Διεθνή

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): H Fed δεν αφήνει το γκάζι στην αύξηση των επιτοκίων λόγω επίμονου πληθωρισμού - Η στιγμή...Coyote

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ):  H Fed δεν αφήνει το γκάζι στην αύξηση των επιτοκίων λόγω επίμονου πληθωρισμού - Η στιγμή...Coyote
Στο 6% αναβάζει τον πήχυ για το βασικό επιτόκιο της Fed o πρώην υπουργός Οικονομικών Lawrence Summers
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Lawrence Summers προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμένουν σήμερα οι αγορές, χάρη στις πεισματικά έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
«Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό» στον στόχο της Fed, δήλωσε ο Summers στην Bloomberg Television την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022.
Οσο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed, «υποψιάζομαι ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις στα επιτόκια από όσες προβλέπει η αγορά τώρα ή από ό,τι λένε τώρα ου υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής», επισήμανε.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) επιτοκίων υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια σε περίπου 5% έως τον Μάιο του 2023, σε σύγκριση με το τρέχον εύρος στόχου από 3,75% έως 4%.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση στις 13-14 Δεκεμβρίου, όταν οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επίσης προγραμματιστεί να δημοσιεύσουν νέες προβλέψεις για το βασικό επιτόκιο.
«Το 6 είναι σίγουρα ένα νούμερο που μπορούμε να γράψουμε (όσον αφορά το βασικό επιτόκιο της Fed», δήλωσε ο Summers
«Και αυτό μου λέει ότι το 5 δεν είναι καλή πρόβλεψη».

Η αγορά εργασίας

Ο Summers αναφέρθηκε στην τελευταία μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ η οποία έδειξε ένα απροσδόκητο άλμα στα μέσα ωρομίσθια.
Επισήμανε ότι αυτά τα στοιχεία δείχνουν συνεχιζόμενες ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
«Για την αξία του χρήματος, η καλύτερη ενιαία μέτρηση του βασικού υποκείμενου πληθωρισμού είναι να εξετάσουμε τους μισθούς», δήωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Η αίσθηση μου είναι ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί λίγο πιο επίμονος από αυτό γενικώς αναμένεται».
Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,6% τον Νοέμβριο με ένα κέρδος εου ήταν το μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο και αυξήθηκαν κατά 5,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι μισθοί των εργαζομένων στβιομηχανία και των μη εποχιακών εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το μεγαλύτερο σχεδόν σε ένα χρόνο.

Η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής

Ενώ αρκετοί δείκτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει περιορισμένο αντίκτυπο μέχρι στιγμής από την πολιτική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed, ο Summers προειδοποίησε ότι η αλλαγή τείνει να λαμβάνει χώρα ξαφνικά.
«Υπάρχουν όλοι αυτοί οι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται», σημειωσε.
«Σε ένα ορισμένο σημείο, οι καταναλωτές έχουν ξοδέψει τις αποταμιεύσεις τους και τότε έχετε μια στιγμή … Coyote», σημείωσε αναφερόμενος στο γνωστό χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που πέφτει από έναν γκρεμό.
Στην αγορά κατοικίας, τείνει να επικρατεί μια ξαφνική βιασύνη από πωλητές που βάζουν τα ακίνητά τους στην αγορά όταν οι τιμές αρχίζουν να πέφτουν, είπε.
Και «σε ένα ορισμένο σημείο, βλέπετε την πίστωση να... στεγνώνει», οδηγώντας σε προβλήματα αποπληρωμής των υποχρεώσεων, πρόσθεσε.

Βαθιά ύφεση
«Μόλις βρεθείτε σε μια αρνητική κατάσταση, υπάρχει μια εξέλιξη χιονοστιβάδας - και νομίζω ότι έχουμε πραγματικό κίνδυνο να συμβεί αυτό κάποια στιγμή» για την οικονομία των ΗΠΑ, είπε ο Summers.
«Δεν ξέρω πότε θα έρθει», είπε αναφερόμενος στην ύφεση.
«Αλλά όταν ξεκινήσει, υποπτεύομαι ότι θα είναι αρκετά ισχυρή».

Σταθερός ο στόχος για τον πληθωρισμό

Ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών προειδοποίησε επίσης ότι «αυτή θα είναι μια ύφεση σχετικά υψηλού επιτοκίου, όχι όπως οι υφέσεις χαμηλών επιτοκίων που έχουμε δει στο παρελθόν.
Επανέλαβε ότι δεν θεωρεί ότι η Fed θα έπρεπε να αλλάξει τον στόχο της για τον πληθωρισμό, ας πούμε, στο 3%, από το τρέχον 2% - εν μέρει λόγω πιθανών ζητημάτων αξιοπιστίας αφού επέτρεψε στον πληθωρισμό να εκτιναχθεί τόσο ψηλά τα τελευταία δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης