Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η υποκρισία της Δύσης: Πολωνία - Γερμανία ζήτησαν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο - Ο χάρτης που δείχνει την επιβολή Putin

Η υποκρισία της Δύσης: Πολωνία - Γερμανία ζήτησαν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο - Ο χάρτης που δείχνει την επιβολή Putin
Ρωσικές πηγές είχαν ήδη αναφέρει τον Νοέμβριο ότι το μεγαλύτερο πολωνικό διυλιστήριο πετρελαίου Orlen είχε συμφωνήσει με την Transneft να προμηθεύσει 3 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το επόμενο έτος μέσω Ντρούζμπα
Στις 20 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας μεταφοράς αγωγών Transneft ισχυρίστηκε ότι η Γερμανία και η Πολωνία είχαν υποβάλει αιτήσεις για την άντληση ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζμπα το 2023.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, η Βαρσοβία αναμένει να παραλάβει 360 χιλιάδες τόνους πετρελαίου τον Δεκέμβριο του 2022 και θα αντλήσει 3 εκατομμύρια τόνους περισσότερους.
Με τη σειρά της, η Γερμανία έχει επίσης υποβάλει αίτηση για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αλλά ο όγκος των προμηθειών δεν αποκαλύφθηκε.
Τον Νοέμβριο, οι πολωνικές αρχές δήλωσαν ότι σκόπευαν να σταματήσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου έως τα τέλη του 2022.
Η Πολωνία κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της να επιβάλουν κυρώσεις κατά της βόρειας γραμμής του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα σε μια προσπάθεια να αποκτήσει νομική βάση για τον τερματισμό των υφιστάμενων συμβάσεων με τη Ρωσία χωρίς κυρώσεις.

Έπεσαν οι υπογραφές 

Το μεγαλύτερο πολωνικό διυλιστήριο πετρελαίου Orlen υπέγραψε συμβόλαιο με την Transneft για 200 χιλιάδες τόνους πετρελαίου το μήνα, το οποίο λήγει τον Δεκέμβριο του 2024.
Η Πολωνία ζητούσε τη γερμανική υποστήριξη για τις κυρώσεις της ΕΕ στο Πολωνο-Γερμανικό τμήμα του αγωγού Ντρούζμπα, έτσι ώστε η Βαρσοβία να μπορέσει να εγκαταλείψει μια συμφωνία αγοράς ρωσικού πετρελαίου το επόμενο έτος χωρίς να πληρώσει πρόστιμα.
Την 1η Δεκεμβρίου, η Γερμανία και η Πολωνία υπέγραψαν κοινή δήλωση για την αμοιβαία υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας του εφοδιασμού με πετρέλαιο.
Το καλοκαίρι, η Γερμανία ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσει τις αγορές της από τις 31 Δεκεμβρίου.

Oil-and-gas-infrastructure-of-eastern-Europe.jpg
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί Πολωνών και Γερμανών αξιωματούχων δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ρωσικές πηγές είχαν ήδη αναφέρει τον Νοέμβριο ότι το μεγαλύτερο πολωνικό διυλιστήριο πετρελαίου Orlen είχε συμφωνήσει με την Transneft να προμηθεύσει 3 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το επόμενο έτος μέσω Ντρούζμπα.
Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας επιβεβαίωσε ότι είχαν λάβει τις αιτήσεις από την πολωνική πλευρά.
Στις 5 Δεκεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες απαγόρευσαν την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ δια θαλάσσης.
Το εμπάργκο δεν ισχύει για το αργό πετρέλαιο, το οποίο προμηθεύεται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης