Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

GRIT Capital: Στην πραγματικότητα, τίποτε δεν πάει καλά με την Binance - Πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα

tags :
GRIT Capital: Στην πραγματικότητα, τίποτε δεν πάει καλά με την Binance - Πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα
Η Binance έχει υποστεί ένα bank run δισεκατομμυρίων…
Στην πραγματικότητα, όλα σίγουρα δεν είναι… καλά με την Binance, υποστηρίζει η GRIT Capital.
2JIVAKG42NEDDHRVDY6IN2LDSM.jpeg
Και εξηγείται:
Πίσω στο 2019, όταν ο Sam Bankman-Fried (SBF) θεωρούνταν ακόμη παιδί θαύμα και το ανταλλακτήριο FTX ήταν σε ανοδική πορεία, η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στο κόσμο βάσει όγκου συναλλαγών, επένδυσε στη series A του πλέον ανενεργού χρηματιστηρίου κρυπτογράφησης.
Πέρυσι, αποσύρθηκε αφού ο SBF εξαγόρασε το μερίδιό του αντί 2,1 δισεκ. δολάρια.
Αυτό το ποσό των 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Binance, Changpeng «CZ» Zhao, ελήφθη μέσω ενός συνδυασμού BUSD, BNB, FTT και IOU (προφανώς, αστειευόμαστε).
Σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα, ο CZ είπε στους παρουσιαστές του CNBC «Squawk Box» ότι, στην πραγματικότητα, ένα «καλό κομμάτι» αυτής της πληρωμής ελήφθη σε FTT, το οποίο, για να μην ξεχνάμε, είναι τώρα λιγότερο πολύτιμο από ένα IOU, και αυτό μέχρι πρόσφατα, που είχαμε «ξεχάσει» FTT αξίας περίπου 580 εκατ. δολ. που είχε απομείνει στην Binance από τη συναλλαγή.
Σε κάθε περίπτωση, ο CZ θα έπρεπε να στρέψει την προσοχή του στην ανίχνευση και του τελευταίου σεντ από τα 2,1 δισεκ. δολ.
Βλέπετε, υπό το πρίσμα της πτώχευσης, οι συναλλαγές που πραγματοποίησε η FTX σε εξωτερικές οντότητες (όπως η πληρωμή 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Binance) μπορεί να θεωρηθούν δόλιες.
Με άλλα λόγια, η Binance έχει γίνει στόχος, πράγμα που σημαίνει ότι το δικαστήριο θα μπορούσε ενδεχομένως να ανατρέξει στο ιστορικό συναλλαγών και να αφαιρέσει (δηλαδή να αναγκάσει την Binance να αποπληρώσει) αυτά τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ανεξάρτητα από το αν ήταν αρχικά μεταφέρθηκε σε FTT, IOU ή… λέβα - δεν έχει σημασία.
Όταν η Becky Quick του CNBC ρώτησε τον Zhao αν η Binance θα μπορούσε να βρει τόσο μεγάλο ποσό, ο CZ ψέλισε «είμαστε οικονομικά δυνατοί». ‎
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως το περασμένο μήνα κυκλοφόρησε το proof of reserves, για να λειάνει τυχόν αντιδράσεις στην αγορά, στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX.
Λίγες ημέρες αργότερα, η λογιστική εταιρεία που βοήθησε σε αυτό, ο Όμιλος Mazars, κυριολεκτικά τράβηξε την πρίζα, τερματίζοντας τη συνεργασία και διαγράφοντας από τον ιστότοπό της το proof of liabilities του ανταλλακτηρίου.
Φυσικά, αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα εάν η Binance χρησιμοποιούσε απλώς τις υπηρεσίες μιας λογιστικής εταιρείας από τις Big 4, δηλαδή μία εκ των Deloitte, KPMG, ΕΥ, PwC.
Η CZ, ωστόσο, απάντησε ότι αυτές οι λογιστικές εταιρείες δεν συνεργάζονται ή δεν κατανοούν το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων.
Στην ίδια συνέντευξη –και χωρίς ίχνος ειρωνείας– είπε αργότερα, «Σε αυτόν τον κλάδο, όλα είναι πολύ διαφανή».
Την περασμένη εβδομάδα, μάθαμε ότι η Binance έχει υποστεί ένα bank run δισεκατομμυρίων, καθώς η δυσπιστία διογκώνεται και η αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική υγεία της εταιρείας μεγαλώνει.
Σε απάντηση, το μόνο πράγμα που έχει προσφέρει η CZ στην κοινότητα κρυπτογράφησης είναι περισσότερες κόκκινες σημαίες: αποκρουστικές απαντήσεις γεμάτες αόριστες υποσχέσεις για «εξονυχιστικούς ελέγχους» χωρίς χρονοδιαγράμματα. προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η εταιρεία είναι ισχυρή χωρίς συγκεκριμένα και επαληθεύσιμα στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του.
Όμως, οι επενδυτές, παγκοσμίως, δεν πείθονται.
Και γιατί να το κάνουν;
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ότι ακόμη και αν η Binance έχει εξασφαλίσει σωστά τα απαιτούμενα διαθέσιμα, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα εάν υπάρξει νέο bank run.
Και αυτό είναι ένα κλασικό σενάριο για τα ανταλλακτήρια, δηλαδή όλα είναι καλά… μέχρι να μην είναι.
Εάν τα stablecoins στα αποθέματα της Binance κρατηθούν, όλα θα πάνε καλά.
Εάν μπορεί να παράσχει proof of reserves, όλα θα πάνε καλά.
Αν δεν υπάρξει bank run, όλα θα πάνε καλά.
Αν μπορέσει να προσφέρει πλήρως ελεγμένα οικονομικά στοιχεία, όλα θα πάνε καλά.
Εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφασίσει να μην επιβάλει ποινικές διώξεις (κάτι στο οποίο δεν καταλήξαμε καν σε αυτό το δοκίμιο), όλα θα πάνε καλά.
Ωστόσο, κάθε μέρα που περνά χωρίς συγκεκριμένα και επαληθεύσιμα στοιχεία για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, αυτά τα «αν» γίνονται μεγαλύτερα για την Binance.
Μέχρι να συμβεί αυτό, όλα δεν… είναι καλά (και επιδεινώνονται).
Και πάλι… Ο Jim Cramer του CNBC είναι πλέον bearish για την Binance, οπότε ίσως όλα είναι πραγματικά μια χαρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης