Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπια χαμηλότερα με το βλέμμα στο εξωτερικό και στα αποτελέσματα

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπια χαμηλότερα με το βλέμμα στο εξωτερικό και στα αποτελέσματα
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Μαζί με τη σημερινή έχουν μείνει 14 συνεδριάσεις για το τέλος της χρονιάς. Πάει και το 2022 και προετοιμαζόμαστε για το 2023. Η στήλη έχει επικαιροποιήσει τις επιλογές της από τον περασμένο Οκτώβριο, επομένως με την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων των εννεαμήνων, απλά θα κάνουμε μία επανεξέταση αλλά δεν νομίζουμε πως θα έχουμε μεγάλες αλλαγές.

Η εβδομάδα θα είναι αρκετά γεμάτη, αφού έχει συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών, έχει αναδιάρθρωση δεικτών, λήξη παραγώγων κ.α. Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με απώλειες. Οι αναλυτές περιμένουν αυξημένη μεταβλητότητα αυτή την εβδομάδα, λόγω των παραπάνω, ενώ κάποιοι βάζουν και το θέμα των εκλογών ως λόγο. Με απώλειες άνοιξε η συνεδρίαση αλλά ήπιες. Δε βλέπουμε πίεση με όγκο σε κάποιο blue chip.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Με μικρό όγκο υποχωρούν Jumbo και Quest και ακολουθούν από τις τράπεζες η Eurobank και η Alpha Bank. Στον αντίποδα καλή εικόνα από ΕΛΧΑ.

ΕΥΑΘ: Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι έχει συμβεί στα αποτελέσματα αλλά και στην πραγματική οικονομία που επηρεάζει τις τσέπες των καταναλωτών. Όσες εταιρείες δεν μπόρεσαν να μετακυλίσουν το αυξημένος κόστος είδαν πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Όσες το μετακύλισαν εμφάνισαν ισχυρά υπερκέρδη. Εδώ στο εννεάμηνο έχουμε EBITDA μόλις 4,1 εκατ. ευρώ από 18,08 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 144 χιλ. ευρώ από 14,1 εκατ. ευρώ.

Την έχει προεξοφλήσει αυτήν την πτώση η μετοχή, επομένως θέλει προσοχή χρηματιστηριακά. Και αυτό γιατί έχει ταμείο 76,6 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 130,6 εκατ. ευρώ. Άρα αν αφαιρέσουμε το ταμείο, δεν κάνει κάποιος εύκολα μια τέτοια εταιρεία με 54 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή είχε άνοδο 4,05%.

INTRACOM: Η μετοχή έκλεισε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στα 1,69 ευρώ ή με αποτίμηση 141,2 εκατ. ευρώ. Μετά το κλείσιμο δημοσίευσε την ενημέρωση που περίμενε η στήλη και είχε αναφερθεί πριν από λίγες μέρες με βάση κάποιες εκτιμήσεις φίλων της στήλης που μιλούσαν για αστεία αποτίμηση. Το καθαρό ταμείο είναι στα 192 εκατ. ευρώ! Με άλλα λόγια 50 εκατ. ευρώ πάνω από την αποτίμηση. Όμως δεν έχει μόνο το ταμείο. Έχει όπως είδαμε πρόσφατα κάπου 55 εκατ. ευρώ ακίνητα και έχει και μία οικονομική δραστηριότητα που έδωσε 44 εκατ. ευρώ τζίρο. Η αξία επομένως της μετοχής μάλλον είναι κάπου διπλάσια από τα τρέχοντα επίπεδα. Με μικρή άνοδο 1,4% άνοιξε η μετοχή.

ΑΝΕΚ: Στα δικά της τώρα αποτελέσματα, παρά τη βελτίωση στο τρίτο τρίμηνο, το οποίο είναι και το πιο ισχυρό, δεν κατάφερε να γυρίσει θετικό το EBITDA. Δημοσίευσε αποτέλεσμα προ φόρων και τόκων το οποίο ήταν αρνητικό κατά 7,9 εκατ. ευρώ άρα η τελική γραμμή αναμένεται πολύ χειρότερη.

ATTICA BANK: Τι να σχολιάσει κάποιος εδώ; Η αποτίμηση των 135 εκατ. ευρώ περίπου είναι μάλλον υψηλό λόγω και της νέας αύξησης κεφαλαίου. Θα κάνει πρώτα reverse split 150 παλιές για μία νέα! Μετά θα σβήσει ζημιές με μείωση ονομαστικής αξίας από 10,5 ευρώ σε 0,05 ευρώ! Μετά θα προσπαθήσει να αντλήσει έως 473 εκατ. ευρώ περίπου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Με μεγάλες απώλειες άνοιξε η μετοχή. Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε κάτι παραπάνω. Το ΒΝ έχει γράψει πολλά και όταν έπρεπε.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα εννεαμήνου με τα κέρδη προ φόρων στα 4,35 εκατ. ευρώ από 4,56 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια στα 102 εκατ. ευρώ σημαντικά υψηλότερα από την αποτίμηση και ο καθαρός δανεισμός αρνητικός (χωρίς τις μισθώσεις) αλλά και σημαντικά βελτιωμένος έναντι το τέλος του εξαμήνου. Με μικρό όγκο άνοιξε στα 2,96 ευρώ.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Προφανώς και μία κάτω από 8 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί όταν το EBITDA στο εννεάμηνο είναι στα 5,3 εκατ. ευρώ. Μόνη εξήγηση ο υψηλός δανεισμός, αλλά με τέτοιο EBITDA δικαιολογείται. Θα μπορούσε όμως να δει μία καλύτερη αποτίμηση αφού το p/e θα είναι μονοψήφιο και πιθανότατα κάτω από 5x.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Άλλα υπερκέρδη εδώ. Έχουν γίνει σημαντικές ανατιμήσεις. Τεράστια αύξηση πωλήσεων με τα κέρδη προ φόρων και τόκων να ανέρχονται στα 5,7 εκατ. ευρώ από 2,1 εκατ. ευρώ. Αυξήθηκε και ο καθαρός δανεισμός λόγω των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης.

ΚΑΡΕΛΙΑ: Τι βλέπουν τα ματάκια μας στις τελευταίες συνεδριάσεις! Στα 290 ευρώ με όγκο 757 τεμάχια στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Στο +4,31% αλλά ο πρώτος αγοραστής είναι αρκετά πίσω.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης