Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σόκαρε και πάλι τη Wall Street ο Elon Musk - Πούλησε 3,6 δισ. δολάρια ή 22 εκατ. μετοχές της Tesla σε 3 μέρες

Σόκαρε και πάλι τη Wall Street ο Elon Musk - Πούλησε 3,6 δισ. δολάρια ή 22 εκατ. μετοχές της Tesla σε 3 μέρες
Η περιουσία του Musk έχει μειωθεί κατά 109,4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος
Η "κατακύλα" της μετοχής της Tesla δεν έχει τέλος, ειδικά μάλιστα μετά την είδηση ότι ο ιδρυτής και επικεφαλής της Elon Musk συνέχισε να πουλάει μετοχές της, επιθετικά μάλιστα τις τελευταίες ημέρες.
Ο ίδιος ο Musk αποκαλείται πλέον ένας από τους πωλητές-φάλαινες, καθώς μέσα σε λίγες μόλις ημέρες αφότου έχασε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο από τον Γάλλο μεγιστάνα Bernard Arnault - κατέθεσε αργά την Τετάρτη το έντυπο 4 που δείχνει ότι πούλησε σχεδόν 22 εκατομμύρια μετοχές, ή περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, της μετοχής Tesla μεταξύ 12 και 14 Νοεμβρίου.
Οι πωλήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε τιμές μεταξύ 176,702 και 156,14 δολαρίων, μείωσαν τις συνολικές συμμετοχές του Musk στην Tesla από 445,617 εκατομμύρια σε 423,622 εκατομμύρια, δηλαδή κατά 21,995 εκατομμύρια μετοχές.
Οι πρόσφατες πωλήσεις του Musk θα μειώσουν το μερίδιό του στην εταιρεία σε περίπου 13%- παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με μεγάλη διαφορά.
Η καθαρή αξία του Musk ήταν 160,9 δισεκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο της Τετάρτης, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Η περιουσία του έχει μειωθεί κατά 109,4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Δεν είναι η μόνη πώληση

Ο Musk δεν άρχισε τώρα τη μείωση του ποσοστού του στην Tesla.
Πριν από ένα μήνα, κατά τη διάρκεια ενός τετραημέρου από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου, ο Elon Musk πούλησε 19,5 εκατομμύρια μετοχές ή περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχές Tesla.
Οι συνολικές πωλήσεις φτάνουν τα 39 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που η μετοχή της εταιρείας κορύφωσε τον Νοέμβριο του 2021.
Η Tesla, που εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο βάσει αξίας, έχει χάσει περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από αυτό το ιστορικό υψηλό.

Γιατί πουλάει ο Musk;

Δεν είναι σαφές τι ώθησε τον Musk να πουλήσει επιπλέον μετοχές της Tesla και η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού από την WSJ, αλλά την Τρίτη, σε κάτι που μπορεί να αποτελούσε πρόγευση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, ο Musk έγραψε στο Twitter: "Με κίνδυνο να δηλώσω το προφανές, προσέξτε το χρέος σε ταραχώδεις μακροοικονομικές συνθήκες, ειδικά όταν η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια".
Ο Musk, φυσικά, έχει πολλά χρέη από την εξαγορά του Twitter τον Οκτώβριο.
Ενώ παρείχε 33,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια για να πληρώσει τη συμφωνία, το Twitter ανέλαβε επίσης περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος ως μέρος της εξαγοράς, με την οποία η εταιρεία έγινε ιδιωτική.
Σύμφωνα με αναφορές του Bloomberg, οι τράπεζες που έχουν αναλάβει το χρέος και δεν μπορούν να το πουλήσουν σε πρόθυμους αγοραστές, προσφέρθηκαν να μειώσουν το επιτόκιο σε ορισμένες από τις πιο ακριβές δόσεις, αν ο Musk είναι πρόθυμος να ανταλλάξει το χρέος του Twitter με ένα προσωπικό δάνειο περιθωρίου.
Ο Musk προσπαθούσε επί μήνες να απεμπλακεί από τη συμφωνία με το Twitter, αλλά απέτυχε.
Για να συγκεντρώσει αρκετά μετρητά για την αγορά, πούλησε πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Tesla - περίπου 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο και στη συνέχεια άλλα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο.
Τον Νοέμβριο, αφού ορκίστηκε ότι είχε τελειώσει με τις πωλήσεις, πούλησε άλλα 3,95 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συμμετοχή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης