Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz (Γερμανία): Πρέπει να διατηρηθούν οι δίαυλοι διαλόγου με τη Ρωσία, αλλιώς η ειρήνευση θα είναι αδύνατη

Scholz (Γερμανία): Πρέπει να διατηρηθούν οι δίαυλοι διαλόγου με τη Ρωσία, αλλιώς η ειρήνευση θα είναι αδύνατη
O Γερμανός Καγκελάριος παραδέχθηκε ότι μετά το τέλος της σύγκρουσης, αναγκαστικά θα αποκατασταθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υπέρ της ανάγκης διατήρησης του διαλόγου με τη Μόσχα.
«Είναι σημαντικό, παρά τις σοβαρές διαφωνίες, να μην επιτρέψουμε να κοπεί το νήμα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία», τόνισε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022.
Η καγκελάριος πρόσθεσε επίσης ότι «αν δεν μιλήσουμε», η επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία «θα γίνει ακόμη πιο απίθανη».
Ταυτόχρονα, ο Scholz δεν έδωσε άμεση απάντηση στην ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού στη Μόσχα το 2023, σημειώνοντας μόνο ότι είναι απαραίτητο να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της σύγκρουσης και να προστατεύσει την ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Παραδέχτηκε επίσης ότι μακροπρόθεσμα, μετά το τέλος της ειδικής επιχείρησης, η αλληλεπίδραση με τη Ρωσία θα καταστεί ξανά δυνατή, αλλά τόνισε ότι τώρα δεν είναι η ώρα για κάτι τέτοιο.
Μιλώντας για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία σε περίπτωση ειρηνικής διευθέτησης, o καγκελάριος σημείωσε ότι το περιεχόμενό τους παραμένει ένα δύσκολο ζήτημα, η απάντηση στο οποίο πρέπει να ληφθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Volodymyr Zelensky, μετά από δημοσιεύματα των δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι το Κίεβο ωθείται σε διάλογο με τη Ρωσία, κατονόμασε τους όρους της Ουκρανίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, σεβασμό του Χάρτη του ΟΗΕ , αποζημίωση για όλες τις απώλειες, τιμωρία κάθε εγκληματία πολέμου και εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί».
Την ίδια ώρα, νωρίτερα ο Zelensky υπέγραψε διάταγμα για την αδυναμία διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο δεν θα συμμετάσχει σε διάλογο με τη Μόσχα όσο ο Putin είναι στην εξουσία.
Όπως σημείωσε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, η Μόσχα έλεγε πάντα ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, εάν το Κίεβο ωριμάσει, τότε οι προσπάθειες διαμεσολάβησης όσων τις προσφέρουν θα είναι περιζήτητες.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου Dmitry Peskov τόνισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί και δεν θέλει να διαπραγματευτεί, «ανάλογα, οι στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πραγματοποιηθούν μέσω της συνέχισης μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης