Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Μόσχα για το πλαφόν της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο: Παράνομη πράξη που ανατρέπει τις αρχές της ελεύθερης αγοράς

Η Μόσχα για το πλαφόν της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο: Παράνομη πράξη που ανατρέπει τις αρχές της ελεύθερης αγοράς
Οι τρέχουσες ανισορροπίες στις ενεργειακές αγορές πηγάζουν από τις κακοσχεδιασμένες ενέργειες της Δύσης
Σχετικά Άρθρα
Το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, που εισήγαγαν οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους, σημαίνει στην πράξη ότι οι βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς ανατρέπονται, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Λάβαμε υπόψη τους αλαζονικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία με τους εταίρους της για το περιβόητο όριο τιμών του ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε η ρωσική πλευρά.
«Οι Αμερικανοί κρυμμένοι πίσω από ευγενή συνθήματα για την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τηρούν ένα τείχος σιωπής για το γεγονός ότι οι τρέχουσες ανισορροπίες στις ενεργειακές αγορές πηγάζουν από τις κακοσχεδιασμένες ενέργειές τους.
Πρώτα απ 'όλα - η εισαγωγή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και απαγορεύσεις εισαγωγών ενέργειας από τη χώρα μας».
«Με επιμονή η Δύση προσπαθεί να επιλύσει τα ζητήματα που η ίδια δημιούργησε», συνεχίζει η Ρωσία.
«Στην πραγματικότητα, γινόμαστε μάρτυρες μιας ανατροπής των βασικών αρχών της ελεύθερης αγοράς», επισημαίνει.

Αυξανόμενη αβεβαιότητα

Σύμφωνα με τη Ρωσία, «βήματα όπως αυτά αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε αυξανόμενη αβεβαιότητα και στην επιβολή υψηλότερου κόστους για τους καταναλωτές των πρώτων υλών».
«Επιπλέον, από εδώ και στο εξής καμία χώρα δεν θα μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη στην εισαγωγή όλων των ειδών πλαφόν στις εξαγωγές της, που τέθηκαν σε ισχύ για πολιτικούς λόγους» αναφέρει.
«Ανεξάρτητα από το επικίνδυνο και παράνομο αυτό μέτρο, είμαστε βέβαιοι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να έχει ζήτηση», καταλήγει η ρωσική ανακοίνωση.

Το πλαφόν των 60 δολαρίων

Τα μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) και η Αυστραλία τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους το Σάββατο (3/12/2022) ότι συμφώνησαν να ορίσουν το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Η απόφαση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ «στις 5 Δεκεμβρίου 2022 ή πολύ σύντομα».
Μια παρόμοια απόφαση σχετικά με τα ρωσικά πετρελαιοειδή πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2023.
Οι μέγιστες τιμές θα ανακοινωθούν ξεχωριστά αργότερα.

Putin: Κατάφωρος εκβιασμός

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε στις 12 Οκτωβρίου ότι η Μόσχα δεν επρόκειτο να πληρώσει για την ευημερία κάποιου άλλου και να εξάγει τους ενεργειακούς πόρους της σε αυτούς που της επιβάλλουν ανώτατα όρια τιμών.
Αποκάλεσε την πρακτική των ανώτατων ορίων τιμών «κόλπα» και «κατάφωρο εκβιασμό».
Εκτός από αυτό, στην ομιλία του στη Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας, ο Putin προειδοποίησε ότι ο περιορισμός της τιμής του πετρελαίου είναι γεμάτος με τους κινδύνους να τεθούν ανώτατα όρια τιμών σε άλλους τομείς, κάτι που είναι επιβλαβές για την παγκόσμια οικονομία της αγοράς και την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης