Τελευταία Νέα
Διεθνή

Great Reset: Φουντώνουν οι ανησυχίες για το 2023 και την παγκόσμια οικονομική κρίση - Στο ζενίθ ο πληθωρισμός, ζόφος η ακρίβεια

Great Reset: Φουντώνουν οι ανησυχίες για το 2023 και την παγκόσμια οικονομική κρίση - Στο ζενίθ ο πληθωρισμός, ζόφος η ακρίβεια
Ο Basse πιστεύει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά στις αρχές του επόμενου έτους
Σχετικά Άρθρα
Και ενώ οι γαλακτοπαραγωγοί είναι καθησυχασμένοι εν μέρει κάνοντας λόγο για μια ισχυρή οικονομική χρονιά, οι ανησυχίες για το κόστος εργασίας και ζωοτροφών εντείνονται ενώ στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων μπαίνει το 2023 στις ΗΠΑ.
Ένα σημαντικό, αισιόδοξο σημείο για το 2022 είναι η εγχώρια ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία βρίσκεται σε ρυθμό ρεκόρ.
Κατά τη διάρκεια του Farm Journal's Milk Business Conference (MBC) αυτή την εβδομάδα στο Λας Βέγκας, ήταν ξεκάθαρο ότι τώρα τίθεται το ερώτημα εάν ο πληθωρισμός και οι υψηλότερες τιμές γαλακτοκομικών προϊόντων στο κατάστημα θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των καταναλωτών για αγορές το 2023.
«Νομίζω ότι το κόστος των πάντων και φυσικά, τα προβλήματα με το νερό είναι τεράστια στην Καλιφόρνια», λέει η Arlene Vander Eyk, γαλακτοπαραγωγός στο Pixley της Καλιφόρνια.
Δεν είναι μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα που βλέπουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού.
Οι γαλακτοπαραγωγοί από όλη τη χώρα βυθίζονται στην πραγματικότητα των υψηλότερων τιμών των ζωοτροφών, των τιμών των εισροών και του πληθωρισμού σε όλους τους τομείς.
«Ο πληθωρισμός έφτασε στο ζενίθ, το έκανε τον Μάρτιο. Τώρα πέφτει», λέει ο Dan Basse, πρόεδρος της AgResource Company.
«Το ερώτημα είναι, πως θα επηρεάσει το 2023; Και ποιος θα είναι ο νέος ρυθμός πληθωρισμού;».

Τα στοιχεία από τον πληθωρισμό 

Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν κάπου γύρω στο 1,4%. Τώρα πιστεύουμε ότι είναι πιο κοντά στο 3% με 3,5%, που σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα».
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυτή την εβδομάδα έδειξε θετικό πρόσημο και ο ρυθμός πληθωρισμού επιβραδύνεται. Στους 12 μήνες έως τον Νοέμβριο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 7,1%, που ήταν η μικρότερη άνοδος από τον Δεκέμβριο του 2021 και ακολούθησε άνοδο 7,7% τον Οκτώβριο.
Ο ετήσιος ΔΤΚ κορυφώθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 1981.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed. Και καθώς η Fed αποφασίζει για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το 2023, ο Basse το αποκαλεί «Μεγάλη Επαναφορά», γεγονός που κοστίζει στους αγρότες περισσότερα χρήματα.
«Αν κοιτάξετε τα δεδομένα της έβδομης περιφέρειας για την Fed του Κάνσας Σίτι, αυτές είναι οι μεγάλες αγροτικές πολιτείες καθώς και σε άλλες πολιτείες, που τώρα εξετάζουν το λειτουργικό κόστος δανείου περίπου 6,8%,» λέει ο Basse.
«Αν χρειάστηκε να δανειστείς χρήματα για να αγοράσεις γεωργική γη, το ποσοστό άγγιξε περίπου το 6,5%. Αυτό είναι περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σχέση με πέρυσι. Και έτσι, όποιο κι αν ήταν το κόστος των επιτοκίων σας πέρυσι, τώρα θα είναι διπλάσιο».
Ο Basse πιστεύει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά στις αρχές του επόμενου έτους.
Με την αύξηση των επιτοκίων της Fed αυτή την εβδομάδα, πιστεύει ότι θα μπορούσαν να έρθουν άλλες δύο το 2023.
«Το Great Reset συμβαίνει εκεί όπου τα επιτόκια αυξάνονται», λέει ο Basse.
«Υπάρχει μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που ονομάζεται μετρητά. Και καθώς προσβλέπουμε στο μέλλον, νομίζω ότι το Great Reset θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ανάκληση περιουσιακών στοιχείων, όχι τόσο αγροτική γη αλλά μετοχές και πολλά άλλα πράγματα και οι αγρότες πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», λέει ο Basse.
Ο ανταποκριτής του Farm Journal στην Ουάσιγκτον, Jim Wiesemeyer, λέει ότι ανησυχεί περισσότερο για το 2024 παρά για το 2023 όσον αφορά τη μεγάλη οικονομική επαναφορά και τον αντίκτυπο στη γεωργία.
«Αργότερα το 2023, νομίζω ότι θα δείτε κάποιες από τις πιέσεις να ξεκινούν, επειδή, καθώς η μεταφορά από σχετικά σταθερές τιμές, αυτό το περασμένο έτος εξελίχθηκε και ορισμένες από αυτές τις ad hoc πληρωμές. Οπότε ναι, το 2024 θα μπορούσε να έχει περισσότερες στιγμές κρίσης», υποστηρίζει ο Wiesemeyer.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης