Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Σταθερό στο 7,5% το βασικό επιτόκιο - Προειδοποίηση για τον πληθωρισμό

Ρωσία: Σταθερό στο 7,5% το βασικό επιτόκιο - Προειδοποίηση για τον πληθωρισμό
Στην ανακοίνωσή της, η Τράπεζα ανέφερε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται επί του παρόντος με «μέτριο ρυθμό», ενώ η καταναλωτική ζήτηση είναι «υποτονική»
Σχετικά Άρθρα
Σταθερό στο 7,5% διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας το βασικό της επιτόκιο, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι αυξάνονται.
Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει μειώσει τα επιτόκια έξι φορές μέχρι στιγμής φέτος. Το βασικό επιτόκιο διατηρήθηκε σταθερό στο 7,5% τον Οκτώβριο, έπειτα από μείωση του Σεπτεμβρίου κατά 50 μονάδες βάσης, από 8% προηγουμένως. Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε για τελευταία φορά τα επιτόκια στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία - ανεβάζοντας τότε το βασικό επιτόκιο από το 9,5% στο 20%.
Στην ανακοίνωσή της, η Τράπεζα ανέφερε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται επί του παρόντος με «μέτριο ρυθμό», ενώ η καταναλωτική ζήτηση είναι «υποτονική».
«Οι πληθωριστικές προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ουσιαστικά αμετάβλητες, παραμένουν αυξημένες. Ταυτόχρονα, οι φιλοπληθωριστικοί κίνδυνοι είναι αυξημένοι και υπερισχύουν έναντι των αποπληθωριστικών κινδύνων», ανέφερε η Τράπεζα. «Αυτό είναι αποτέλεσμα των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων από την αγορά εργασίας, της επιδείνωσης των συνθηκών στο εξωτερικό εμπόριο και της ηπιότερης δημοσιονομικής πολιτικής».
Ο ρωσικός ετήσιος πληθωρισμός εκτιμήθηκε στο 12,7% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας, πολύ πάνω από τον στόχο του 4%. Οι προβλέψεις της ίδιας Τράπεζας προβλέπουν τώρα μείωση του ετήσιου πληθωρισμού μεταξύ 5% και 7% το 2023, προτού επιστρέψει στον στόχο το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης