Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εurogroup: «Iστορική στιγμή» η απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

tags :
Εurogroup: «Iστορική στιγμή» η απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
«H Ελλάδα στέκεται πλέον γερά στα πόδια της και ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας συμμετέχει πλέον στις τυπικές και κοινές διαδικασίες δημοσιονομικού οικονομικού συντονισμού της EE», ανέφερε τέλος ο Donohoe
«Iστορική στιγμή» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup να αποδεσμεύσει την τελευταία δόση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε ότι η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, καθώς όπως είπε η ελληνική οικονομία και η ελληνική κυβέρνηση πέτυχαν την έξοδο από το πρόγραμμα Ενισχυμένης Εποπτείας. «Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που εγκρίθηκε δήλωση του Eurogroup ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα», δήλωσε ο Π. Ντόναχιου, τονίζοντας πως η σημερινή σημαντική και «ιστορική» απόφαση, υποστηρίχθηκε από όλους τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί η τελευταία δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για αποδέσμευση ποσού, ύψους 725 εκατ. ευρώ το 2022 και στο μηδενισμό του περιθωρίου αύξησης επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
«H Ελλάδα στέκεται πλέον γερά στα πόδια της και ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας συμμετέχει πλέον στις τυπικές και κοινές διαδικασίες δημοσιονομικού οικονομικού συντονισμού της EE», ανέφερε τέλος ο Π. Ντόναχιου.
Από την πλευρά του, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Πιερ Γκραμένια, τόνισε ότι σημερινή απόφαση είναι «ιστορική», διότι «μετά από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα τα κατάφερε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι πίσω στο 2018, πολλοί αμφισβητούσαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκπληρώσει αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα.
Ο Πιερ Γκραμένια είπε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που ενέκρινε σήμερα το Eurogroup, ανέρχονται συνολικά σε 6 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι η μείωση του χρέους της Ελλάδας θα είναι ταχύτερη σε όλη την ευρωζώνη. «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πλήρως να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Ως διευθύνων σύμβουλος του ESM, παραμένω σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Πιερ Γκραμένια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης