Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκθεση – σοκ της BIS: για κρυφό χρέος 80 τρισ. δολαρίων σε swap συναλλάγματος

tags :
Έκθεση – σοκ της BIS: για κρυφό χρέος 80 τρισ. δολαρίων σε swap συναλλάγματος
«Το κρυφό χρέος σε δολάρια από συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων είναι τεράστιο» υπογραμμίζει ο διεθνής οργανισμός.
Περισσότερα από 65 τρισ. δολάρια κρυφό χρέος σε μορφή swap συναλλάγματος έχουν συνταξιοδοτικά ταμεία και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που δεν είναι τράπεζες, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Σε έκθεση με τίτλο «τεράστιο, εξαφανισμένο και διογκούμενο», η BIS τονίζει ότι η έλλειψη πληροφοριών καθιστά πιο δύσκολο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβλέψουν την επόμενη οικονομική κρίση. Ειδικότερα, εκφράζει την ανησυχία για το γεγονός ότι το χρέος δεν καταγράφεται στους ισολογισμούς λόγω των λογιστικών συμβάσεων σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης των θέσεων σε παράγωγα
Τα ευρήματα, που βασίζονται σε δεδομένα από έρευνα στις παγκόσμιες αγορές νομισμάτων νωρίτερα φέτος, προσφέρουν μια σπάνια εικόνα για το μέγεθος της κρυφής μόχλευσης. Οι συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων ήταν ένα σημείο ανάφλεξης κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και της πανδημίας του 2020, όταν η δυσκολία χρηματοδότησης σε δολάρια ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να παρέμβουν για να βοηθήσουν τους δανειολήπτες που αντιμετώπιζαν προβλήματα.
«Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι αναλυτές γνωρίζουν την ύπαρξη μεγάλων εκτός ισολογισμού υποχρεώσεων» υπογραμμίζεται στην έκθεση της BIS.
Για τις τράπεζες εκτός ΗΠΑ καθώς και για άλλα μη αμερικανικά ιδρύματα, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι υποχρεώσεις σε δολάρια από συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων είναι πλέον διπλάσιες του χρέους τους σε δολάρια που είναι καταγεγραμμένο στον ισολογισμό τους.
«Το κρυφό χρέος σε δολάρια από συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων είναι τεράστιο» υπογραμμίζει ο διεθνής οργανισμός.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης