Τελευταία Νέα
Πολιτική

Qatargate: Υπό κράτηση η Εύα Καϊλή, στις 22/12 η απόφαση – Ομολόγησε ο Giorgi - Γιατί ζητούν παραίτηση Σχοινά

Qatargate: Υπό κράτηση η Εύα Καϊλή, στις 22/12 η απόφαση – Ομολόγησε ο Giorgi - Γιατί ζητούν παραίτηση Σχοινά
Ο τέταρτος συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο του να φορά ηλεκτρονικό βραχιολάκι
Σχετικά Άρθρα
(upd) Υπό κράτηση παραμένει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία ζήτησε και πήρε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου προκειμένου να απολογηθεί για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συνταράξει έως σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το περίφημο Qatar Gate.
Πρόκειται για μια στάση και μια στρατηγική που επί της ουσίας τη διαφοροποιεί από τους τρεις άλλους συλληφθέντες για την ίδια υπόθεση που – μέχρι στιγμής – έχει οδηγήσει τις βελγικές αρχές στην κατάσχεση πάνω από 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση το βασικό ερώτημα είναι τι άλλο θα αποκαλύψει η έρευνα και ποιοι άλλοι θα αποδειχθεί ότι είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε όλο τον ευρωπαϊκό Τύπο εκτιμάται πως οι τέσσερις πρώτοι συλληφθέντες δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κορυφή του παγόβουνου και ότι από πίσω βρίσκονται πολύ πιο ηχηρά πολιτικά ονόματα.

Δύο προφυλακιστέοι, ένας με «βραχιολάκι»

Πράγματι ο σύντροφος της Francesco Giorgi και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Antonio Panzeri που θεωρείται και ο εγκέφαλος του κυκλώματος κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ ο τέταρτος συλληφθείς, ο Niccolò Figà Talamanca αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (ηλεκτρονικό «βραχιολάκι»).
Η εισαγγελία ανακοίνωσε πως η κα.Καϊλή δεν ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, καθώς ζήτησε αναβολή και πλέον θα εμφανιστεί του προδικαστικού Συμβουλίου στις 22 Δεκεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι η κα.Καϊλή παραμένει στις φυλακές Haren.

Δηλώνει αθώα

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, μέσω του δικηγόρου της στην Ελλάδα, Μ. Δημητρακόπουλου, δηλώνει αθώα, ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση χρηματισμού, ότι δεν έχει προωθήσει καμία δική της ατζέντα και δεν έχει εξυπηρετήσει κανένα συμφέρον του Κατάρ αλλά ότι έκανε ήταν σε πλήρη συνεννόηση και σε γνώση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola ενώ όσον αφορά τα χρήματα, έχει αφήσει σαφείς υπαινιγμούς ότι η ευθύνη μάλλον βαρύνει το σύντροφο της.

Δείχνει το σύντροφο της για τα χρήματα

Άλλωστε ο κ.Δημητρακόπουλος έχει επισημάνει πολλές φορές πως τα χρήματα που βρέθηκαν τόσο στο σπίτι της όσο και στη βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της, δεν ήταν δικά της, «δείχνοντας» το σύντροφο της, Francesco Giorgi.
«Δεν φέρεται να έχει κάποια εμπλοκή με τα χρήματα που βρέθηκαν, εκτός από το ότι η ίδια ήταν στο σπίτι στο οποίο βρέθηκαν χρήματα.
Η πολύμηνη παρακολούθηση δείχνει ότι δεν φέρεται αν έχει σχέση με τα χρήματα ή ότι είχε ύποπτες συνομιλίες».
Τα χρήματα δεν είναι δικά της, ανήκουν σε πρόσωπο εκτός της οικογένειας της κας. Καϊλή και τα μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο για να τα παραλάβει ο πραγματικός κάτοχος τους.
Τα χρήματα αυτά, τις 600.000 ευρώ, έπρεπε να τα παραδώσει ο σύντροφος της κας. Καϊλή στον πραγματικό κάτοχο τους.
Ο σύντροφος της ήταν αυτός που έφερε τα χρήματα στο σπίτι» είπε σε σημερινές του δηλώσεις ο κ.Δημητρακόπουλος.

Ομολόγησε την ενοχή του ο Giorgi: Αφήστε την Εύα

Ο Giorgi φέρεται να είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμος με τις βελγικές αρχές και να έχει επιβεβαιώσει πολλά από τα ευρήματα και τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα της έρευνας.
Μάλιστα, δημοσιεύματα τον φέρουν να έχει ομολογήσει την εμπλοκή του, καθώς φέρεται να έχει υποστηρίξει πως υπήρξε μέλος μιας οργάνωσης που είχε επαφές τόσο με το Μαρόκο όσο και με το Κατάρ με στόχο την παρέμβαση στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ενώ έχει ζητήσει να αφήσουν ελεύθερη την Εύα Καϊλή.
Βάσει πληροφοριών ο Giorgi έχει επιβεβαιώσει πως ο Panzeri ήταν ο εγκέφαλος.
Δημοσίευμα της ιταλικής Corriere della Sera αναφέρει πως ο Giorgi αναφέρθηκε εκτενώς στη δράση της ΜΚΟ Fight Impunity, την οποία είχε δημιουργήσει ο Panzeri.
Βάσει των ιταλικών ΜΜΕ, «είναι πιθανό από την συγκεκριμένη ΜΚΟ, να πέρασαν χρήματα που ενδέχεται να κατέληξαν στην Καϊλή ή σε άλλα πρόσωπα» καθώς η «Fight Ιmpunity ήταν η οδός που είχε επιλεγεί για δοσοληψίες χρημάτων».
O Giorgi φέρεται να έχει ομολογήσει πως ο ρόλος του στην οργάνωση ήταν να διαχειρίζεται τα χρήματα, ενώ στο κάδρο έχει βάλει επίσης τον Βέλγο ευρωβουλευτή, Marc Tarabella και τον Ιταλό, Andrea Cozzolino.

Οι έρευνες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι βελγικές αρχές – συγκεκριμένα η υπηρεσία πληροφοριών - είχαν βάλει στο στόχαστρο τους τον Panzeri ήδη από το 2021.
Τον θεωρούσαν ύποπτο για διασυνδέσεις με τρίτη χώρα και ότι είχε ως στόχο να επηρεάσει τη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών του Βελγίου και της ΕΕ, να αναπτυχθούν δηλαδή σχέσεις ανάμεσα σε ευρωβουλευτές και στο Κατάρ ώστε να γίνονται φιλικές δηλώσεις ή ακόμα και νομοθετικές πράξεις υπέρ του Κατάρ.
Τον Ιούλιο του 2022 είχε συγκεντρωθεί κρίσιμο αποδεικτικό υλικό, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η αστυνομία και η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς.
Πληροφορίες της ιταλικής La Repubblica αναφέρουν πως οι Βέλγοι περίμεναν να βρουν περισσότερα χρήματα στο σπίτι του Panzeri, κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει πως ήδη έχουν δοθεί αρκετά χρήματα και σε άλλους.
Κατά τη La Repubblica, το ενδιαφέρον στρέφεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Fight Impunity.

Ξετυλίγεται το κουβάρι

Πάντως η βασική αίσθηση είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή των αποκαλύψεων, με πολλούς γνώστες να υποστηρίζουν πως έρχονται εντυπωσιακές αποκαλύψεις.
Ολοένα και περισσότεροι εκτιμούν πως οι τέσσερις συλληφθέντες είναι απλά η κορφή του παγόβουνου, ενώ στο μικροσκόπιο του Τύπου αρχίζουν να μπαίνουν κάθε είδους δηλώσεις ή κινήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το Κατάρ..
Είναι ενδεικτικό άλλωστε το πρόσφατο δημοσίευμα του Politico, το οποίο έβαζε στο στόχαστρο του ακόμα και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής Μαργαρίτη Σχοινά με αφορμή τόσο την παρουσία του στο Μουντιάλ του Κατάρ όσο και για αναρτήσεις του στο twitter σχετικά με τη «σημαντική και απτή πρόοδο του στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με το Politico, ο Έλληνας αντιπρόεδρος είχε κεντρική συμμετοχή στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί την άρση των απαιτήσεων για την έκδοση βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ τον Απρίλιο, η οποία θα καταργούσε τη βίζα για τους Καταριανούς που ταξιδεύουν στην ΕΕ για έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών - είτε για επαγγελματικούς, τουριστικούς ή οικογενειακούς λόγους.
Τελικά η ψηφοφορία δεν έγινε ποτέ λόγω των αποκαλύψεων.
Σημειώνεται πως την παραίτηση Σχοινά έχει ζητήσει ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος.

Follow the money

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας L’ Echo, οι αρχές του Βελγίου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα χαρτονομίσματα που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Όπως αναφέρεται, τα χαρτονομίσματα αυτά - σε μεγάλο ποσοστό τους -, είχαν τυπωθεί πρόσφατα και κάποια από αυτά είχαν εκδοθεί στο Βέλγιο.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα, καθώς εάν οι Αρχές γνωρίζουν πού εκδόθηκαν τα χαρτονομίσματα, θα είναι εύκολο να βρουν την τράπεζα από την οποία έγινε η ανάληψη του και ως εκ τούτου και τον τραπεζικό λογαριασμό και την ταυτότητα του ατόμου που έκανε την ανάληψη.
Επιπλέον, αναφέρεται πως θα αναλυθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα από τα χαρτονομίσματα και θα γίνει σύγκρισή τους με εκείνα των κατηγορουμένων ή άλλων προσώπων που ανακρίθηκαν.
Πρόκειται για μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα πάρει αρκετές εβδομάδες.

Ομόφωνη καθαίρεση

Υπενθυμίζεται πως την ομόφωνη καθαίρεση της κας. Καϊλή αποφάσισε την Τρίτη 13/12 η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απόφαση που επικύρωσαν με την ψήφο τους και οι Ευρωβουλευτές.
Συνολικά, οι ευρωβουλευτές με 625 ψήφους υπέρ, μια και κατά και δύο αποχές ψήφισαν υπέρ της πρόωρης παύσης της κας. Καϊλής από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία ωστόσο διατηρεί την έδρα της ως ευρωβουλευτής.

Η ΕΕ προσπαθεί να «θάψει» το Qatargate - Μεγάλα συμφέροντα με το Κατάρ

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola έφτασε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρωί της Πέμπτης μπροστά σε μια θάλασσα από κάμερες, καθώς τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να καταγράφουν το χρονικό των καταγγελιών που πλανώνται γύρω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το σκάνδαλο διαφθοράς που εμπλέκει Κατάρ και Μαρόκο.
Όπως μεταδίδει το Politico, η Metsola θα ενημερώσει τους 27 εθνικούς ηγέτες της ΕΕ για τις ανησυχητικές λεπτομέρειες που έχουν προκαλέσει τη σύλληψη της Εύας Καϊλή
Αλλά για τους περισσότερους ηγέτες της ΕΕ, πρόκειται για μια περίπτωση του τύπου "δεν είναι δικό μου πρόβλημα".
"Πραγματικά αυτό είναι ένα θέμα για το Κοινοβούλιο", δήλωσε αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
"Περιμένουμε να λάβουμε μια ενημέρωση από τον Metsola, αλλά τίποτα περισσότερο".

Αυτοκαταστροφική η ΕΕ

Το ένστικτο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προσπαθήσει να παρακάμψει τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση στην καρδιά της ΕΕ θα μπορούσε να αποβεί αυτοκαταστροφικό - και να συσσωρεύσει προβλήματα για την ΕΕ μακροπρόθεσμα.
"Η δυνητική ζημιά στη φήμη εδώ μπορεί να είναι τεράστια", δήλωσε στο Politico ο Πέτρος Φασούλας, γενικός γραμματέας της φιλοευρωπαϊκής οργάνωσης European Movement International.
"Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ του ενός ή του άλλου θεσμικού οργάνου.
Το θέμα είναι ότι μόλις βάλεις τη λέξη διαφθορά δίπλα σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό θεσμό, οι άνθρωποι συνδέουν αυτόματα την ΕΕ με την πράξη της διαφθοράς".
Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.
Οι ευρωπαϊκές εκλογές αποτελούν παραδοσιακά ένα μέρος όπου οι αντι-ΕΕ δυνάμεις μπορούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί.
Πράγματι, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επικριτές της ΕΕ - ο Βρετανός Nigel Farage και η Γαλλίδα Marine Le Pen έρχονται στο μυαλό μας - έχουν τραβήξει την προσοχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν μετακομίσουν στην πατρίδα τους για να διαδώσουν περαιτέρω το ευρωσκεπτικιστικό τους μήνυμα.
Τώρα ελλοχεύει ο φόβος ότι το σκάνδαλο του Κατάρ, το οποίο συγκλόνισε το Κοινοβούλιο, θα μπορούσε να δυσφημίσει ακόμη περισσότερο το θεσμό.
"Αυτό το σκάνδαλο κινδυνεύει να περάσει κατευθείαν στα χέρια των αντιευρωπαϊκών, αντιδημοκρατικών δυνάμεων", δήλωσε ο Φασούλας.
"Είναι ζωτικής σημασίας να προλάβει η ΕΕ, ιδίως ενόψει των ευρωεκλογών του 2024".
Εκτός από την προγραμματισμένη ενημέρωση Metsola προς τους ηγέτες της ΕΕ το πρωί της Πέμπτης, καμία περαιτέρω συζήτηση για το σκάνδαλο δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης της Πέμπτης. Ένας διπλωμάτης δήλωσε ότι η αντίδραση των ηγετών μπορεί να εξαρτηθεί από το τι έχει να πει η ίδια.

Διχασμένη η ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επίσης πολλά άλλα θέματα να συζητήσουν.
Βαθιές διαιρέσεις έχουν προκύψει σχετικά με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αμερικανικών επιδοτήσεων, καθώς επικρατεί ανησυχία ότι θααπομακρύνουν τις επενδύσεις από την Ευρώπη, οι χώρες εξακολουθούν να μην μπορούν να συμφωνήσουν για το πώς (και αν) να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου, και η Ρουμανία και η Βουλγαρία παραμένουν εξοργισμένες που δεν τους έχει επιτραπεί η είσοδος στη ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν.
Επιπλέον, υπήρξαν προβλήματα της τελευταίας στιγμής σε μια πολυεπίπεδη συμφωνία για να ξεκλειδώσουν 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για την Ουκρανία και να οριστικοποιηθεί ένας ελάχιστος συντελεστής εταιρικού φόρου, αφού η Πολωνία μπλόκαρε την πρόταση αργά την Τετάρτη.
Στην πραγματικότητα, όμως, ο σκληρός προβολέας που ρίχνεται στη σχέση της ΕΕ με το Κατάρ θα μπορούσε να είναι δυσάρεστος για πολλές χώρες, ιδίως καθώς έρχονται εκκλήσεις για επανεξέταση των προσοδοφόρων αεροπορικών συμφωνιών με τη Ντόχα.
Αρκετά μέλη της ΕΕ έχουν επίσης αυξήσει την ενεργειακή τους εξάρτηση από το κράτος του Κόλπου, καθώς προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τις τελευταίες εβδομάδες, γερμανικές εταιρείες σύναψαν 15ετή συμφωνία για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ. Και την Τετάρτη, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι ο ενεργειακός όμιλος MVM θα ξεκινήσει συνομιλίες με την QatarEnergy για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μεγάλα συμφέροντα με το Κατάρ

Ερωτηθείς εάν οι ισχυρισμοί για πιθανή διείσδυση μετρητών έναντι επιρροής στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να αναγκάσουν την ΕΕ να επανεξετάσει άλλα εμπορικά συμφέροντα με το Κατάρ, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz  απέφυγε το ερώτημα την Τετάρτη, διατηρώντας το επίκεντρο στις ιδιαιτερότητες της τρέχουσας βελγικής υπόθεσης.
"Αυτό που πρέπει να επανεξεταστεί είναι ποιες κατηγορίες πρέπει να γίνουν εναντίον εκείνων που βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκαν, και φυσικά αυτό ισχύει και για εκείνους που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά, δηλαδή εκείνους που δωροδοκήθηκαν", δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Οικονομίας του Scholz, Robert Habeck υποστήριξε ρητά το βράδυ της Τρίτης ότι οι εξελισσόμενες ανακαλύψεις δεν πρέπει να αλλάξουν τα σχέδια αγοράς φυσικού αερίου της χώρας του.
"Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα", δήλωσε ο Habeck..
Ωστόσο, δεν θέλουν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ να αποφύγουν το θέμα.
Φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας την Τετάρτη, ο Ιρλανδός ηγέτης Micheál Martin δήλωσε ότι το κοινό είναι "σοκαρισμένο" από τα όσα συνέβησαν και ζήτησε τη δημιουργία ενός οργάνου σε επίπεδο ΕΕ για την αστυνόμευση των θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του Κοινοβουλίου.
"Απαιτείται η όλη ιδέα ενός εποπτικού οργάνου που θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση και την τήρηση της δεοντολογίας", δήλωσε.
"Προφανώς, πρέπει να γίνονται οι δέουσες διαδικασίες, αλλά παρ' όλα αυτά, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως στο Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή έχει αυξήσει τις εξουσίες του με την πάροδο των ετών".
Άλλοι ηγέτες επανέλαβαν την άποψη που πολλά μέλη του Κοινοβουλίου υποστήριξαν αυτή την εβδομάδα - ότι οι καταγγελίες για διαφθορά δεν υποδεικνύουν ένα συστημικό πρόβλημα, παρά μόνο μερικά... χαλασμένα μήλα. Μιλώντας στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ο Εσθονός πρωθυπουργός Kaja Kallas παραδέχθηκε ότι οι αποκαλύψεις ήταν επιζήμιες "όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τους Ευρωπαίους πολιτικούς".
"Πρέπει να επιβεβαιώσω και να πω ότι δεν είμαστε όλοι έτσι", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η δημοσιοποίηση αυτών των περιπτώσεων μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή τους στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης