Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurogroup: Πλαφόν στην επιδότηση ρεύματος για να περιοριστεί η κατανάλωση - Εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. ευρώ για Ελλάδα

Eurogroup: Πλαφόν στην επιδότηση ρεύματος για να περιοριστεί η κατανάλωση -  Εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. ευρώ για Ελλάδα
Έρχεται καλά βαθμονομημένο μοντέλο τιμολόγησης ενέργειας δύο επιπέδων
Σχετικά Άρθρα
Στην ενεργειακή κρίση που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά επικεντρώθηκε το Eurogroup, σοβούσης της ουκρανικής κρίσης, αναφέροντας πως τα μέτρα, στο εξής, θα πρέπει να είναι στοχευμένα και επικεντρωμένα στους ευάλωτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, «θα μπορούσε να διερευνηθεί ένα καλά βαθμονομημένο μοντέλο τιμολόγησης ενέργειας δύο επιπέδων και άλλα συστήματα που επιτυγχάνουν παρόμοιους στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά χαρακτηριστικά κάθε κράτους μέλους…» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Περαιτέρω, τα μέτρα θα πρέπει να υποστηρίζουν τη μείωση της κατανάλωσης για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και την ταχύτερη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.
«Συνεπώς, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν ένα βασικό πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή» μέχρι ένα όριο κατανάλωσης (που θα αποφασισθεί) και θα ισχύουν «τιμές αγοράς για την κατανάλωση ενέργειας που υπερβαίνει αυτό το βασικό όριο» κινείται η ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, «υπενθυμίζουμε ότι η δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2023 που περιλαμβάνεται στη σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2022 έκανε διαφοροποίηση μεταξύ του ή κράτη μέλη με υψηλά και χαμηλά/μεσαία επίπεδα χρέους, ανάλογα με τη δημοσιονομική και οικονομική τους κατάσταση.
Τα κράτη μέλη με υψηλά επίπεδα χρέους θα πρέπει να ακολουθήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική, ιδίως περιορίζοντας την εθνικά χρηματοδοτούμενη αύξηση των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών.
Τα κράτη μέλη χαμηλού/μεσαίου χρέους θα πρέπει να στοχεύουν σε ουδέτερη στάση δημοσιονομικής πολιτικής» καταλήγει το Eurogroup. 
Τέλος, το Εurogroup αναφέρει ότι η ζώνη του ευρώ και τα περισσότερα κράτη μέλη κινδυνεύουν να βιώσουν μια τεχνική ύφεση αυτόν τον χειμώνα, με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιστρέψει την άνοιξη. Καθώς η οικονομία προσαρμόζεται στην ταχεία διαδοχή δύο σοβαρών κρίσεων, οι μακροοικονομικές προβλέψεις εξακολουθούν να περιβάλλονται από μεγάλη αβεβαιότητα.
Η αγορά εργασίας παραμένει πηγή ανθεκτικότητας στο μέλλον.

Για Ελλάδα

Tο Eurogroup άναψε σήμερα το πράσινο φως για την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από την αγορά ελληνικών ομολόγων (ANFA/SMP), η οποία εκκρεμούσε από το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Ακόμη θα προχωρήσει ο μηδενισμός για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin) στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και η μόνιμη μείωση του περιθωρίου αυτού σε μηδενική τιμή για την περίοδο 2023-2049.
Πρόκειται για μια σειρά από μέτρα που θα ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας κατά περίπου 6 δισ. ευρώ.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, για την Ελλάδα

«Το Eurogroup, στη σημερινή συνεδρίασή του, έλαβε μια απόφαση-ορόσημο για την Ελλάδα.
Απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ότι, σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και η οικονομία μας – παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις – καταγράφει θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές.
Απόφαση με την οποία πιστοποιείται ότι η Ελλάδα, μέσα σε αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες, συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Απόφαση με την οποία επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν:
• την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία – σημειωτέον – εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019,
• τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και
• τον μόνιμο μηδενισμό – για πρώτη φορά – του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.
Συνεχίζουμε – και θα συνεχίσουμε – να εργαζόμαστε με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας, αλλά και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα ακόμα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».

Η ανακοίνωση Εurogroup για Ελλάδα

Το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά βήματα που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών τα οποία θα ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, με βάση την πρώτη έκθεση παρακολούθησης μετά το πέρας του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας η οποία δημοσιεύθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2022, μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2022.
Όπως συμφωνήθηκε από το Eurogroup στις 16 Ιουνίου 2022, αυτή η έκθεση χρησιμεύει επίσης ως βάση για την απόφαση σχετικά με την αποδέσμευση της τελικής δόσης για την ελάφρυνση του χρέους.
Το Eurogroup χαιρετίζει τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν μετά τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας στις 23 Μαΐου 2022.
Ειδικότερα, χαιρετίζουμε την εκπλήρωση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων στον τομέα της είσπραξης φόρων, της κτηματογράφησης και των δασικών χαρτών, της υγειονομικής περίθαλψης, του πτωχευτικού νόμου και των κρατικών επιχειρήσεων.
Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές έχουν επιτύχει μια αισθητή επιτάχυνση του ρυθμού εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών υποχρεώσεων, αν και απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια για την εκκαθάριση των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί από προηγούμενα έτη και για την εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση μιας τελικής δόσης για την ελάφρυνση του χρέους. Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ισοδύναμων ποσών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν από τα προγράμματα SMP-ANFA, την κατάργηση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου για κάποια δάνεια του EFSF για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και την κατάργηση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου από το 2023 και μετά.
Η παγκόσμια αποσταθεροποίηση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που εντοπίστηκαν στην πρώτη έκθεση επιτήρησης μετά τη λήξη του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και των κρατικών εγγυήσεων, καθώς και την εφαρμογή του Οργανισμού Εξαγοράς και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου αφερεγγυότητας.
Επιπλέον, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα συνεχίσει να παρέχει σημαντική ώθηση στην οικονομία και θα αποτελέσει ισχυρό καταλύτη στις προσπάθειες προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, και ειδικότερα την προθυμία τους να διασφαλίσουν ταχέως την ομαλή λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, και από αυτή την άποψη, προσβλέπουμε στη δεύτερη έκθεση μετά το τέλος του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την άνοιξη του 2023. Στο εξής, η συνεχής εφαρμογή μιας φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών θα συνεχίσουν να αποτελούν τα βασικά συστατικά για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων καθώς και η απελευθέρωση της τελικής δόσης για την ελάφρυνση του χρέους, όπως συμφωνήθηκε σήμερα, σηματοδοτεί το τέλος των τακτικών συζητήσεων του Eurogroup σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018.

H ανακοίνωση του Eurogroup για Ενέργεια

Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της Επιτροπής και τις γνωμοδοτήσεις της σχετικά με τα επιμέρους δημοσιονομικά σχέδια, που δημοσιεύθηκαν στις 22 Νοεμβρίου.
Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Κροατία ως νέο μέλος της ζώνης του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023 αποφάσισε σε εθελοντική βάση να υποβάλει δημοσιονομικό σχέδιο για το 2023.
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ συνέχισε να ανακάμπτει ισχυρά μετά την πανδημία το 2022, χάρη στην ταχεία πολιτική δράση σε εθνικό επίπεδο, ΕΕ και επίπεδο ζώνης του ευρώ, και παρά τον οικονομικό αντίκτυπο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Ταυτόχρονα, οι υψηλές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας, η διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, το ασθενέστερο εξωτερικό περιβάλλον και οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης βρίσκονται στο επίκεντρο και, οδεύοντας προς το 2023, η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται.
Η ζώνη του ευρώ και τα περισσότερα κράτη μέλη κινδυνεύουν να βιώσουν μια τεχνική ύφεση αυτόν τον χειμώνα, με την ανάπτυξη να επιστρέφει την άνοιξη.
Καθώς η οικονομία προσαρμόζεται στην ταχεία διαδοχή δύο σοβαρών κρίσεων, οι μακροοικονομικές προβλέψεις εξακολουθούν να περιβάλλονται από μεγάλη αβεβαιότητα.
Η αγορά εργασίας παραμένει πηγή ανθεκτικότητας ον, έχοντας επωφεληθεί από προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζονται από τον μηχανισμό EU SURE, καθώς και από τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας.
Με βάση τις προβλέψεις της Επιτροπής, το έλλειμμα της ζώνης του ευρώ θα συνεχίσει να μειώνεται το 2022 στο 3,5% του ΑΕΠ, αλλά αναμένεται να διευρυνθεί το 2023 στο 3,7% του ΑΕΠ.
Τα επίπεδα ελλείμματος ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών.
Ο αριθμός των κρατών μελών με ελλείμματα πάνω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από 10 σε 12 μεταξύ 2022 και 2023 με βάση τις προβλέψεις της Επιτροπής.
Το δημόσιο χρέος στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να μειωθεί στο 92% του ΑΕΠ το 2023, μειώνοντας σταδιακά από το επίπεδο του 2021, παραμένοντας πολύ πάνω από το επίπεδο πριν από την κρίση του COVID-19.
Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να είναι σαφώς επεκτατικός το 2022 και σε γενικές γραμμές ουδέτερος το 2023, σύμφωνα με την Επιτροπή, αλλά θα γίνει επεκτατικός εάν θεσπιστούν πρόσθετα μέτρα ενεργειακής στήριξης ή παραταθούν τα τρέχοντα για το 2023.
Η τόνωση της ζήτησης το 2023 δεν δικαιολογείται, αλλά η εστίαση στρέφεται στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να στοχεύουν στη βιωσιμότητα του χρέους καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού, διευκολύνοντας το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ 2%.
Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης να αντιδράσουμε στο σοκ του πληθωρισμού, έχουμε λάβει έκτακτα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εύκολα και γρήγορα.
Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος των μέτρων το 2022 εκτιμάται στο 1,3% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ.
Πολλά από αυτά τα μέτρα είχαν ευρεία βάση και επικεντρώθηκαν στις τιμές της ενέργειας, αντί για στοχευμένα και στοχευμένα εισοδήματα.
Το 2023, το κόστος προβλέπεται στο 0,9% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ και θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, εάν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί διατηρηθούν σε ισχύ για ολόκληρο το έτος.
Στο μέλλον, ως μέρος της απάντησής μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας, θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά.
Θα μπορούσε να διερευνηθεί ένα καλά βαθμονομημένο μοντέλο τιμολόγησης στην Ενέργεια, δύο επιπέδων, και άλλα συστήματα που επιτυγχάνουν παρόμοιους στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά χαρακτηριστικά.
Ομοίως, τα μέτρα μας θα πρέπει να υποστηρίξουν τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και να επιταχύνουν την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.
Αυτό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις με κριτήριο και την ενεργειακή απόδοση, τις ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων, της αποθήκευσης και των καινοτόμων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Δεδομένων των ισχυρών δευτερογενών επιπτώσεων στις αγορές ενέργειας και τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ, θα συντονίσουμε τα μέτρα μας για τη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού.
Το Eurogroup συμφωνεί με την εκτίμηση της Επιτροπής ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει σταδιακά να αποσύρουν οριζόντια μέτρα καθώς μειώνονται οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας.
Από την άποψη αυτή, πολλά από τα μέτρα στήριξης που ισχύουν επί του παρόντος πρόκειται να λήξουν στις αρχές του επόμενου έτους.
Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε την απάντηση της δημοσιονομικής μας πολιτικής σε σχέση με την ενεργειακή στήριξη στη ζώνη του ευρώ και θα συζητήσουμε περαιτέρω μια κοινή προσέγγιση για τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης κατάλληλων τρόπων μείωσης της στήριξης, στις προσεχείς συνεδριάσεις μας, με βάση τη συμβολή και την εμπειρία της Επιτροπής από μέλη της ζώνης του ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι η δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2023 που περιλαμβάνεται στη σύσταση του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2022 έκανε διαφοροποίηση μεταξύ του ή κράτη μέλη με υψηλά και χαμηλά/μεσαία επίπεδα χρέους, ανάλογα με τη δημοσιονομική και οικονομική τους κατάσταση.
Τα κράτη μέλη με υψηλά επίπεδα χρέους θα πρέπει να ακολουθήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική, ιδίως περιορίζοντας την εθνικά χρηματοδοτούμενη αύξηση των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών.
Τα κράτη μέλη χαμηλού/μεσαίου χρέους θα πρέπει να στοχεύουν σε ουδέτερη στάση δημοσιονομικής πολιτικής».
Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Επιτροπής, τα περισσότερα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών μελών με υψηλό χρέος είναι σύμφωνα με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις που περιέχονται στη σύσταση του Συμβουλίου, το σχέδιο του Βελγίου είναι εν μέρει μόνο σύμφωνο και το σχέδιο της Πορτογαλίας κινδυνεύει να ευθυγραμμιστεί μόνο εν μέρει με τη σύσταση του Συμβουλίου, αν και αναγνωρίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά το έλλειμμα και τη μείωση του χρέους στην Πορτογαλία.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Επιτροπής, μεταξύ των κρατών μελών χαμηλού/μεσαίου χρέους, τα προσχέδια δημοσιονομικών σχεδίων της Αυστρίας, της Λιθουανίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, του Λουξεμβούργου, των Κάτω Χωρών, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας συμφωνούν μόνο εν μέρει με τη σύσταση του Συμβουλίου.
Το Eurogroup καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της εθνικής δημοσιονομικής διαδικασίας για να διασφαλίσουν ότι ο προϋπολογισμός του 2023 είναι συνεπής με τις συστάσεις του Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες.
Καθώς οι πληροφορίες για τα μέτρα ενεργειακής στήριξης αποτελούν βασικό μοχλό της φετινής αξιολόγησης, χαιρετίζουμε την πρόθεση της Επιτροπής να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να παρέχει ενημέρωση για να ενημερώσει τις επερχόμενες συζητήσεις μας.
Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι δημόσιες επενδυτικές δαπάνες έχουν ανοδική τάση στη μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών, εν μέρει με τη βοήθεια της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και αναγνωρίζουμε την ανάγκη περαιτέρω επέκτασης των επενδυτικών δαπανών το 2023 και μετά, ιδίως για τη στήριξη του πράσινου και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και ενεργειακή ασφάλεια, μεταξύ άλλων μέσω του RePowerEU, μόλις εγκριθεί.
Επιπλέον, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη να επιταχυνθούν οι δημοσιονομικές-διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τη δυνητική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σημειώνουμε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας χωρίς αλλαγή πολιτικής δεν αξιολογήθηκε ως μέρος αυτής της άσκησης.
Η Ιταλία υπέβαλε πλήρες σχέδιο προϋπολογισμού στις 24 Νοεμβρίου 2022.
Αναμένουμε τη γνώμη της Επιτροπής.
Το Eurogroup παραμένει επικεντρωμένο στη μακροπρόθεσμη επιτυχή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Χαιρετίζουμε τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με τους προσανατολισμούς για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, της 9ης Νοεμβρίου 2022.
Σε συνεργασία με την Προεδρία του Συμβουλίου και στην κατάλληλη μορφή, θα συζητήσουμε τις σχετικές πτυχές της αναθεώρησης της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ. Η ταχεία πρόοδος στην αναθεώρηση αποτελεί προτεραιότητα για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής.
Εν τω μεταξύ, χαιρετίζουμε την πρόθεση της Επιτροπής να παράσχει δημοσιονομική καθοδήγηση τον Μάρτιο του 2023 για το 2024•
Αυτό θα αποτελέσει βασικό στοιχείο για τις προσπάθειές μας τακτικού δημοσιονομικού σχεδιασμού και συντονισμού.
Η αξιόπιστη, ρεαλιστική, σταδιακή και φιλική προς την ανάπτυξη μείωση του χρέους παραμένει το κλειδί.
Το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις και δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω τον συντονισμό μας, προκειμένου να δώσουμε μια αποφασιστική και ευέλικτη πολιτική απάντηση.

Επανεξέλεγη πρόεδρος του Eurogroup o Pascal Donohoe

O Ιρλανδός Pascal Donohoe επανεξελέγη πρόεδρος του Eurogroup, ενός άτυπου οργάνου που απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών των 19 χωρών μελών της ευρωζώνης, ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επανεκλογή του Donohoe για μια θητεία 2,5 ετών στην προεδρία του Eurogroup έγινε «δια συναινέσεως».
Ο 48χρονος Donohoe, ο οποίος είναι επικεφαλής του Eurogroup από τον Ιούλιο του 2020, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επικύρωση της επανεκλογής του, ο Donohoe εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης χαρακτηρίζοντας «μεγάλη τιμή» την προεδρία του Eurogroup.
«Υπήρξα και θα συνεχίσω να είμαι έντιμος μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις μας, διασφαλίζοντας ότι όλες οι θέσεις και οι απόψεις λαμβάνονται υπόψη», δήλωσε.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης