγωγές άνθρακα στην Ευρώπη είναι πιθανό να αυξηθούν, το πόσο ακριβώς θα καεί στην πραγματικότητα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι απρόβλεπτο, ειδικά αν αυξηθεί η υδροηλεκτρική ενέργεια στην περιοχή.
Η Γερμανία αύξησε επίσης την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 2,9% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Destatis.
"Η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ο άξονας για την επίτευξη τόσο της ενεργειακής κυριαρχίας στα μέσα αυτής της δεκαετίας όσο και των κλιματικών μας στόχων για το 2030", δήλωσε ο Fabian Hein, υπεύθυνος έργου για την πολιτική της ΕΕ στη δεξαμενή σκέψης Agora Energiewende.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης