Τραπεζικά νέα

Βασιλείου (Eurobank): Εφικτή η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 - Αναστασάτος: H ελληνική οικονομία υπεραποδίδει

Βασιλείου (Eurobank): Εφικτή η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 - Αναστασάτος: H ελληνική οικονομία υπεραποδίδει
Η Ελλάδα υπεραποδίδει με την Ευρωζώνη να βρίσκεται στα πρόθυρα στασιμοπληθωρισμού
«Στην Ελλάδα επιχειρείται μία εντατική προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με άμεση επίδραση στην οικονομική της ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών της. Συντελείται θα λέγαμε μία αλλαγή, με οδηγό τις νέες επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία που συμβάλλουν στην μακροχρόνια βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, στο πλαίσιο της τοποθέτησης του στο 4ο ετήσιο Συνέδριο Capital Link “Invest in Greece” στη Νέα Υόρκη.
Ο κος. Βασιλείου συνέχισε λέγοντας πως «απόλυτη προτεραιότητα στο στρατηγικό αυτό πλάνο επενδυτικών σχεδίων είναι η αναβάθμιση σημαντικών υποδομών.
Έργα υποδομών σε οδικά δίκτυα, αεροδρόμια και λιμάνια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά υλοποίησης.
Η Ελλάδα υποδέχεται κάθε έτος αριθμό επισκεπτών πολλαπλάσιο του πληθυσμού της, επομένως η ασφαλής και γρήγορη πρόσβαση σε κάθε μέρος της, σε συνδυασμό με τον αρκετά μεγάλο αριθμό επενδύσεων σε σύγχρονα και βιώσιμα τουριστικά καταλύματα και κατοικίες καθώς και τα έργα αστικών αναπλάσεων είναι σημαντική προϋπόθεση για τη διατήρηση του τουριστικού προϊόντος.
Την ίδια στιγμή, σημαντικό μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων κατευθύνεται σε υποδομές που αφορούν την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.
Έργα ανάπτυξης δικτύων αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού και υγροποιημένου αερίου, δικτύων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος μεσαίας και υψηλής τάσης, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων τα οποία θα συντελέσουν στην ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας, με τελικό στόχο η χώρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος ενισχύοντας έτσι τη γεωπολιτική της θέση. Όσον αφορά την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, τα έργα οπτικών ινών και αξιόπιστων δικτύων 5G πλήρους κάλυψης είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα και αποτελούν προϋπόθεση για την προσέλκυση κάθε είδους επενδυτικής δραστηριότητας, σε μία εποχή όπου η γρήγορη ταχύτητα σύνδεσης και ανταλλαγής δεδομένων είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Η εκτίμηση είναι ότι συνολικά €32 δισ. θα επενδυθούν την επόμενη τριετία στις παραπάνω πρωτοβουλίες, με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να είναι σε θέση να συμβάλλει στην χρηματοδότηση έργων μεγάλου προϋπολογισμού και να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς που ενδεχομένως προκύψουν εξαιτίας της σχετικής αβεβαιότητας του διεθνούς περιβάλλοντος και των επιτοκιακών αυξήσεων. H Eurobank συμμετέχει ενεργά, στηρίζοντας χρηματοδοτικά όλη την στρατηγική ανάπτυξη της χώρας δίνοντας την ευκαιρία σε επενδυτικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας να γίνουν πράξη».

Η Ελλάδα υπεραποδίδει με την Ευρωζώνη να βρίσκεται στα πρόθυρα στασιμοπληθωρισμού

Παράλληλα, ο Δρ Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Eurobank, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο τόνισε πως «εντός ενός επιδεινούμενου διεθνούς περιβάλλοντος, και με την Ευρωζώνη στα πρόθυρα στασιμοπληθωρισμού, η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, όπως δείχνουν τα νούμερα των πρώτων 9 μηνών του 2022. Η υπεραπόδοση αναμένεται να συνεχιστεί το 2023, αν και με επιβράδυνση σε σχέση με φέτος, με κύριες κινητήριες δυνάμεις τη συνεχιζόμενη στήριξη από τον τουρισμό, ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα στα πλαίσια του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, την θετική επίδραση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί στην παραγωγικότητα, και την μεγάλη διαθεσιμότητα ρευστότητας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Με την προϋπόθεση της επιμονής στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και της επίτευξης του στόχου του προϋπολογισμού του 2023 για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 είναι εφικτή.
Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές περιλαμβάνουν την πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος, επιμονής του πληθωρισμού και των εξωτερικών ελλειμμάτων.
Ένας σημαντικός παράγοντας για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι η βελτιούμενη επίδοση των επενδύσεων: το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2009 που οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίων θα υπερβούν τις αποσβέσεις και το κεφαλαιακό απόθεμα της χώρας θα αυξηθεί, ενώ βελτιώνεται και η ποιοτική σύνθεση των επενδύσεων υπέρ τομέων που ενσωματώνουν περισσότερη γνώση και τεχνολογία. Επιπλέον, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις κατέγραψαν υψηλό 20 ετών κι εξακολουθούν να αυξάνονται.
Μία πρόσφατη Μελέτη της Eurobank προτείνει 5 Πυλώνες δραστηριοτήτων οι οποίοι αναμένουμε ότι θα οδηγήσουν επενδύσεις και ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια: (α) Υποδομές, real estate και αστικές αναπλάσεις, (β) Ενέργεια και πράσινη μετάβαση, (γ) Τηλεπικοινωνίες και ψηφιακή αναβάθμιση, (δ) Τουρισμός, ξενοδοχειακές μονάδες και δομές ευεξίας, (ε) Βιομηχανία και αναβάθμιση του παραγωγικού ιστού. Η μελέτη εξετάζει δεκάδες αρχόμενων επενδυτικών έργων συνολικής αξίας €38,7 δισ.. σε αυτούς τους 5 Πυλώνες. Τα έργα αυτά, υπό εύλογες υποθέσεις, εκτιμάται ότι μπορούν να αυξήσουν το ελληνικό ΑΕΠ κατά €47 δισ. τουλάχιστον σε ορίζοντα 10ετίας (12,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) και κατά €88 δισ. τουλάχιστον σε ορίζοντα 20ετίας, ενώ τουλάχιστον 420.000 άνθρωποι θα απασχοληθούν στις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτές τις επενδύσεις».

www.bankihngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης