Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Στο μικροσκόπιο των αρχών παγκοσμίως η Binance μετά το bank run – Tα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές

tags :
Στο μικροσκόπιο των αρχών παγκοσμίως η Binance μετά το bank run – Tα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές
Βank run στην Binance…
Σχετικά Άρθρα
Δισεκατομμύρια δολάρια απέσυραν oι πελάτες του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο Binance, στη σκιά του κλίματος αμφισβήτησης που προκάλεσε η κατάρρευση η εταιρεία του άλλοτε wunderkind του οικοσυστήματος, Sam Bankman Fried, η FTX.
Οι τρομοκρατημένοι χρήστες βρίσκονται σε εγρήγορση για σημάδια που μπορεί να δείξουν άλλη μία… καταστροφή.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν ότι μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται ρωγμές στο ανταλλακτήριο της Binance.
Ακολουθούν 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το τι συμβαίνει στο Binance και γιατί αναρωτιέται η κοινότητα κρυπτογράφησης.

Υπάρχει ανησυχία για τα κεφάλαια των πελατών που κατέχει η Binance: Αφού η χρεοκοπία της FTX έδειξε ότι τα ταμεία της ήταν γυμνά, οι εταιρείες κρυπτογράφησης δέχθηκαν πιέσεις να δείξουν ότι τα κεφάλαια των πελατών τους ήταν ασφαλή και ότι μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις αν υπάρξουν μαζικές αναλήψεις.
Επιπλέον, το Reuters ανέφερε ότι ο Bankman-Fried της FTX μετέφερε αθόρυβα τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια χρηστών στην αδελφή εμπορική εταιρεία Alameda Research, αφού υπέστη ζημίες.

Η Binance προσπάθησε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις δικές της επιχειρήσεις λαμβάνοντας μια αναφορά "proof of reserves".
Συγκεκριμένα, επιστράτευσε την λογιστική εταιρεία Mazars για να επαληθεύσει τις συμμετοχές της, για να διαβεβαιώσει τους πελάτες της ότι τα κεφάλαιά τους βρίσκονται ακόμα στους λογαριασμούς τους…
Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες και άλλοι είπαν ότι οι χρήστες της πλατφόρμας δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με την έκθεση της Mazars.
Παρόλο που πρότεινε ότι η κατάσταση της Binance ήταν σταθερή, έδειξε επίσης ότι οι υποχρεώσεις σε όρους bitcoin ήταν 245 εκατομμύρια δολάρια μεγαλύτερες από τα περιουσιακά στοιχεία που είχε στη διάθεσή της, ανέφερε η WSJ.
Σχεδόν τα μισά από τα αποθεματικά των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας βρίσκονται στο δικό της stablecoin BUSD και στο εγγενές νομισματικό νόμισμα binance (BNB), σύμφωνα με το Bloomberg.
Ως αποτέλεσμα, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, η λογιστική εταιρεία ανέστειλε τη συνεργασία της με την Binance και άλλους πελάτες κρυπτογράφησης «λόγω ανησυχιών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι αναφορές γίνονται κατανοητές από το κοινό», ανέφερε η FT.

Οι πελάτες άντλησαν κεφάλαια 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μία ημέρα: Η Binance έχει «βιώσει» μεγάλες αναλήψεις τις τελευταίες ημέρες, λόγω ερωτημάτων σχετικά με τα αποθέματά της και μια έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Εν τω μεταξύ, η σύλληψη του ιδρυτή της FTX, Bankman-Fried, διάβρωσε περαιτέρω την εμπιστοσύνη στα κρυπτονομίσματα.
Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, η Binance κατέγραψε τις υψηλότερες ημερήσιες αναλήψεις της από τον Ιούνιο, με καθαρές εκροές 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του Nansen.
Ως εκ τούτου, το ανταλλακτήριο αναγκάστηκε να παγώσει προσωρινά τις αναλήψεις USD Coin ενώ τα stablecoin του.
Μόλις πριν από έναν μήνα, ο γίγαντας των κρυπτονομισμάτων κατείχε 69,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία σε δημόσια πορτοφόλια, σύμφωνα με τον Nansen.
Αυτό το νούμερο είναι τώρα 54,7 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των μεγάλων αναλήψεων και της διακύμανσης των τιμών.
Έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Binance για ξέπλυμα χρήματος: Λάδι στη φωτιά έριξαν οι αναφορές ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά την Binance.
Οι εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ποινικές διώξεις κατά του ιδρυτή της Changpeng Zhao και άλλων στελεχών, σύμφωνα με το Reuters.
Το Reuters υπολόγισε ότι η Binanc επεξεργάστηκε πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε παράνομες πληρωμές το 2022 και είπε ότι προσπάθησε να αποφύγει τις ρυθμιστικές αρχές, κάτι που αμφισβήτησε ο γίγαντας των κρυπτονομισμάτων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance "CZ" δεν ανησυχεί και λέει ότι είναι κανονικά: Ο Zhao, κοινώς γνωστός ως "CZ", έχει διπλασιάσει τις προσπάθειες για να λειάνει τις ανησυχίες των πελατών για τη ρευστότητα της Binance.
"Οι χρήστες μπορούν να αποσύρουν το 100% των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στο Binance.
Δεν θα έχουμε πρόβλημα", δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη.
"Οι επιχειρήσεις κρυπτογράφησης πρέπει να διατηρούν τα περιουσιακά στοιχεία των χρηστών, και αυτό κάνουμε".
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Zhao χαρακτήρισε τις μεγάλες εκροές από το χρηματιστήριο ως "business as usual".
Και αφού η Binance ήρε το πάγωμά της σε αναλήψεις USDC, χαιρέτισε τα γεγονότα ως «stress test» για την οικοδόμηση αξιοπιστίας της ανθεκτικότητας του χρηματιστηρίου.

«Ανώμαλος» δρόμος μπροστά: Ενώ ο Zhao υποβάθμισε τις ανησυχίες, τα προβλήματα παραμένουν.
Ο δισεκατομμυριούχος είπε στο προσωπικό ότι τα προβλήματα της FTX έχουν θέσει «δύσκολα ερωτήματα» στην Binance, η οποία πρέπει να ξεπεράσει μια κρίση εμπιστοσύνης.
«Ενώ αναμένουμε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ανώμαλοι, θα ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο – και θα γίνουμε πιο δυνατοί γιατί το περάσαμε», είπε σε ένα σημείωμα που είδε το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης