Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη στη Wall, ενόψει Fed και πληθωρισμού – Στο +1,43% ο S&P, o Dow +1,6%

Ισχυρά κέρδη στη Wall, ενόψει Fed και πληθωρισμού – Στο +1,43% ο S&P, o Dow +1,6%
Θετικά πρόσημα...
Ισχυρά κέρδη καταγράφηκαν στη Wall Street κατά τη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου 2022, ενόψει της επικείμενης συνάντησης των αξιωματούχων της Fed την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, αλλά και των ανακοινώσεων για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,58%, στις 34.005 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε 1,43%, στις 3.990 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε αύξηση 1,26%, στις 11.143 μονάδες.
Καταγραφή_457.JPG
Σε επίπεδο μετοχών, οι Boeing (3,75%), Microsoft (2,89%) και Visa (2,82%) σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των τίτλων του Dow Jones.
Η άνοδος της Microsoft ενισχύθηκε καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει μερίδιο 4% στο London Stock Exchange Group, καθώς το χρηματιστήριο του Λονδίνου συμφώνησε να χρησιμοποιεί τις υποδομές της εταιρείας στο cloud.
Από τις 30 μετοχές του δείκτη, μόνο αυτή της Amgen έκλεισε με πτώση (-0,67%), μετά την συμφωνία της για την εξαγορά της Horizon Therapeutics, έναντι 27,8 δισ. δολαρίων.

Όπως προειπώθηκε, οι Aμερικανοί policy makers αναμένεται να συναντηθούν την τρέχουσα εβδομάδα, με τον πρόεδρο της Fed, Jay Powell, να ανακοινώνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς επιτοκιακή αύξηση κατά 0,5%, στο εύρος του 4,25% - 4, 5%.
Ωστόσο, εκτός από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, οι οικονομικές προβλέψεις της Fed και η συνέντευξη Τύπου του προέδρου Jerome Powell θα μπορούσαν να στείλουν μηνύματα για το τι θέλει να κάνει η κεντρική τράπεζα τους επόμενους μήνες.
«Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει δραματικά από τη μέτρηση του ΔΤΚ του Οκτωβρίου που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, επομένως η Fed πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τη συνεδρίαση της FOMC τον Δεκέμβριο για να τις συσφίξει» δήλωσε ο Cliff Hodge, επικεφαλής επενδύσεων της Cornerstone Wealth.
«Πιστεύουμε ότι οι αγορές είναι πολύ αισιόδοξες ως προς τα επιτόκια μετά το α’ τρίμηνο και αναμένουμε από τον Powell να υιοθετήσει έναν πιο επιθετικό τόνο, με τις τελείες του να υποδεικνύουν υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που τιμολογείται αυτή τη στιγμή από τις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης».

Στα επιχειρηματικά, η Microsoft πρόκειται να αποκτήσει μερίδιο 4% του μετοχικού κεφαλαίου του London Stock Exchange Group στο πλαίσιο της δεκαετούς εμπορικής συμφωνίας για τη μετάβαση της πλατφόρμας δεδομένων του διαχειριστή του χρηματιστηρίου στο cloud, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η βρετανική εταιρεία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η LSEG έχει αναλάβει συμβατική δέσμευση για ελάχιστες δαπάνες που σχετίζονται με το cloud με τη Microsoft, ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της συνεργασίας.
Επίσης, κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της Horizon Therapeutics είναι η Amgen, σε μια συναλλαγή αξίας 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, καθώς το ξεπούλημα μετοχών υγειονομικής περίθαλψης δημιουργεί ελκυστικούς στόχους.

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,61% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,40%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 3% στα 73,17 δολ.

ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1% στα 1.792 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ, στο 1,0522 δολ.

Στα μάκρο, αύξηση μαμούθ 30% σημείωσε το Νοέμβριο το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και σκαρφάλωσε στα 249 δισ. δολ. σημειώνοντας ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Τα έσοδα για το Νοέμβριο κατρακύλησαν 10% από ένα χρόνο νωρίτερα στα 252 δισ. δολ. ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν 6% στα 501 δισ. δολ. επίσης ρεκόρ για το Νοέμβριο.
Το έλλειμμα για τους πρώτους δύο μήνες του δημοσιονομικού έτους του 2023 υποχώρησε πάντως 6% ή 20 δισ. δολ. στα 336 δισ. δολ. με τις δαπάνες να εμφανίζουν πτώση 2% και τα έσοδα μικρή άνοδο 1% σε ετήσια βάση.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις αποφάσεις για τα επιτόκια της Federal Reserve, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Bank of England που θα ληφθούν αυτή την εβδομάδα, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών επιβάρυνε επίσης το κλίμα.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,45%, στις 14.306 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,41%, στις 7.445 μονάδες.
Στις 6.650 μονάδες με οριακές μεταβολές διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,11%, στις 24.303 μονάδες.
δ_15.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης