Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall, με το βλέμμα στην ύφεση – Στο -1% ο S&P 500, o Νasdaq -1,5%

Απώλειες στη Wall, με το βλέμμα στην ύφεση – Στο -1% ο S&P 500, o Νasdaq -1,5%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall...
Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να σταθμίζουν την πιθανότητα ύφεσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,5%, στις 32.757 μονάδες
Ο δείκτης, S&P 500 υποχώρησε -0,9%, στις 3.817 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση -1,5%, στις 10.546 μονάδες
Καταγραφή_6.JPG
Ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 3,58% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,24%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 1,9% στα 75,68 δολ.

ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.797 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0607 δολ.

Η προσπάθεια τιθάσευσης των πληθωριστικών πιέσεων εκ μέρους της Federal Reserve, ανεβάζοντας τα επιτόκια και το 2023 και συνεχίζοντας την ποσοτική σύσφιξη, ενισχύει τους φόβους για ύφεση.
Σημειώνεται πως η ομοσπονδιακή τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή της για το μέγιστο επιτόκιο, στο 5,1%.
«Καθώς πλησιάζουμε προς τα τέλη Δεκεμβρίου, οι επενδυτές περιμένουν το Ράλι του Άγιου Βασίλη μάταια, με τις μετοχές να υποχωρούν» δήλωσε ο Chris Larkin, διευθύνων σύμβουλος διαπραγμάτευσης της Morgan Stanley.
«Τα δεδομένα που δείχνουν ψύξη του πληθωρισμού μπορεί να έδωσαν στην αγορά μια βραχύβια ώθηση, αλλά η Fed προσγείωσε τους επενδυτές».
Εν προκειμένω, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα εταιρικά κέρδη, με τις FedEX και Nike να παίρνουν τη σκυτάλη…
«Τα επιτόκια και ο πληθωρισμός μπορεί να έχουν κορυφωθεί, αλλά η κερδοφορία είναι βασικό ζήτημα - μια πραγματικότητα που πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να υποτιμάται αλλά δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί» έγραψε ο Michael Wilson, αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σε χαμηλό άνω των 10 ετών υποχώρησε ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 31 μονάδες από 33 τον προηγούμενο μήνα.

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές...

Ανέκαμψαν από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη βελτίωση του δείκτη Ifo επιχειρηματικού κλίματος να στηρίζει το θετικό κλίμα.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,36%, στις 13.942 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,4%, στις 7.361 μονάδες.
Στις 6.473 μονάδες με άνοδο 0,32% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,5% στις 23.683 μονάδες.

Στα μάκρο, η εμπιστοσύνη των γερμανικών επιχειρήσεων βελτιώθηκε απροσδόκητα σημαντικά τον Δεκέμβριο, καθώς υποχώρησε ο κίνδυνος του δελτίου φυσικού αερίου και συνέχισαν να αμβλύνονται οι εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Το ερευνητικό ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 88,6 από το αναθεωρημένο προς τα πάνω 86,4 του Νοεμβρίου, με τους δύο επιμέρους δείκτες να αυξάνονται.
Ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στο 83,2 από το χαμηλό διετίας 80,2, ενώ η εκτίμηση των τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στο 94,4 από 93,2.
"Οι γερμανικές επιχειρήσεις εισέρχονται στην περίοδο των διακοπών με μια αίσθηση ελπίδας", σημειώνει το Ifo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης