Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall, με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη – Στο +1,49% o S&P, o Νasdaq +1,54%

tags :
Κέρδη στη Wall, με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη – Στο +1,49% o S&P, o Νasdaq +1,54%
Θετικά πρόσημα στη Wall...
Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022, με τους επενδυτές να λαμβάνουν ώθηση από τα κέρδη που παρουσίασαν κορυφαίες εταιρείες λιανικής… - γεγονός το οποίο απομακρύνει τα νέφη ανησυχίας για ύφεση- και από την καταναλωτική εμπιστοσύνη...
Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,6%, στις 33.376 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο +1,49%, στις 3.878 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηλε +1,54%, στις 10.709 μονάδες
Καταγραφή_11.JPG
Στο μεταξύ, οι μετοχές της αμερικανικής εταιρείας πώλησης αθλητικών ενδυμάτων Nike σημείωσε αύξηση 12,2%, αφού τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Επίσης, η FedEX κέρδισε 3,45%, παρά την ασθενέστερη ζήτηση και τα χαμηλότερα έσοδα τα οποία παρουσίασε για το τρίμηνο χρήσης.
Σημειώνεται πως ο γίγαντας παράδοσης πακέτων ξεπέρασε τις συναινετικές εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή ενώ δημοσίευσε μια σειρά από σχέδια μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Πάντως, με το τέλος του 2022 να πλησιάζει, και τρεις βασικοί δείκτες είναι έτοιμοι να σημειώσουν τη χειρότερη ετήσια επίδοσή τους από το 2008, σπάζοντας ένα σερί 3 ετών.
Από το κλείσιμο της Τρίτης, ο Dow έχει υποχωρήσει 9,6%.
Για τον μήνα, έχει απολέσει περίπου 5%.
Ο S&P έχει υποχωρήσει 19,82% σε ετήσια βάση και περισσότερο από 6% για τον Δεκέμβριο, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 32,58% το 2022 και περίπου 8% τον τρέχοντα μήνα.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,67% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,21%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 2,7% στα 78,26 δολ.

ενώ η τιμή του χρυσού παρέμεινε αμετάβλητη στα 1.817 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0614 δολ.

Στα μάκρο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε σε υψηλά εννέα μηνών, στο 108,3 τον Δεκέμβριο από 101,4.

Eπίσης, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 7,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 που τότε έκανε την εμφάνισή του το πρώτο κύμα της πανδημίας.  

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Άνοδο καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές υγείας και των μη απολύτως αναγκαίων καταναλωτικών προϊόντων, να στηρίζουν το ταμπλό.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 1,54%, στις 14.097 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 1,72%, στις 7.497 μονάδες.
Στις 6.580 μονάδες με άνοδο 2% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1,66%, στις 24.111 μονάδες.
Καταγραφή_10.JPG
Οι επενδυτές οδεύουν προς την εορταστική περίοδο με αισιόδοξη διάθεση, την ώρα που τα στοιχεία έδειξαν βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Οι εταιρίες των μη απολύτως αναγκαίων καταναλωτικών προϊόντων έδωσαν μεγάλη ώθηση στον STOXX 600 σήμερα, καθώς οι αισιόδοξες τριμηνιαίες πωλήσεις της Nike οδήγησαν σε άνοδο τις μετοχές των εταιριών αθλητικών ειδών, όπως της Adidas και της Puma.

Στα μάκρο, βελτιώθηκε το καταναλωτικό κλίμα της Γερμανίας, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, όπως έδειξε έρευνα του ινστιτούτου GfK την Τετάρτη.
Το ινστιτούτο ανέφερε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αυξήθηκε στο -37,8 ενόψει Ιανουαρίου από μια ελαφρώς αναθεωρημένη μέτρηση του -40,1 τον Δεκέμβριο, και πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για -38,0.
"Με την τρίτη συνεχόμενη άνοδο, το καταναλωτικό κλίμα βγαίνει σιγά-σιγά από το τέλμα.
Το φως στην άκρη του τούνελ γίνεται λίγο πιο φωτεινό", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας καταναλωτών της GfK, Rolf Buerkl.
Ωστόσο, παρά τη μικρή βελτίωση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Τον Οκτώβριο είχε σημειωθεί η χαμηλότερη μέτρηση της τελευταίας δεκαετίας, στο -42,8%.
Μια αρνητική ένδειξη υποδηλώνει πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε ετήσια βάση.
Ο Buerkl δήλωσε ότι η ανάκαμψη εξακολουθεί να βρίσκεται σε σαθρό έδαφος και θα μπορούσε να χάσει την ισορροπία της για παράδειγμα, από ένα σημαντικό άλμα στις τιμές της ενέργειας, εάν η γεωπολιτική κατάσταση επιδεινωθεί.
"Το φως στην άκρη του τούνελ θα γινόταν και πάλι πολύ γρήγορα πιο σκοτεινό, ή ακόμη και θα έσβηνε εντελώς", δήλωσε.
Και οι τρεις επιμέρους δείκτες σημείωσαν άνοδο τον Δεκέμβριο, με το μεγαλύτερο άλμα να παρατηρείται στις προσδοκίες εισοδήματος, οι οποίες αυξήθηκαν στο -43,4 από -54,3 τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν εξελιχθεί πιο συγκρατημένα τις τελευταίες εβδομάδες και ξεκινά η εφάπαξ πληρωμή για την ανακούφιση των νοικοκυριών από το φυσικό αέριο τον Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης