Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε συναγερμό βρίσκονται οι γερμανικές αρχές - Οι «Πολίτες του Ράιχ» και τα σχέδια πραξικοπήματος

Σε συναγερμό βρίσκονται οι γερμανικές αρχές - Οι «Πολίτες του Ράιχ» και τα σχέδια πραξικοπήματος
Σε συναγερμό βρίσκονται οι γερμανικές αρχές μετά τις μαζικές συλλήψεις μελών της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» που φέρονται να σχεδίαζαν ανατροπή του πολιτεύματος στη Γερμανία.
(upd) «Πολίτες του Ράιχ». Έτσι ονομάζεται η ένοπλη ομάδα πολιτών και μελών του αμφιλεγόμενου κινήματος Querdenker, η οποία σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές φέρεται να προετοίμαζε στη Γερμανία πραξικοπηματικές ενέργειες μεγάλης κλίμακας.
Μέλη των γερμανικών ειδικών δυνάμεων προέβησαν ήδη σήμερα το πρωί σε 25 συλλήψεις μετά από εφόδους σε σπίτια σε 11 γερμανικά κρατίδια. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν συνολικά περίπου 3.000 μέλη των γερμανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Συνολικά 50 άνδρες και γυναίκες βρίσκονται ήδη πάντως στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών, με την κατηγορία προετοιμασίας πραξικοπήματος για την ανατροπή της συνταγματικής τάξης στη Γερμανία και την επιστροφή σε ένα καθεστώς στο πρότυπο του Γερμανικού Ράιχ του 1871.

«Άνευ προηγουμένου υπόθεση»

Φέρεται μάλιστα να σχεδίαζαν έφοδο στο γερμανικό κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτήρια αλλά και επιθέσεις σε υποδομές με στόχο την κατάληψη της εξουσίας διά της βίας. Σύμφωνα με εκπροσώπους των ανακριτικών αρχών, η υπόθεση είναι «άνευ προηγουμένου» στη Γερμανία και υπερβαίνει ως προς τη διάστασή της κάθε άλλη αντίστοιχη απόπειρα στο παρελθόν.
Για «υποκινητές με βίαιες φαντασιώσεις ανατροπής και υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας» έκανε λόγο σε μια πρώτη δήλωσή της η υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, ενώ ο υπ. Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν κάνει λόγο για υπόνοιες τρομοκρατίας χαρακτηρίζοντας την αστυνομική επιχείρηση «αντιτρομοκρατική» σημειώνοντας ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν ένοπλη επίθεση εναντίων «συνταγματικών οργάνων».

Πολύπλοκη δομή με «συμβούλιο» και «ένοπλο βραχίονα»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στο φως από το πρωί στον γερμανικό Τύπο, η οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» διέθετε σύνθετη δομή με πολλά επίπεδα δράσης. Κομβικός φαίνεται ο ρόλος ενός «κεντρικού συμβουλίου» που συνεδρίαζε σε τακτική βάση από τον Νοέμβριο του 2021 με βασικά θέματα τον «συντονισμό» ενεργειών ανατροπής του πολιτεύματος και δημιουργίας νέων κρατικών δομών.
Κεντρικό πρόσωπο στους «Πολίτες του Ράιχ» σύμφωνα με τη γερμανική δημόσια τηλεόραση φέρεται να έχει ο 71χρονος Χάινριχ Ρόις, απόγονος και πρίγκηπας του θρόνου της Θουριγγίας. Σημαντικό κρίκο στην οργάνωση φέρεται επίσης να αποτελεί και η δικαστής και πρώην βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, Μπίργκιτ Μάλζακ Βίνκεμαν.
Αίσθηση προκαλεί, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ότι η οργάνωση διέθετε και καλά δομημένο «ένοπλο» βραχίονα, στον οποίο μετείχαν μέλη του γερμανικού στρατού, στελέχη των πρώην ενόπλων δυνάμεων της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ πολλοί φέρονται να προέρχονται από επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων της Μπούντεσβερ.

Βαθιά ανήσυχος

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Frank Walter Steinmeier εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τα υποτιθέμενα σχέδια πραξικοπήματος των λεγόμενων «Πολιτών του Ράιχ», ενώ τόνισε ότι, εφόσον αποδειχθεί ότι προετοιμάζονταν τρομοκρατικές ενέργειες, «πρέπει να ληφθούν μέτρα και το ποινικό δίκαιο να θέσει τα όρια».
«Μια φιλελεύθερη δημοκρατία όπως στη Γερμανία, πρέπει και να μπορεί να αμυνθεί.
Απαιτείται επίσης η αντίσταση της κοινωνίας», δήλωσε ο Steinmeier συνέντευξή του στο MDR.
Η ικανότητα της δημοκρατίας να υπερασπίζεται τον εαυτό της καταδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι όσοι έχουν διαφορετικές απόψεις και δεν θέλουν μια φιλελεύθερη, ανοιχτή, δημοκρατική Γερμανία, μιλούν πιο δυνατά από τους άλλους, πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

«Εξαιρετικά επικίνδυνα σχέδια»

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stephen Hebenstreit είχε χαρακτηρίσει ως «εξαιρετικά επικίνδυνα» τα σχέδια των «Πολιτών του Ράιχ».
Εξ όσων γνωρίζουμε, «μιλάμε για μια οργάνωση που σχεδίαζε την εξάλειψη του δημοκρατικού συνταγματικού κράτους μας», δήλωσε ο Hebenstreit και παρέπεμψε στην πρώτη ομιλία του Olaf Scholz ως καγκελάριου, όταν είχε χαρακτηρίσει τον δεξιό εξτρεμισμό ως «τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία μας».
Η οργάνωση στρεφόταν εναντίον όσων μας ενώνουν: το κράτος δικαίου η ελευθερία, η ισότητα και η προστασία των μειονοτήτων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης