Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άτονη στάση αναμονής στο ΧΑ +0,06% στις 915 μονάδες, κρίσιμη η αντίσταση των 920 μον. - Στο επίκεντρο η ΕΚΤ 15/12

Άτονη στάση αναμονής στο ΧΑ +0,06% στις 915 μονάδες, κρίσιμη η αντίσταση των 920 μον. - Στο επίκεντρο η ΕΚΤ 15/12
Η υψηλή αβεβαιότητα παραμένει, εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και της ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Στάση αναμονής καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας τελικά στις 915 μονάδες, με επιλεκτικές τοποθετήσεις στα μη τραπεζικά blue chips ενώ μεικτή ήταν η εικόνα στις τράπεζες .
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, καθώς η διάσπαση του οδηγεί αρχικά στις 885 μονάδες και ακολούθως στη ζώνη των 865 – 862 μονάδων όπου συμπίπτουν οι ΚΜΟ των 200 ημερών.
Χωρίς νέους καταλύτες όμως και με τον αδύναμο τζίρο να κυριαρχεί είναι δύσκολο να προσεγγίσει τις 920 - 930 μονάδες που αποτελούν την πρώτη αντίσταση.
Aναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +1,13%, Eurobank +0,97% και Εθνική +0,83% ενώ ήπια υποχώρησε η Alpha Bank -0,59%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε  η ΕΛΧΑ +3,63% και ακολούθησε η Viohalco +1,35% ενώ υποχώρησαν Sarantis -2,19%, ΟΤΕ -1%...
Από σήμερα 9/12, οι μετοχές της Jumbo διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην έκτακτη χρηματική διανομή ύψους 0,3850 ευρώ ανά μετοχή.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται επιδείνωση, με το βλέμμα στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της BoE και της Federal Reserve την ερχόμενη εβδομάδα, στις 14 και 15 Δεκεμβριου 2022.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,96% και το ιταλικό 10ετές στο 3,80% με το μεταξύ τους spread στις 16 μονάδες βάσης.
Η υψηλή αβεβαιότητα παραμένει, εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και της ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση.
Εν τω μεταξύ, στο 8,5% σταθεροποιήθηκε ο Γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) το Νοέμβριο του 2022 στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 4,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι αποφάσεις των τραπεζών με στόχο να στηρίξουν την οικονομία καθώς οι διοικήσεις τους συνειδητοποιούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κόντρα με την κυβέρνηση οπότε έπρεπε να λάβουν πρωτοβουλίες εκτόνωσης της έντασης…
Ήδη ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχει εκφράση την ενόχλησή του στις πολιτικές παρεμβάσεις που ασκούνται στις ελληνικές τράπεζες… από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, ωστόσο οι διοικήσεις των τραπεζών εξήγησαν ότι επιδιώκουν κοινωνική ειρήνη και εν μέσω δυσκολιών και διεθνούς κρίσης… είναι διατεθειμένες να στηρίξουν με πρωτοβουλίες τα ελληνικά νοικοκυριά…
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 1,33%% και ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,90% και ο Τραπεζικός Δείκτης σημείωσε πτώση 1,85%.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,09% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,18%.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 918,55 μονάδων ( +0,34%) και 912,79 μονάδων ( -0,29%) και ο Τραπεζικός Δείκτης μεταξύ 632,86 μονάδων ( +1,17%) και 924,47 μονάδων ( -0,17%).Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,06% στις 915 μονάδες έχοντας υψηλό στις 918,55 μονάδες και χαμηλό τις 912,79 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 15,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,61 εκατ. ευρώ και όγκου 1,55 εκατ. τεμαχίων  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 667,5 χιλ. ευρώ και η Eurobank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 520,5 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΠΑΠ 154,7 χιλ. τεμάχια αξίας 2,04 εκατ. ευρώ και ο ΟΛΠ 35,7 χιλ. τεμάχια αξίας 573 χιλ. ευρώ και η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ 359 χιλ. τεμάχια αξίας 808 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 915 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 920 - 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950, οι 973 μονάδες (υψηλό έτους) και οι 1000 μονάδες.
Η διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων οδηγεί στις 885 μονάδες, και ακολουθεί η ζώνη των 865 – 862 μονάδων (συμπίπτουν οι ΚΜΟ των 200 ημερών), οι 850 και οι 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 628 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 640 - 650 μονάδες και ακολουθούν οι 670, οι 690, οι 700 και οι 752 μονάδες (υψηλό έτους).
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 585 – 580 μονάδες και οι 550 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,96% - Το spread με την Γερμανία στις 203 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που έρχονται για τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών.
Γενικότερα, το κλίμα στα ομόλογα έχει βελτιώθει απόρροια της προσδοκίας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων… θα βαίνουν μειούμενες και ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται…
Ωστόσο, μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι ενισχύεται αλλά και τον ρυθμό ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών ο οποίος επιταχύνθηκε απότομα τον Νοέμβριο, επανέρχονται τα σενάρια ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,96%, το ιταλικό ομόλογο στο 3,80% και το γερμανικό 10ετές στο 1,90%.
Σταθεροποιητικά κινούνται τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,49% και το 2ετές στο 4,29% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται κάτω από τις 200 μονάδες βάσης ,έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου…

Έξι νομοθετικές προτάσεις της ΕΕ αλλάζουν όσα ξέραμε για τα Χρηματιστήρια

Η άνοδος των επιτοκίων προκαλεί τρόμο στην Κομισιόν η οποία προωθεί δέσμη μέτρων ώστε να γίνει πιο φθηνή και με λιγότερες υποχρεώσεις η είσοδος στα Χρηματιστήρια ειδικά των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων δηλαδή επιχειρήσεων που κυριαρχούν στην Ελλάδα για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.
Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε για τους κανόνες λειτουργίας των Χρηματιστηρίων και από την υπερρύθμιση περνά στην απότομη χαλάρωση.
Τα μέτρα που προωθούνται είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια καθώς επιχειρήσεις δεν εισάγονται, εταιρίες πτώχευσαν και διαγράφηκαν και επιχειρήσεις υγιείς εξήλθαν αρνούμενες να επωμιστούν ένα κόστος το οποίο δεν παρείχε αντίστοιχα οφέλη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί ότι οι επιχειρήσεις σύντομα θα έχουν αδυναμία να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες τόσο λόγω του κόστους χρήματος όσο και της διάθεσης των τραπεζών να περιορίσουν το ρίσκο αύξησης των κόκκινων δανείων σε μια ιδιαίτερα ασταθή περίοδο.
Στο πλαίσιο αυτό προωθεί δέσμη μέτρων ώστε να περιορίσει την έκθεση σε τρίτες χώρες υψηλού ρίσκου, να μειώσει το κόστος εισαγωγής και παραμονής στα Χρηματιστήρια, να ενοποιήσει το καθεστώς αφερεγγυότητας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει έξι νομοθετικές προτάσεις που θα υποβληθούν άμεσα για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα οι νομοθετικές προτάσεις είναι:
1. Τροποποιητικός κανονισμός για την τροποποίηση του κανονισμού για το ενημερωτικό δελτίο, του κανονισμού για την κατάχρηση αγοράς και του κανονισμού για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων.
2. Τροποποιητική οδηγία για την τροποποίηση της οδηγίας για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την κατάργηση της οδηγίας για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο,
3. Οδηγία για τις μετοχές με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου.
4. Οδηγία για την αφερεγγυότητα των εταιρειών.
5. Κανονισμός για την τροποποίηση του κανονισμού για τις υποδομές των ευρωπαϊκών αγορών (EMIR), του κανονισμού για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (ΚΚΑ) και του κανονισμού για τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς (ΑΚΧΑ)·
6. Οδηγία για την τροποποίηση της οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (ΟΚΑ), της οδηγίας για τις επιχειρήσεις επενδύσεων (IFD) και της οδηγίας για τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ).

Εθνική Τράπεζα: Στην EVO το 51% της NBG Pay, έναντι 158 εκατ. ευρώ

Την πώληση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της NBG Pay A.Ε. στην EVO Payments, έναντι τιμήματος 158 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωσε η Εθνική Τράπεζα.
Η ΕΤΕ προηγουμένως εισέφερε στην NBG Pay την δραστηριότητα αποδοχής πράξεων πληρωμής μέσω απόσχισης κλάδου.
Επιπρόσθετα, υπεγράφη μια μακροχρόνια αποκλειστική εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΤΕ, της NBG Pay και της EVO.
Η συνεργασία αυτή αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία από συνέργειες που θα προκύψουν μέσω του συνδυασμού της μεγάλης πελατειακής βάσης της ΕΤΕ και της τεχνολογικής εξειδίκευσης της EVO στις υπηρεσίες πληρωμών.

Το μεγαλύτερο fund στον κόσμο, το Norges Bank, θα σορτάρει μετοχές

Ο Nicolai Tangen, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, το οποίο έχει υπό διαχείριση 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, θέλει οι traders του να στοιχηματίζουν ενάντια στην αγορά.
Ο επικεφαλαής του μεγαλύτερου ιδιοκτήτη εισηγμένων εταιρειών στον κόσμο, με περίπου το 1,3% όλων των εισηγμένων μετοχών, περιέγραψε ένα τριετές σχέδιο για την ανάσχεση των απωλειών που έχουν συσσωρευτεί στις ταραχώδεις αγορές του 2022, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την εκτίναξη του πληθωρισμού, την αύξηση των επιτοκίων και τον πόλεμο στην Ευρώπη.
Το ταμείο πλούτου της Νορβηγίας προσβλέπει -για πρώτη φορά στην ιστορία του- σε ένα μέλλον όπου οι επενδύσεις θα αποδίδουν ένα κλάσμα αυτών που έχει συνηθίσει να βλέπει.
Ο Tangen, ο οποίος έχει επανειλημμένα πει στους συμπατριώτες του να προετοιμάζονται για "πολύ χαμηλές αποδόσεις", δήλωσε ότι αυτό σημαίνει ότι "οι υπερβάλλουσες αποδόσεις είναι πιο σημαντικές από ποτέ άλλοτε".

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 9/12 οι ασιατικές αγορές με έντονη την προσδοκία σε μια ισχυρή κινεζική οικονομική ανάκαμψη μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Εν τω μεταξύ, στο 1,6%  ανήλθε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Νοέμβριο ενώ τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2.1%.Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,18%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,30%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,32%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,76% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,53%.

Στάση αναμονής στις ευρωαγορές

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 9/12 στις ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο τις ανησυχίες για την ύφεση στην Ευρώπη και αναμένοντας τις αποφάσεις της Fed, BoE και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα θετικά στοιχεία της αγοράς Εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά των υπηρεσιών είναι πιθανό να οδηγήσουν τη Fed και στη συνέχεια την ΕΚΤ να συνεχίζουν την επιθετική νομισματική πολιτική στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, μειώνοντας τις προσδοκίες για επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων.
Στα μάκρο, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε και τον Νοέμβριο, στο +7,4% σε ετήσια βάση.
Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση, πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για αύξηση 0,2%.
Τον Αύγουστο είχε ενισχυθεί 8,1%.
Οι αναλυτές πρέβλεπαν ότι ο δείκτης θα πέσει στο 7,2%. 
Σταθεροποιητικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου στο +0,06% στα 138,98 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +0,193 στα 76,86 δολ.το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +1,29% στα 72,38 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο+0,01%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,01%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,15%, ο S&P 500 στο +0,05%, ο Nasdaq στο +0,05% και το ETF GREV στο -0,64% ( 26,54 δολ. ).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτή έκλεισε η εικόνα στις τράπεζες, με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα..
Η Εθνική έκλεισε στα 3,65 ευρώ, με άνοδο +0,83%, με όγκο 648 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0055 ευρώ, με πτώση -0,59% με όγκο 2,82 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3450 ευρώ, με άνοδο +1,13%, με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,68 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,04 ευρώ, με άνοδο +0,97%, με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,86 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,77 ευρώ, με άνοδο +1,14% και κεφαλαιοποίηση 790 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0900 ευρώ, με πτώση -0,22%, με όγκο 18 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 135 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 318 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Ανοδικά ξεχώρισε η ΕΛΧΑ +3,63% και ακολούθησαν Viohalco +1,35%, Τέρνα Ενεργεαική +0,99%...
Σατον αντίποδα, υποχώρησαν Sarantis -2,19%, ΟΤΕ, Jumbo...
Η Coca Cola έκλεισε στα 23,00 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση στα 8,55 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,80 ευρώ, με πτώση -1% και αποτίμηση 6,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,75 ευρώ, με άνοδο +0,45% και αποτίμηση 2,58 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,83 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 425 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,29 ευρώ με άνοδο +0,45% και αποτίμηση 4,83 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,30 ευρώ, με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 963 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,56 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 20,30 ευρώ, με πτώση -0,59% κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 15,16 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 18,86 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,90 ευρώ, με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6560 ευρώ, με άνοδο +3,63% και κεφαλαιοποίηση 621 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0394 ευρώ, με πτώση -2,48% και κεφαλαιοποίηση 37 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,96%  - Το spread με την Ιταλία στη 16 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 9/12 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,96% και το 10ετές ιταλικό 3,80% με το μεταξύ τους spread στη 16 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 203 μονάδες βάσης από 204 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 16 μονάδας βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 113 μονάδες βάσης…

Επιδεινωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 9/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 9 Δεκεμβρίου του 2022 στο 3,80%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/12/2022 στο 1,90%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,35% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,83% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,92% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,80% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,82%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης