Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο sell off στη Wall, στη σκιά της ύφεσης – Στο -1,8% ο S&P 500, ο Nasdaq -2,3%

Νέο sell off στη Wall, στη σκιά της ύφεσης – Στο -1,8% ο S&P 500, ο Nasdaq -2,3%
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street…
Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, στη σκιά των ανησυχιών για ύφεση, που πυροδοτεί η προοπτική για νέες επιτοκιακές αυξήσεις την ερχόμενη εβδομάδα εκ μέρους της Fed.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -1%, στις 33.596 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε 1,44%, στις 3.941 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 2%, στις 11.014 μονάδες.
Ο δείκτης VIX εκτοξεύτηκε +6,7%, στις 22,14 μονάδες
Καταγραφή_454.JPG
Οι αγορές αναμένουν, σε μεγάλο βαθμό, μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο, αλλά παραμένουν «σε σύγκρουση» σε ό,τι αφορά το πόσο θα διαρκέσει η νομισματική σύσφιξη.
Τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να κινηθούν υψηλότερα τους επόμενους μήνες, παρόλο που η επιβράδυνση της ανάπτυξης και τα υψηλότερα επιτόκια θα συνεχιστούν και το νέο έτος, έγραψε ο Jason Draho, επικεφαλής κατανομής περιουσιακών στοιχείων της UBS, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες.
«Ένα ράλι στο τέλος του έτους μπορεί να είναι εφιτκό, αν και οι επενδυτές είναι πιθανό να παραμείνουν αμέτοχοι μέχρι να δημοσιευτούν τα στοιχεία για τον ΔΤΚ και ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της FOMC στις 14» είπε.
Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση το επόμενο έτος.
Παρότι οι καταναλωτές και οι εταιρείες βρίσκονται επί του παρόντος σε καλή κατάσταση, αυτό μπορεί να μη διαρκέσει» δήλωσε ο Dimon την Τρίτη στο «Squawk Box» του CNBC.

Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,51% ενώ το 2ετές σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,35%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε σε χαμηλό έτους καθώς «βούλιαξε» 3,5% στα 74,25 δολ.

ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,1% στα 1.782 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0469 δολ.

Στα μάκρο, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο, καθώς η αξία των εισαγωγών αγαθών αυξήθηκε και οι εξαγωγές μειώθηκαν, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.
Το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 4 δισ. δολάρια, ή 5,4%, στα 78,2 δισ. δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου την Τρίτη. Τα στοιχεία δεν είναι προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό.
Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg ήταν διεύρυνση του ελλείμματος στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η αξία των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκε 0,6% στα 334,8 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν 0,7% στα 256,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υποτονικό ήταν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Πιο αναλυτικά:
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη βρέθηκε στις 14.343 μονάδες με απώλειες 0,72%
Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,61%, στις 7.521 μονάδες
Ο δείκτης CAC στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες κατά 0,14% στις 6.687 μονάδες
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο παρουσίασε πτώση κατά 1,15% και διαμορφώθηκε στις 24.265 μονάδες
Η αστάθεια έρχεται στη σκιά της εικόνας μεικτών πρόσημων στις ασιατικές αγορές κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά την υποχώρηση της Wall Street τη Δευτέρα (5/12/2022) υπό τους φόβους ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Οι αναλυτές της αγοράς εξακολουθούν να αναμένουν σε μεγάλο βαθμό αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
1_594.JPG
Στα μάκρο, η οικονομία της Γερμανίας φαίνεται να παίρνει μικρή ανάσα από την άνοδο των εργοστασιακών παραγγελιών τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, έναντι διάμεσης πρόβλεψης για αύξηση 0,1% σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε μεγάλης κλίμακας παραγγελίες, χωρίς τις οποίες θα καταγραφόταν μείωση 1,2%, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό γραφείο στατιστικής της Γερμανίας.
Η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, δίνει μάχη για την αναχαίτιση του πληθωρισμού σε συνθήκες συρρίκνωσης της οικονομίας, καθώς τα αυξημένα ενεργειακή κόστη λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλούν αναταράξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης